Užívání nasonexu u dítěte

Dobrý den, můj dotaz se týká užívání nosního spreje Nasonexu u čtyřletého syna. Od narození měl syn atopický ekzém. V šesti měsících u něj byla zjištěna alergie na bílkovinu kravského mléka, nasazena odpovídající strava, došlo ke zlepšení ekzému. V současné době bez omezení mléka a mléčných výrobků,kůže čistá, bez ekzému.Odeslán na alergologii, výsledek:silně pozotivní směs domácího prostředí, pozitivní směs pylů, trav a plísní, slabě pozotivní směs plevelů. Syn dlouhodobě užívá Aerius, nyní mu pan doktor předepsal na noc nosní sprej Nasonex po dobu tří měsíců. U syna nepozoruji alergické projevy (netrpí chronickou rýmou, respiračním onemocněním,v noci dýchá nosem, nechrápe, snáší dobře zátěz, nezadýchává se, spitometrie v normě), prakticky bych nepoznala, že je syn alergik. Chci se zeptat, zda je nutné, aby syn Nasonex užíval. Pochopila jsem, že ho pan doktor napsal i proto, že se mu zdá, že syn dýchá ústy a mé informace, že nedávno trochu mluvil přes nos. Navíc jsem si přečetla, že tento sprej užívájí děti až od šesti let a syn má teprve čtyři a že dlouhodobé užívání může vést k poruše růstu a vývoje. Je tedy sprej dle Vašeho názoru pro syna nutný a bezpečný? Mnohokrát děkuji za odpověď. Sabina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předpokládám, že alergolog má důvod chlapci léky podávat. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, že by je Váš syn nemusel potřebovat, proberte situaci s daným alergologem, jistě se domluvíte na ideálním postupu léčby u Vašeho synka...Pokud Váš syn dýchá ústy, je vhodné doplnit vyšetření na ORL - mohl by mít zvětšenou nosní mandli. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: