Vyhřezlé plotýnky a tarlovova cysta

Dobrý večer, chtěla bych Vás tímto poprosit o radu, jestli je v mém případě možná operace páteře. Trpím bolestmi od r 2008, jsem sledovaná na neurologii, kam čas od času chodívám na infuze a teď jsem se vrátila z desetidenního pobytu v nemocnici. Dnes jsem byla na magnetické rezonanci. Zpráva....Lumbálna lordoza plynulá, sacrum arcuatum, konus miechy vo výške Th12, epikonálne a vo fila ter,inalia ložiskové zmeny nesledujem. Tarlotova cysta vpravo v úrovni S2 do 12,8 mm. Osteochondroza L3-S1 s redukciou výšky diskou,zmenou SI diskou. Modic gr. 1 L5-S1.Konfiguracia tielstavcov je zachovalá. Telá stavcov bez kompresie. Spinálny kanál v úseku Th-L prechodu je volný, konus miechy bez utlaku.Prevertebralne bez patol. nálezu *v seg L5-S1 mediálna hernia disku +4,1 mm, bez sekvestra, spinálny kanál šírky 13,3 mm *v seg. - vlvo mediolaterálna protrúzia, spinálny kanál šírky 14 mm Foraminostenoza bilat neprítomna. Z. sacrum arcuatum, Tarlotova cysta vpravo v úrovni S2,.Osteochondroza L3-S1, Modic gr. 1 L5-S1 v seg. L5-S1 mediálna hernia disku, bez sekvestra, v seg. L4-5 vlavo mediolaterálna protrúzia disku....................V poslední době mám velké nesnesitelné bolesti, vystřídala jsem řadu léků a infuzí ale bez efektu. Je mi 50 let a nechci být vyřazena z běžného života, v současnosti mohu jen polehávat a polosedět. Můžete mi poradit jestli je můj stav řešitelný operací...Děkuji za laskavou odpověď. Andrea

Odpověď odborníka:

Dle popisu opravdu nejste daleko od operačního řešení.Bez přesného popisu reflexol., klinického vyšetření a přesné symptomatologie se však nelze více vyjádřit. Rozhodnutí se dějě, dle konkrétního vztahu bolestí a oněch popisovaných rizikových míst. Bolesti sice určitě s nález souvisí, nemusí však být vyvovlávány konkrétním útlakem, který dle vyšetření může být přítomen. To také popis neřekne 100 procentně. Nepíšete, zda jste v adekváátním léčebném procesu. infuze, hospitalizace, to není cílená léčba, ale pouze pomocná. Vyšetření, byŤ CT či MRI není léčba, ale vyšetření. Z Vašeho popisu se nelze tedy ani vyjádřit, zda taková léčba připadá v úvahu,. pokud ano, pak nezbývá než opravdu začít " aktivně fyzioterapeutickou léčbu", ovšem lékařem, který tuto léčbu provádí, evebnt,. fyzioterapeutem , který je pod přímým lékařovým dohledem. běžný fyzioterapeut nebývá dostatečně aktivní, proto i méně úspěšný, nebo naopak může být díky přílišné aktivnitě rizikový.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: