Vliv virózy v těhot.na psychomotorický vývoj

  • Dotaz od: Markéta K.
  • Publikováno: 18.6.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den, Ráda bych znala váš názor na vliv virózy na cca 7miměsíční plod. Mám 11timěsíčního syna po IVF. Narozen den po termínu plánovaným SC (poloha KP + moje hypertenze od 7měsíce těhotenství). Do 3 měsíců Frejkova peřinka. Neurologii navštěvujeme od narození, od 6 měsíců RHB – Vojta - pro hypotonii trupu a hypertonii DK. Neurolog pátrá po příčinách (metabolické poruchy zřejmě vyloučeny, našel se pouze nižší obsah Fe, ale prý v normě), „vyhrožuje“ magnetickou rezonancí atp. S fyzioterapeutkou se však shodují na tom, že příčina bude pravděpodobně v těhotenství – prý proto, že jsem prodělala v 7 měsíci poměrně těžkou virózu (doporučená léčba paralenem, čajem, vit. C a Bioparoxem). Cca 4 týdny předtím mi přišly výsledky amniocentézy (vše v pořádku) a na velkém UTZ, kde se zkoumaly všechny „průtoky“ aj. bylo také vše ok. Po porodu (Apgar 9 10 10 )mi však byl syn odebrán (akutní žloutenka, nikoli běžná, novorozenecká) a odnesen na fototerapii a druhý den byla navíc zjištěna na jeho kůži infekce zlatého stafylokoka (mé předporodní testy byly na oba zlaté koky negativní), plus mi bylo řečeno, že dítě dlouhodobě neprospívalo, protože jedna z pupečníkových arterií nefungovala (nebo fungovala málo), proti čemuž se můj gynekolog-porodník ohradil, ale pediatr byl jiného názoru. Viróza a špatný pupečník může být údajně příčinou pohybových potíží mého syna, ale protože je to pouze příznak, nikoli choroba, zajímalo by mě 1. Co všechno může způsobovat tento stav (pořád mi nikdo nevysvětlil, co přesně má odhalit MR) 2. Je opravdu možné, že prodělaná nemoc způsobí špatné fungování pupečníku, potažmo tedy hypo-hepertonii? 3. Syn je kojený a já občas užívám Rennie, nemůže být příčina ve špatném vstřebávání B12 a Fe? Omlouvám se za obšírnost – snažím se jen napsat vše, co by mohlo být důležité… Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Porucha vývoje vašeho dítěte je pravděpodobně způsobena hypoxií - nedostatkem kyslíku během vývoje plodu, což může být následek jak špatné funkce pupečníkových cév, tak těžších chorob matky v průběhu těhotenství, tak i dušení v průběhu porodu. Jednoznačná příčina se takto zpětně nedá určit.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: