Vyhřezlé plotýnky v bederní páteři

Dobrý večer pane doktore, moje potíže s bederní páteří intenzivně nastaly koncem srpna letošního roku,kdy páteří v oblasti kříže projela velká bolest směřující do pravého třísla,kyčelního kloubu a dál pokračovala až ke kotníku pravé nohy.Zakrátko jsem měla holeň necitlivou-jakoby neprokrvenou.To se pak zlepšilo.Na neurologii( v září t.r.) jsem postupně dostala léky na potlačení bolesti-diclofenac 1-0-1,myolastan 0-0-1,mydocalm 1-1-1,doretu 1-1-1 a vitamíny skupiny B.Bolesti byly utlumeny,někdy léky zabraly minimálně.V říjnu jsem byla na rtg bederní páteře-nález zúžený páteřní kanál.Následně jsem byla poslána na ortopedii k vyšetření a odtud opět pak na rtg páteře a pravé kyčle.V kyčli zjištěná začínající artróza.Páteř-skolioza,zúžený páteřní kanál,kratší pravá noha cca o 1 cm.Na doporučení ortopedie jsem navštěvovala od 7.-24.11. rehabilitaci,masáže a elektroterapii.Před koncem( v závěru) rehabilitačního cvičení se moje potíže začaly zhoršovat.Na rehabilitaci jsem už necvičila(fyzioterapeutka další cvičení nedoporučila),ale podstupovala jsem pouze masáže a elektroterapii.Po másážích,včetně akupresury jsem mimo bolestí začala pociťovat horko vystřelující do pravé končetiny až do holeně.Moje ošetřující lékařka mě odeslala na CT vyšetření( až 7.12. !).Nález: 2 vyhřezlé plotýnky-malá a velká.Opět nadále užívám nyní lék doretu na bolesti a dál se po vánočních svátcích prý uvidí,co dál...Při zhoršení prý podstoupím infúze v nemocnici,krajním řešením pak operace. Pane doktore,zajímalo by mě,zda se dá operaci předejít nějakou vhodnější léčbou,či vhodnějšími cviky?(Cviky se ukázaly jako nevhodné,když vlastně jsem o vyhřezlých plotýnkách ještě na rhb nevěděla,CT vyšetření bylo provedeno až 7.prosince t.r.).Během čtyřměsíčních potíží mám za sebou 2 rtg+CT vyšetření. Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Alena

Odpověď odborníka:

Léčba podle mne byla velmi dobře standartní , u většiny pacientů je takovýto postup. Nevím nakolik jsou ploténky jak píšete vystouplé. Pokud přes terapii potíže trvají měla byste po vánocích absolvovat opět neurologické vyšetřební a již vyšetření neurochirugam, aby se vyjádřil podle stavu pacienta, nálezu na CT k případné operaci. . Cvičení může pomoci, ale pokud se jedná o větší výhřez ploténky nemůže tento stav napravit. Důležiutá je opravud velikost výhřezu, místo výhřezu a také případný tlak na vystupující nervový kořen.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: