Vyhřezlé ploténky, bolesti zad, muž 26 let

Dobrý den. Je mi 26 let. V listopadu 2005 mi ochrnula pravá noha až po koleno. Byl jsem poslán na CT. Nález-L4/5 počínající cirkulární protruze s minimální deformitou dur. vaku v širokém kanálu páteřním. Formina jsou bilat. volná. L5/S1-objemná dorzální mediální protruze až herniace s dorzálním přesahem 5mm a vztahem ke kořenu S1 bilat. bez deformity durálního vaku v širokém kanálu páteřním. Formina bilat volná. Operaci jsem odmítl. Naštěstí po rehab. noha přišla k sobě. Ale problémy - vystřelující bolesti do nohou, hýždí, kyčlí, třísel, brnění prstů na pravé noze, chlad v oblasti achylovky, občas tuhnutí nártu či prstů pravé nohy - hlavně palec, prsteníček, malíček, dále občasné bloky. Léků a rehab. včetně McKenzie metody jsem podstoupil mnoho. Teď cvičím Vojtovu metodu. Další vyšetření mi bylo uděláno letos v únoru 2009. MR dolní TH a LS páteře nativně. Výsledek - Napřímená lordosa, incip.def. spondylosa v dolních segmentech. Kanál páteřní není vrozeně zúžen. Distální konec míchy je bpn. VL4/5 je počínající osteochondrosa ploténky a její protruze dorzálně s maximem mediálně - způsobuje mělkou impresi na dur. vaku, vlevo je v těsném vztahu s kořenem L5 sin., bez jeho komprese. V L5/S1 je osteochondrosa ploténky a dorzální protruze, bez komprese dur. vaku a kořenů. Závěr: degenerace plotének L4/5 a L5/S1 s dorzálními protruzemi. V L4/5 mělká komprese dur. vaku a těsný vztah protruze s kořenem L5 sin.-bez jeho komprese, v L5/S1 bez komprese kořenů i dur. vaku. Zajímalo by mě, co vypadá hůře. CT nebo magetická? Dále jak může být výhřez v těsném vztahu s kořenem L5sin., bez jeho komprese? Nechápe to moc dobře ani rehab. doktor. Jinak neurochirurg mě nechce operovat, jelikož jsem prý mladý a po operaci bych mohl také chodit prý o holi. Jeho názor je takový - oddálit operaci co nejdál. Ovšem rehab. doktor a neurolog mi zase operaci doporučují a posílají mě na ni. Nevím, co dělat, co by bylo nejvhodnější? Problémy s páteří mě omezují každý den, nemohu vůbec sportovat a jsem rád, když přežiji den v práci, kde sedím či stojím - pracuji jako oční optik. Ale mám problémy takového rázu, že nevydržím dlouho stát či sedět. Je mi jak jsem uvedl 26 let - 4 roky jsem dá se říct mimo provoz :) a chtěl bych zase někdy jezdit na kole či jinak sportovat a žít bez bolesti. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obě dvě zprávy popisují poměrně závažný nález. Pokud ale nepomáhá ani rehabilitace, možná by opravdu bylo na čase začít uvažovat o operaci. Doporučoval bych proto znovu konzultaci jak na rehabilitaci, tak i na neurochirurgii. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: