Varikokéla po operaci

Vážená paní doktorko, před rokem a půl jsem byl na operaci jednostranné varikokély u levého varlete. Zákrok byl proveden mikrochirurgicky. Na operaci jsem šel kvůli bolestivosti, protože žilní spletenec byl již velký a zlobil. Operovali mě ve Fakultní nemocnici v Brně. Jezdívám tam tak jedenkrát za tři měsíce na kontrolu. Před operací jsem měl špatný spermiogram, o čemž jsem se dozvěděl až při předoperačním vyšetření. Po operaci jsem postupně dosáhnul normozoospermie. Lékař i já jsme byli potěšeni, protože je mi 36 a stále nemám děti. Co mě ale trápí je bolestivost žilního spletence, který mi u levého varlete zůstal. Varle je prověšené, nereaguje na zatáhnutí břicha a po styku nebo při narážení do jizvy, kterou mám po operaci se dostaví bolestivé křeče u varlete. Nemůžu pak třeba hodinu chodit a varlete se ani dotknout. Nevím co dělat a lékař mi též není schopen poradit. Měl bych vyhledat nějakou specializovanou kliniku? Případně kde? Ještě mě napadlo zdali to nesouvisí s nervovým systémem... Není možné, že mám v jizvě srostlou tkáň a nervy se tam nějak špatně uspořádaly? Pokud nemám styk a nenamáhám jizvu, žádná bolestivost se neobjevuje. Též mi velmi vadí pásek přes jizvu. Po delším sezení s páskem kolem kalhot jsou potíže podobné. Velmi Vám děkuji za případnou odpověď a přeji hezký den. Honza

Odpověď odborníka:

Hojení by ve Vašem případě již mělo být hotové. V oblasti operační rány prochází nervy, které inervují kůži oblasti třísla. Pokud se varikokéla zase nevytvořila, tak reoperace není vhodná. Určitě by měla být provedena ultrazvuková kontrola varlete. Pokud se nic neobjeví na zobrazovacích vyšetřeních, tak je možností pouze symptomatická léčba analgetiky a režimově se přizpůsobit.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-25 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x