Vliv tetracyklinu na plodnost

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, jaký vliv má dlouhodobé užívání antibiotik na sperma a plodnost - jedná se hlavně o tetracyklinová antibiotika. Partner se léčí rok a půl s neuroboreliozou a lékař mu sdělil, že léčba může trvat i dlouhé roky. Kvůli svému věku bych si už přála potomka, ale máme strach z poškození plodu. Je možné se o miminko pokusit nebo je lepší v tomto případě děti vůbec nemít či to jen odložit? Je mi 27 let. Děkuji moc a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

dobrý den, z několika studií vyplývá, že skutečně užívání tetracyklinových ATB může ovlivnit kvalitu spermií. Nicméně bych ATB nevysazoval a boreliozu doléčil.

MUDr. Jakub Vykouk
MUDr. Jakub Vykouk

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Soukromá gynekologická ambulance Buštěhrad

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Články: Vyrážka po antibiotikách? Může jít o alergickou reakci
Nežádoucí reakce na léky je...
Bechtěrevova choroba
Články: Bechtěrevova choroba
Bechtěrevova choroba nebo...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: