Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, je mi 26 let a před měsícem mi byl na magnetické rezonanci zjištěn masivní výhřez plotének L4/5 5 mm a L5/S1 12 mm (bolest mě trápila už asi 4 měsíce). Nález jsem konzultoval s několika lékaři. Většina je pro okamžitou operaci. Já však mohu relativně dobře fungovat. Rána jsou teda katastrofální a trvá asi hodinu, než bolest rozchodím. Snažím se přes den vůbec nesedět, mám výhodu, že mi zaměstnavatel umožnil práci z domu a já tak můžu celý den stát. Bolest občas vystřelí do hýždí či levého stehna, ale pořád to není tak hrozné, abych nějak kolaboval a nebyl schopen žádného pohybu. Poctivě cvičím Mckenzieho metodu a stav se opravdu velmi pomalu zlepšuje. I přesto mi bylo sděleno neurochirurgy ze Znojma a Brna, že je velice malá pravděpodobnost, že se ploténky vrátí samy a operace je tedy nezbytná. Naopak fyzioterapeut a můj obvodní neurochirurg nechtějí o operaci slyšet ani slovo a já osobně bych se ji také co nejraději vyhnul. Chtěl jsem se tedy zeptat na váš názor zda je nějaká šance, že se to časem zlepší, či nějaké doporučení, jak se bolesti co nejdříve zbavit. Neurochirurgové mi toho bohužel moc neřeknou, ti chtějí jen operovat. Na závěr bych chtěl říct, že nejhorší pro mne není ta bolest, ale ta bezmoc. Aktivně jsem celý život sportoval a všem nemocem se zdárně vyhýbal, takže toto je pro mne opravdu vysilující. Děkuji moc za odpověď a přeji všem s bolestmi zad co nejrychlejší uzdravení!!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za důvěru. Ačkoli jsem také neurochirurg, ne vždy je nutné operovat a není to naše jediná touha. Pravda je, že na přiloženém MR snímku je opravdu objemný výhřez, zejména L5/S1. Nejdůležitější ale není "obrázek", ale Vaše obtíže a neurologický nález a jejich vývoj. Jestli se Váš stav pomalu zlepšuje a není jasné postižení nervového systému (nebo se také zlepšuje), není důvod s operačním řešením spěchat. Pravděpodobnost "úpravy" výhřezu sice není nijak velká, ale možná je. Výhřez nezmizí. Může ale významně zmenšit objem. Argumentem k operaci by bylo: trvající bolest, která nereaguje na léčbu, nebo postižení nervového kořene, které se nezlepšuje nebo dokonce zhoršuje. U nejasných pacientů se doporučuje s rozhodutím vyčkat tři měsíce. Jednoznačně k operaci je těžké postižení nervového kořene od počátku obtíží, které nejeví tendenci k úpravě, a jasně k operaci, a to urgentní, je takový výhřez meziobratlové ploténky, který postihuje i nervové kořeny ovládající svěrače (tzv. syndrom kaudy equiny). Z Vámi uvedeného chápu, že máte bolesti, ale funkce nervového systému je normální, a potíže trvají jeden měsíc. Jestli je to tak, lze vyčkat na vývoj stavu a možná operace nebude potřeba. Přesto je vhodné, aby Vás kontroloval neurolog nebo neurochirurg.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: