Alergie na sóju se často pojí s alergií na ostatní luštěniny
Sója je z hlediska výživy jednou z celosvětově nejvýznamnějších
potravin, ale také z k šesti nejsilnějším a nejčastějším potravinovým alergenům.
Sója patří do čeledi bobovitých (vikvovitých, Leguminosae) a jejím plodem je lusk. Do stejné čeledi patří podzemnice olejná (arašíd), fazole, čočka, hrách, lékořice, dále také svatojánský chléb, arabská guma, guar a tragant. Z nich se vyrábějí škroby, které mohou obsahovat i malé příměsi bílkovin z mateřské rostliny. Tyto škroby se přidávají do cukrovinek, nápojů, zmrzlin, omáček a krémů. U alergiků na sóju, arašídy, luštěniny mohou i tyto nepatrné příměsi spustit alergickou reakci.
Zrádná "éčka"
Je tedy nutné kontrolovat etikety potravin a znát značení těchto případných alergenů:?/p:
- Karubin – E 410
- guma Guar – E 412
- guma Tragant – E 413
- guma arabská – E 414
Ze svatojánského chlebu se vyrábí karob, používaný například k zahuštění mateřského mléka v případech, kdy dítě opakovaně ublinkává nebo zvrací. K bobovitým dále patří i čilimník, hrachor, jetel, vojtěška a vlčí bob.
U alergiků na sóju hrozí nejčastěji zkřížené reakce na různé jiné boby, arašídy a čočku, časté jsou reakce na další luštěniny jako fazole, hrách, dále pak na zmíněná aditiva, ale i na ořechy (vlašský, para, kešu), sezam, hořčičné semínko, slunečnicový olej, na kokos a mandle. Reakce mohou být velmi prudké, proto by se "sójoví" alergici měli mít před těmito potravinami na pozoru a raději se jim úplně vyhýbat.
Sója je zrádná ještě v jedné věci: sice obsahuje mnoho hodnotných aminokyselin, má však nízký obsah vápníku a vitaminu B12. Pokud je hlavním zdrojem bílkovin ve stravě (vegetariáni, vegani), mohou na nesprávné složení stravy doplácet zejména takto se stravující děti. Sója i přes svůj vysoký obsah bílkovin nenahradí živočišné zdroje. Nesprávná dieta potom může vést i k vážnému poškození zdraví hlavně u dětí. V nedávné době jsme bohužel i v našich podmínkách zažili případ úmrtí malého dítěte z důvodů nesprávné výživy právě díky veganské stravě.
(van)
Zdroj: Fuchs M. Alergie číhá v jídle i pití. Adéla 2005.