Zlatý stafylokok v močové trubici

Dobrý den, před nějakým časem mě začalo pálit v močové trubici, u ústí. Někdy více někdy méně, bez výtoků, bez nějaké změny na penisu. Tak jsem zašel k urologovi, který mi provedl výtěr a zjistil, že mám v močové trubici zlatého stafylokoka. Bral jsem na deset dní ATB, ale problémy mám dál... slyšel jsem o stafylokokovi v krku, ale ne v močové trubici. Můj dotaz - může vůbec stafylokok způsobovat takové problémy?? Mám pocit, že se toho nezbavím. Furt stejné, někdy necítím nic, jindy zase ústí trubice pálí, cítím prostě nepohodu.... díky a hezký den!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Františku. Stafylokok se může spůsobovat infekce jak v krku, tak v močové trubici. Vyskytuje se kdekoliv na kůži, a na oslabených místech (poraněná kůže a pod.) způsobit zánět. Pokuď potíže trvají i po přeléčení antibiotiky, je nutné znovu vyšetřit moč - je celkem možné, že i když byla léčba cílená, v průběhu léčby mohlo dojít k pomnožení jiných baktérií, které byly vůči podávanému antibiotiku odolné. Kromě moči si nechte vyšetřit i krev na chlamýdie a ureaplazmata a poptejte se své partnerky, jestli nemá nějaké zdravotní problémy (např. výtok z pochvy ). Promořenost dospělé populace ureaplazmaty je relativně velká, samotná infekce se nemusí projevit nijak, ale organizmus (hlavně močové cesty) je náchylnější na různé infekty. Léčeny pak musí být oba partnery součastně.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: