Uzlina

Dobrý den, před týdnem jsem si náhodou objevila zvětšenou uzlinu na krku na pravé straně. Při pohmnatu nebolí a je hybná. Včera jsem byla na ORL, kde mi paní doktorka napsala toto: Náhodně si nahmatala uzliny v krajině submandinb. 1.dx. - palp., nebolestivou, ale nyní lehká rhinolpharyngiris.-Obj. otoskopicky klidné, nosní sliznice prosáklá, bez patolog sekrece, hrdlo s granulacemi v zadní stěně, tonsily palatinální, bez čepů - laryngoskopicky nastříknutí v aditus a na hlasivkách. Uzlina ve sk. IV - vel. cca. 2x1,5cm. Amoksiklav 14x1mg 2x1 tbl Po dobrání antibiotik kontrola. Pokud nezmizí, mám jít na ultrazvuk. Mám hrozný strach. Můžete mi prosím napsat, co si myslíte? Ještě jsem zapomněla napsat, že se cítím trochu zahleněná, ráno mívám ucpaný nos. V noci se potím, už delší dobu. Nevím, jestli to není teplem. Máme tam kolem 21 °C, když je teplo, tak i více.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle zprávy máte lehkou rýmu a zánět nosohltanu, což bohatě stačí, aby se Vám uzlina zvětšila. Máe i příznaky zánětu horních cest dýchacích (pocení, zahlenění, ucpaný nos). Po dobrání ATB se uvidí, jestli se uzlina zmenší. Na Vašem místě bych byla klidná, tipuji, že uzlina nejspíše zareagovala na infekci, proto se zvětšila. UZ chápu jako "pro jistotu", kdyby se uzlina nezmenšovala. Pozn. Po proběhlé infekci mohou být uzliny zvětšené klidně i po několik dalších měsíců a nic závažného to neznamená.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: