Vyhřezlá plotenka

Mám tento nález na CT... L5/S1: sire paterniho kanalu v AP projekci je 15mm. Paramedialni az lateralni levostranna sekvestrace plotenky do lumina do hloubky 6-10mm , sire 11mm, vysky 20mm, sirici se proximalne s utiskem duralniho vaku a dstupu korene vlevo. Foramina intervertebralia jsou uzsi,dorz. osteoprpodukt. zmeny, lat. recesy uzsi. Arthroticke zmeny intervertebralnich kloubu. Drobny vakuovy fenomen plotenky Chodil jsem na rehabilitace 30x a ty mi pomohli jen z části,stale mám sem tam křeče v lýtku a ve stehně a necítím nárt levé nohy,ale za pár dní zase necítím třeba spodek chodidla levé nohy,,jakoby se to měnilo,nekdy mně celý den nic nebolí,,jindy zase je to horší. Byl jsem na konzultaci ohledně operace,ale je odložená za další tři mesice,z důvodu částečné vraceni síly do leve nohy,zatím mám určene samocvičení,už tři měsíce totiž mám tyto problemy a jsem na nemocenské.Nic moc se mnou nedělají a připadá mi,že si mě přehazují jeden na druhéhé,,,chirurg na neurologa atd.. Dělám těžkou práci,do které se pravděpodobně nemohu vratit,,nevím,co budu dělat dál za práci a co se mnou bude. Chci se zeptat ,jestli toto je na operaci a jestli si mohu zažádat o invalidní důchod,ať mohu potom si hledat nějakou lehčí práci,,vrátný a pod..Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Výhřez meziobratlové ploténky, který působí bolesti a poruchu citlivosti končetiny a nepomáhá tzv. konzervativní léčení (rehabilitace, léky) může být léčena chirurgicky. Nicméně při spontánní úpravě stavu je opravdu výhodnější počkat. Váš stav se může zlepšit i bez operace. Největším problémem je to, že takovéto změny probíhají velmi pomalu. Jako kritérium k operaci se při lehčích neurologických postiženích bere právě vývoj stavu v čase. Nemyslím si, že by nikdo nechtěl řešit Vaši situaci. Onemocnění páteře je vždy "běh na dlouhou trať". Napravit chyby, které vedly k současným změnám není lehké. Ať už zvolíte postup konzervativní nebo operační, vždy by měla následovat fyzioterapie (rehabilitace) a pokus o změnu chybných návyků v zatěžování páteře. Nemusí to vždy znamenat změnu zaměstnání, k tomu ale obyčejně dochází právě z důvodu dlouhé (několikaměsíční) pracovní neschopnosti.Nejtěžší je se vyrovnat s dlohodobou změnou a pomalým postupem léčení. Můžete se znovu poradit s neurochirurgem. Uvidíte, že to není vyčkávání z nejistoty, ale spíše čekání, zda vývoj nemoci nebude příznivý i bez operačního výkonu.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: