Vitamínové doplňky během těhotenství

Dobrý den,mám dotaz ohledně vitamínových doplňků v těhotenství. Během plánování a během prvního trimestru jsem užívala femibion 800, nyní jsem v 15 týdnu a užívám femibion 400+DHA, jsem v rizikovém těhotenství a mám fibrozní mastopatii ( 1 fybroadenom už vyoperován, další se jen sledují). Na těchto stránkách jsem se dočetla o nebezpečí nadměrného užívání folátu v těhotenství (zvýšené riziko rakoviny prsu a nadm. růst plodu) Femibion 400 obsahuje, mimo jiné hodně folátu. Je to naše první miminko a chtěla bych pro něj to nejlepší, prosím napiště zda je důležité používat vit doplňky v těhotenství, nebo zda je lepší vysadit v tomto případě a dbát o dobrou stravu, nebo zda je lepší pokračovat, samozřejmě v letáčcích jsou samé chvály. Zda se vysadí, je možné jednorázově? Nepoškodí to miminko když nebudu brát žádné vitamínové doplňky?Předem děkuji za odpověď a přeji krásné prožití vánočních svátků.

Odpověď odborníka:

dobrý den, jsem zastáncem toho, že kys.listová má smysl do 12.týdne, dále nejsou multivitamíny třeba,pokud žena opravdu dodržuje zásady prsté stravy, hodně ovoce,zeleniny, masa a mléčných výrobků, včetně luštěnin a vlákniny.sama jsem se tím řídila v těhotenství a mám zdravého syna:)mějte hezké svátky také:) děkuji

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Magický cholesterol – víte, kolik je ho ve vaší krvi?
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Obtěžuje vás zákal sklivce? Operace se nebojte
Články: Obtěžuje vás zákal sklivce? Operace se nebojte
Zákal sklivce může být...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: