Toxoplazmoza

Dobrý den, mám 2letého syna a před několika dny při hře na zahradě měl v rukách a v ústech zřejmě kočičí výkaly. Jaká je pravděpodobnost nákazy toxoplazmozou? Po jak dlouhou dobu se infekce může rozpoznat z vyšetření a jak velká jsou zdravotní rizika? moc děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Terezo. Možnost nákazy tu samozřejmě je, ale v procentech nelze bohužel odhadovat. Většina jedinců se někdy za svůj život s tímto parazitem setká, aniž by to věděla, a většina dospělé populace má pozitivní protilátky, aniž by tušila, že se toxoplasmózou někdy nakazila. Říkáme tomu inaparentní (bezpříznakový) průběh onemocnění. U dětí je častý. Čili nepanikařte, rozhodně nenechávejte syna nikde testovat a podobně, je zbytečné jej vystavovat bolestivým krevním odběrům. Pokud by měl příznaky (nevysvětlitelná horečka, zvětšení krčních uzlin), pak s ohledem na údaj o kontaktu s kočkami kontaktujte lékaře. Pokud žádné potíže mít nebude, nedělejte nic. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x