Vliv zvýšeného tsh na vývoj plodu

Dobrý den, pane doktore. Přibližně 15 měsíců se mi nedařilo otěhotnět, a tak jsme byli odkázáni na centrum asistované reprodukce, kde mi udělali hormonální profil, kde zjistili zvýšený TSH - 6,639 (norma do 3,5). Ostatní hormony v normě. Problém je, že se mi zrovna v tomto cyklu podařilo otěhotnět (nyní 6.tt). Bylo mi proto doporučeno se urychleně objednat na endokrinologii a situaci řešit. Bohužel však tady nastal problém - nikde mě nechtějí ani objednat (i z důvodu nespádovosti - bydlím v Brně, trvalé bydliště mám ale v jiném městě na Jižní Moravě), pouze v jednom případě byli ochotní, to ale až na termín leden - únor. Bojím se ale, že to už může být pozdě. Chci se zeptat, jaká jsou rizika spojená s takto zvýšenou hladinou TSH v těhotenství? Jaký vliv má zvýšený TSH na vývoj plodu? Je vůbec nějaká šance, že vše bude v pořádku i bez brzkého zahájení léčby? Vůbec nevím, co mám v mojí situaci dělat a jsem z toho hodně vystrašená. Předem Vám moc děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Toto je otázka opravdu spíše pro endokrinologa, ale samotné zvýšení TSH bez nízké hladiny volného T3 a T4(tyroxinu) by nemělo znamenat žádné ohrožení plodu. S pozdravem dr.Lidák

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: