Vliv warfarinu na plod

Dobrý den, mám větší problém a chtěla bych Vás poprosit o radu. V květnu letošního roku jsem měla trombozu 5 stupně a od té doby beru Warfarin. Nejdříve to bylo 2x2mg, později už 5mg. Moc rychle se to nezlepšovalo. V září tohoto roku jsem otěhotněla. Zjistila jsem to ale až 10.10.2007 - od tohoto dne jsem přestala brát Warfarin. Nyní jsem v 8+5týdnu. Byla jsem na testech, abychom zjistili, zda je sráženlivost genetického původu, či nikoli. Moje otázka: Jaký vliv v prvních dvou měsících měl Warfarin na díte? Jaké onemocnění by dítě kvůli warfarinu mohlo potkat? Jaká je pravděpodobnost? Na co bych si měla dávat pozor? Dále moje doktorka (gynekoložka) si není jistá, jaké vitamíny pro podporu těhotenství bych měla brát? Mohl(a) by jste mi prosím nějaké poradit? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážená paní Kláro! Warfarin je lék, který těžce poškozuje vyvíjející se plod, ale v prvním měsíci platí pravidlo "všechno nebo nic". To znamená, že poškození plodu vede buď k potratu anebo vše probíhá normálně. Hodně tedy zálěží na tom, kdy přesně jste otěhotněla. Je velká šance, že je vše v pořádku. Na podporu těhotenství si můžete koupit kyselinu listovou, tou jistě nic nezkazíte. Pozor ale na lékárníky, nenechte si vnutit vitamíny. Jezte pestrou stravu, dostatek ovoce a zeleniny (mrkev s mírou!), ryby, bílé maso a buďte co možná v klidu, tím svému děťátku prospějete nejlépe. Vitamíny v tabletkách jsou vždy jen náhrada za něco, co chybí v potravě.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: