Únava, těžká víčka - může to být psychikou?

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Je mi 29 let a už delší dobou pociťuji únavu. Asi tak 3 roky. A to už od rána a dopoledních hodinách. Mám těžká víčka a jsem fakt unavený, ale není důvod. Mám pocit, že to může být psychického rázu, stres atd. Jsem takový, že nad vším moc přemýšlím, hlavou mě neustále probíhají myšlenky, co jak bude, peníze, abych stihl to a to a jestli jsem na něco nezapomněl, prostě jsem takový a nedokážu vypnout. Zajímavé je, že jak dojdu z práce domů, tak se to zlepší. Měl bych být víc unavený, ale je mi líp. Únavu dále doprovází bušení srdce. Občasné vynechání, nebo naopak zrychlené bušení, pak dokonce i někdy mravenčení v prstech. Třeba včera v práci. Měl jsem bílé prsty a mravenčily. Dále pociťuji takovou zvláštní malátnost, jako kdyby člověk nebyl ve své kůži a necítil se, možná je to dané těma unavenýma očima a pocitu tlaku v očích. Jo a ještě mně zchudly trochu ruce v zápěstí, ale to asi nemá souvislost. Je fakt, že jsem dost zanedbával odpočinek, a to dlouhodobě, když jsem byl unavený, tak jsem se nechal "stáhnout" na pivo a "přepil to", nebo něco dělal. Asi 7 let zpět jsem si narušil spánek tím, že jsem ho rok zanedbával, a pak jsem nemohl spát třeba týden v kuse. To byly šílené problémy. Ze začátku jsem to řešil alkoholem abych usnul, ale bylo to špatně. A tak jsem to dělal dost často, ale je to tak už několik let zpět. Do toho jsem i sportoval. Volejbal, běhal jsem, fotbálek. Jsem 188 cm vysoký a mám nějakých cca 83 kg. Mám normální postavu. Byl jsem na vyšetření EKG, EEG a nechal jsem si udělat vyšetření krve, vše ok. Dokonce jsem pravidelný dárce krve. Vždy, když zatrhávám ANO v otázce: „Cítíte se zdravý“ tak si říkám, že se cítím nějak divně. Můžou být tyto problémy vyvolané psychickou zátěží? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milý Jene, děkuji Vám za důvěru a hned Vám také hlásím, že na dálku se dá ve Vašem případě těžko radit jinak, než: SEBERTE SE A BĚŽTE K DOKTOROVI. Možná, že na takovýto pokyn vlastně čekáte, protože Vám samotnému to přijde ještě málo závažné, i když Vás to zneklidňuje. Třeba si říkáte, že jste se svým organismem nezacházel nijak šetrně a že teď by to mohlo spravit období odpočinku a nabírání sil – ale nezdá se, že by se vracely. Únava je příznak. Za ním může stát řada příčin, od „přetažení“, přes lehkou depresi (horší ráno než večer) až po nějaké drobné endokrinní poruchy (úbytek svalové hmoty). Svěřte se svému praktickému doktorovi – doktorce – stejně jako mně, řekněte, že jste to přes poradnu konzultoval a že jste dostal tuhle radu. Nestyďte se, lepší planý poplach než zmeškaná příležitost. Držím Vám palce a dejte vědět, jak jste pořídil. Radkin Honzák

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: