Vysoký krevní tlak

Dobrý den, manžel,35let, 190cm,92kg, má tlak 155-100, je to tlak ohrožující zdraví nebo je ještě v normálu? Dá se snížit přírodními doplnky? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vámi uváděný krevní tlak je abnormální a v dlouhodobém aspektu by znamenal významný problém pro manželův zdravotní stav (poškození cév a přetížení srdce, riziko srd. infarktu a mozkové příhody). Jde ale o to, zda je to jednorázově zjištěná hodnota tlaku (event. za jakých okolností a jak byl tlak měřen), nebo zda má takové hodnoty zachyceny opakovaně. Doporučuji věc konsultovat s jeho praktickým lékařem - ten by měl jednak zhodnotit, zda je hypertenze skutečně přítomná (opakované měření tlaku po dostatečné době klidu, event. 24-hodinové měření tlaku), pokud ano, tak zda je již nutná farmakologická léčba (dle zjištěných hodnot tlaku a dalších faktorů) a provést také základní vyšetření zaměřené na event. druhotné příčiny zvýšení krevního tlaku (celkové tělesné vyšetření a krevní testy). Další opatření by se odvíjela od výsledných zjištění. K přírodním doplňkům - základem "nelékového" ovlivnění tlaku je nízký příjem soli, racionální dieta a pravidelná fyzická aktivita. Při dodrženi těchto opatření je investice do doplňků stravy podle mého názoru sporně smysluplná - lze ale vyzkoušet např. přípravky s výtažky z česneku.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: