Toxoplazmoza

Mému ani ne tříletému synovi byla před půl rokem diagnostikována toxoplazmoza. Měl bouličku za uchem a zvětšené mízní uzlinky na krku a v tříslech. Brali mu kvůli tomu krev a přišli na toxoplazmozu. Byl přeléčen ATB které bral 6týdnů. Bouličky mu nezmizeli, jen se zmenšili. Před dvěma dny ho poštípaly vosy nebo včely, dostal do hlavy a do podpaždí celekm 6žihadel a také má rýmu a dneska jsem si všimla že se mu uzlinky dost zvětšili, hlavně ta za uchem. myslíte že to může souviset s rýmou a štípnutím nebo mám jít k doktorce? na krev docházíme na infekční jednou za tři měsíce a jsme objednaný za měsíc. Nedělali ale sono uzlin a já mm strach z lymfomu-ptala jsem se lékařky a ta mi řekla že tomu nic nenasvěduje ani krev-neměla by i tak udělat sono? myslíte že to zvětšení souvisí s tím štípnutím a že je normální že se uzliny neztratily a takhel se zvětší? Děkuji Sovová

Odpověď odborníka:

Zvětšení uzlinek je opravdu nejspíše reakce na bodnutí hmyzem v kombinaci s počínajícím infektem. Uzlinky u dětí často reagují zvětšením a drobné několika mm uzliny mohu přetrvávat i dlouhodobě. Pokud se projevy nebudou nadále zhoršovat, tak bych vyčkala do kontroly na infekčním kterou máte za měsíc.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: