Užívání několika léků najednou k léčbě psychiky

dobrý den, dotaz se týká mé matky 84 let. Matka byla vždy rázná, rozhodná a na otce dost žárlivá. Je už asi 7 let v domově seniorů, kde ji tak 2x do týdne pravidelně navštěvujeme.V roce 2014 se její chování vzhledem k věku začalo měnit na podezřívavá a začala i zapomínat. Poté prošla operací žlučníku pod narkózou. Klasickou nemocí stáří alzheimer netrpí. Od té doby užívá léky jako Citalec 20mg, Neurol 25mg, Apo cital 20mg, Apo donepezil 5mg, Lozaph a stabilně léky na cukrovku. Od operace s narkózou se z ní stal jiný člověk - stále spí, je malátná, netečná k okolí, bez chuti k jídlu, nevzpomíná si co bylo před pár hodinami. Při poslední její návštěvě, kdy ráno byla odvezena na běžnou kontrolu ke specialistovi (pokročilá artróza) do města, byla úplně mimo. Máme s bratrem za to, že personál podává léky nadměrně jak se říká "aby měl od baby klid". Jaké jsou příznaky používání těchto léků dohromady a lez je vůbec kombinovat? Příbalové informace jsem si pročetl, mám tedy dojem, že to asi není správný postup. Děkuji za snahu a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji že jste mě oslovil; na začátku musím, ale říci, že nejsem lékař či psychiatr, který předepisuje léky; psychofarmaka mohou mít mnoho vedlejších účinků, tedy může dojít k snížení aktivity, k nechutenství atd.; kombinace více léků, také nemusí být vhodná, ale zde by to měl vždy zvážit lékař, který léky předepsal; doporučoval bych návštěvu specialisty/psychiatra a s ním bych vaše zjištění projednal. Zvažte také zda ke specialistovi nevzít vaší maminku. s pozdravem a s přáním příjemných dnů; Martin Dolejš

PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.
PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Institut psychologických služeb

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: