Změna antidpresiv

Paní doktorko Prosím o zodpovězení mého dotazu.před 8 lety jsem užívala citalek na panickou poruchu,užívala jsem 1.5roku.celá léta jsem byla v pořádku.V unoru jsem začala mít stavy unavy,vyčerpání,těžké tělo,slabost bez pan.ataku,jen občas uzkost.psychiatr i opět předepsal citalek,ale od 2 dne užívání se mi klepou nohy,ruce,svalové záškuby,nevolnost,uzkosti,těžko od žaludku apod.další.ani po 6 týdnech se stav nelepšil,tak mi předepsal paroxetin 20mg.chci se zeptat,zda budu mít nežádoucí učinky při změně léku,jaký je mezi léky rozdíl a jak se pozná,že antidepresiva nepotřebuji a při tom je užívám?Mockrát děkuji za odpověd Zuzana

Odpověď odborníka:

Zuzano, k Vašim otázkám - změna Citalecu za Paroxetin je jistě dobrá volba, nejspíše Vaše Tělo již Citalec odmítá, a místo očekávaného efektu léku se objevují pouze vedlejší nežádoucí účinky. Paroxetin má podobný profil účinku jako citalopram, nemusíte se obávat, jen někdy je třeba k úplnému odeznění příznaků paroxetin zvýšit na 1,5-2 tablety denně.Nežádoucí příznaky by měly být minimální nebo žádné. Pokud by Vám paroxetin nevyhovoval, to už budete za dva týdny znát, doporučuji zkusit venlafaxin nebo valdoxan.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: