Vysoký krevní tlak

Dobrý den, měl jsem vysoký tlak 170/110. Při pravidelném 24hod monitorování Holterem hodnoty cca 150/95. Je mi 31 let. Ultrazvuk srdce i zátěžové testy mám v pořádku. Jsem téměř abstinent a nekuřák. Maso jím málo, spíše ovoce, zeleninu, mléčné výrobky. Pohybu mám dostatek. Tlak mám asi daný geneticky vyšší. Dostal jsem od doktorů na ráno Amploratio 5mg a Tritace 10mg na večer. Občas si dám čaj Alvisan. Snažím se celkově žít zdravě, více se hýbat, nesolit a nestresovat. Nyní mám tlak cca 140 na 76. Pravidelně se měřím. Někdy i 130/80. Je možné po nějakém čase snížit dávku léků? Např. Tritace na polovinu? 10mg je nejvyšší denní dávka, pokud mám správné informace. Je možné při sníženém tlaku třeba po půl roce či roce užívání upravit dávku na nižší? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, je to teoreticky možné. I když to moc často nevídáme. Rezervy, které umím exaktně vyjádřit, jsou tyto: zhubnutí 5 kg - 4 dílky (systolického tlaku), pohybová aktivita 5-10 dílků, nesolení 4-5 dílků. Tlak zvyšuje také pití alkoholu ve středním a větším množství.Píšete že pohyb máte - třeba ale ne ten správný. Mělo by to být po většinu dní v týdnu aktivita zrychlující tep a trvající alespoň půl hodiny. Pokud pohyb slouží také hubnutí (což není totéž), tak by aspoň některá cvičení měla trvat déle - hodinu. Srdečně zdravím

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: