Tromby

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,mám přítelkyni která má 18 let,její otec zemřel vlastně na utržení cévy takže ona to má genetické,včera vlastne prišli doktoři na to že tím že to nerešila,má to v pokročilém stádiu(modřiny,boule,bouličky) Dnes ji nasadili warfarin,nízkomolekulární heparin a heparin,hrozně se o tu holku bojim a zajímá mě jestli s ni mohu teď chodit ven,nebo večer se pobavit a tak,strašně se bojim ze když ji někam vezmu něco se ji stane a já bych s tím nemohl žít..Dostala 100 tabletek warfarinu po 5mg a NMHeparin si má píchat 4x denne,mohu ji někam brát třeba se bavit a když si nevezme prášek tak se jít opít,nebo ji mam nechat doma a dávat na ni pozor ? Díky moc za odpověď MOC se bojim ze se ji něco stane,děkuji..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, moc nerozumím Vašemu dotazu. Utržení cévy a tromboza spolu nesouvisí (souvisí spolu utržení trombu (sraženiny) v cévě a vcestování vmetku (embolu) do plic). Genetické vlohy (některé) se dají vyšetřit - na hematologické ambulanci. Modřiny a tromboza spolu nesouvisí. Když se dělají tromby (tromboza), krev se příliš dobře sráží a tedy modřiny se nedělají (nebo jen při větším úrazu). Modřiny se pak snadno dělají při účinné léčbě trombozy, kdy se ředí krev (např. warfarinem). Pokud si aplikuje LMWH - nízkomolekulární heparin a začala užívat warfarin, tak je pravděpodobně mimo nebezpečí ohrožení života. (jen nechápu užívání heparinu 4xdenně - většinou se aplikuje á 12 hodin tedy 2xdenně). Po tromboze omezujeme sportování na cca 2-3 týdny, ale procházky nevadí. Delší výlety až po cca měsíci účinného ředění krve. Sama přítelkyně Vám musí říct, kdyby ji noha bolela, tlačila, ztěžkla, abyste si dali pauzu a nebo výlet/procházku ukončili. Na warfarinu je zakázáno potápění s přístrojem (nevadí potápění v běžném bazénu hloubky 4m na běžné nadechnutí) a zakázán je skok s padákem apod. Nedoporučují se bojovné sporty, kdy hrozí riziko poranění např. jater nebo sleziny. (hokej, judo...). Někteří lékaři nedoporučují ani sjezdové lyžování - je tam vyšší riziko krvácení do kolene při malém poranění... Ale zálěží na stylu lyžování, na zkušenostech lyžaře, délce od začátku trombozy, místě lyžování a nedoporučuje se příliš stahovat lyžáky... Kolo je doporučováno (ale snažit se vybrat terén, kde hrozí jen malé riziko pádu). Jízda na koni je možná, ale snažte se nespadnout... :-) 3 měsíce po tromboze by Vaše přítelkyně měla nosit kompresivní punčochu na sportování, aby jí noha při sportu moc neotekla... Pokud jsem nezodpověděla Váš dotaz, jak byl položen, tak zkuste formulovat otázku trochu jinak a napsat více podrobností i např. odborných z lékařské zprávy. Přeji pěkný den a hodně zdraví Vám i Vaší přítellkyni.

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: