#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co je to bolest

Zdravcentra.cz 19.4.2008

Bolest je nepříjemným smyslovým vjemem. Za normálních okolností funguje jako signál, který nás má upozornit na hrozící nebo již vzniklé nebezpečí. Je to jeden z mnoha mechanismů jak chránit naše tělo před poškozením. Schopnost bolest pociťovat a správně na ni zareagovat patří k základní výbavě každého zdravého jedince.

Léky
Léky

#IMG#

Co je to bolest

Bolest nás nutí k únikové reakci. Odtrhneme ruku od rozpálené plotny, a to mnohem dřív, než si stačíme uvědomit, že je takové jednání správné. Popálené místo chladíme vodou nebo studeným obkladem. Instinktivně mírníme bolest popáleniny, zároveň s tím ale i velmi významně bráníme dalšímu tepelnému poškozování tkaní, které může pokračovat i déle než 24 hodin po kontaktu s horkou tekutinou nebo předmětem.

Bolest v podvrtnutém kotníku, bolesti předloktí při zánětech šlach, bolesti svalů po nepřiměřené námaze. Všechny tyto stavy nás nutí k úzkostlivému šetření bolestivé končetiny. Zcela správně tak poskytujeme postižené tkáni vhodné podmínky pro dobré hojení. Nepotřebujeme předchozí zkušenosti ani fundované rady, abychom se právě takto chovali. Ve všech těchto situacích je nám bolest rádcem a pomocníkem.

Jak to bylo v pravěku

Bez bolesti bychom v dobách našich prapředků neuspěli. Bolest byla a je nadále jedním z obraných mechanismů organizmu. Zdánlivě paradoxně pomáhala přežít našim prapředkům. Pomáhá přežít i nám. Když něco bolelo, byla to známka, že něco není v pořádku a že se s tím musí něco dělat.

Bolest ve středověku

Tak jako si lidé uvědomovali smysl bolesti, tak se proti ní chtěli bránit v případě, kdy byla zbytečná. Úkolem středověkých lékařů, kořenářek a šamanů byla leckdy právě léčba bolesti. Používali k tomu vše, co bylo zrovna po ruce. Od hojivých rostlinných výtažků až po drogy a jedovaté byliny. Spolehlivost takové léčby byla velmi nejistá. Když vás neotrávili, bolest většinou sama ustoupila…

Moderní doba, moderní přístup k bolesti.

S postupným rozvojem a systematickým zkoumáním jsme se přes první éterové narkózy a počáteční pokusy s vývojem léků na bolest dostali až k modernímu typu vedení bezbolestné anestezie. Máme dnes k dispozici celou škálu velmi účinných léků proti bolesti a známe i jiné metody tlumení bolesti (tzv. „opichy“, operace, atd.). Dnes existují specializované ambulance pro léčbu bolesti, odborníci na celém světě se sdružují do společností pro studium a léčbu bolesti, farmaceutický průmysl klade na vývoj kvalitních analgetik (léků proti bolesti) velký důraz.

Co je to BOLEST...

PAIN is an unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage, or described in terms of such damage. Tolik říká definice Světové zdravotnické organizace a Mezinárodní asociace pro studium bolesti. V překladu to znamená: BOLEST je nepříjemný smyslový nebo emoční zážitek spojený s přímým nebo hrozícím poškozením tkání, nebo který je v tomto smyslu popsaný. Pro zjednodušení a umocnění subjektivního významu bolesti je možné použít i definici následující: BOLEST je to, co pacient za bolest považuje, v místech, kam sám ukazuje. Auu, to bolí…

Příklad úrazové bolesti...

Právě jste se uhodili do nohy. Popíšeme si nyní krok po kroku, co se ve Vašem těle děje. Úder do nohy může způsobit poškození tkáně (pohmoždění, krevní výron, zlomeninu). Je to situace, kdy Vaše tělo musí dostat informaci, která Vás přinutí na nohu se podívat, ohledat místo úderu a eventuálně se podle situace zařídit (například odjet do nemocnice). Zlomená, ale i jen pohmožděná noha je často výrazně bolestivá. Nikdo Vám nemusí radit, abyste na ni nestoupali, abyste přiložili studený obklad. Pokud se budete snažit bolest překonat nohu zatěžovat stejně, jako by byla zdravá, bude se hojit daleko déle a pravděpodobně i s horším konečným výsledkem. Jiná situace. Plamen hořící zápalky ve Vaší ruce dohořel až k Vašim prstům. Spálili jste se. Opět důvod, aby se Vaše tělo bránilo. Rychlá informace dorazí až do míšních center a Vaše ruka zápalku odhodí. Dokonce dříve, než si bolest a možné poškození uvědomíte. V opačném případě byste o spáleném prstu dozvěděli až díky čichu.

Za všechno můžou nocisenzory...

Po celém Vašem těle jsou umístěné různorodé snímače pro bolest, takzvané nocisenzory (nociceptory). Jsou na povrhu těla, na kůži, ve svalech a kloubech, cévách, na sliznicích, ale také na povrchu vnitřních orgánů, v míše a centrálním mozkovém systému. Jejich úloha je jednoduchá. Musí zaznamenat bolest a nějakým způsobem tuto informaci předat dále. Nocisenzorů je několik druhů. Každý reaguje trochu jinak. Některé vnímají vlastní bolest, jiné tlak nebo tah, chlad či teplo, jiné zase reagují na mechanické vibrace. V těle existuje také mnoho látek, které bolest ovlivňují. Jsou to hlavně působky spojené se vznikem zánětu. Jedním z charakteristických projevů zánětu je právě bolest.

Vedení bolesti...

Nocisenzory zaznamenaly bolestivý podnět. Co se děje dále? Systémem složitých nervových drah tato informace putuje do vyšších nervových center, kterými jsou mícha a mozek. Nervová vlákny vedou bolest různou rychlostí. Díky tomu například informace o mechanickém podráždění dorazí o zlomek vteřiny dříve než informace o vlastní bolesti. Protože je nervový systém již podrážděn prvotní informací, na tu bolestivou reaguje s menší odezvou. Říká se tomu mechanismus vrátek (např. třeseme rukou, když si popálíme prsty o zápalku). Jednoduchá možnost, jak si naše tělo od bolesti samo pomáhá. Podle toho, kam vzruch dorazí, následuje příslušná reakce. Uhneme nohou nebo rukou, uvědomíme si bolest a bráníme se jí.

Bolestí je mnoho...

Bolest můžeme dělit podle mnoha kritérií a existuje mnoho klasifikací, které se snaží bolest rozdělit. Asi nejznámější je dělení podle vzniku bolesti a její příčny:

  • bolest nociceptivní (z kloubů, šlach, vazů, svalů a cév)
  • bolest periferně neurogenní (poškození nervů a jejich vláken na okrajových částech těla)
  • bolest centrálně neurogenní (poškození centrálních nervových struktur v důsledku nádoru či úrazu)
  • bolest psychogenní (u citlivých osob na psychickém podkladě)

Nejjednodušší je dělení podle délky trvání bolesti

Je to také dělení s praktickým dopadem na léčbu bolesti:

Bolest akutní

Má náhlý začátek, trvá hodiny až dny, maximálně však jeden měsíc. Je projevem poškození tkání a je provázena dalšími projevy (pocení, zrychlený tep, rozšíření zornic, apod.). Aktuní bolest je spojená se strachem či úzkostí, dobře reaguje na léčbu analgetiky

Bolest chronická

Trvá déle než 3-6 měsíců, příčina nebývá vždy jasná. Provází ji změny psychiky (úzkostlivé stavy, deprese, změny osobnosti), špatně reaguje na léčbu analgetiky, vyžaduje komplexní přístup léčby (léky, psychoterapie, apod.). Chronickou bolest pak ještě můžeme dělit na nádorovou a nenádorovou.

Závěrem...

Je mnoho typů bolesti. Každá vyžaduje individuální přístup při léčbě. Každá dlouhodobější bolest by také měla být řádně vyšetřena odborníkem. Bolest může významným způsobem ovlivňovat kvalitu Vašeho života. Pokud Vás něco delší čas bolí a Vy si s tím nevíte rady, neváhejte kontaktovat lékaře.

Doporučujeme

Čtěte více

Co dělat, když se vám přemnoží kvasinky v zažívacím ústrojí?

Kvasinky má v těle téměř každý. Ve zdravém organismu se ale vyskytují jen v...

Co dělat, když si dítě ze školy přinese nakažlivou nemoc?

Docházka do školy nebo školky s sebou občas přináší nebezpečí v podobě nakažlivých...

Co dítě ponižuje víc? Pleny, nebo mokré povlečení?

Noční pomočování je pro dítě velice stresující záležitost, která dokáže snižovat...

Co dnes zlepšuje kvalitu života stomiků?

Trh se zdravotními pomůckami nabízí celou řadu produktů pro stomiky, které významně...

Co hlídat, pokud se stravujete alternativně?

Přestože se obecně některé alternativní stravovací režimy považují za zdraví...

Co je biologická léčba a k čemu se využívá?

Příchod biologické léčby byl v medicíně převratem, který otevřel nevídané možnosti...

Co je příčinou 37 milionů případů slepoty v rozvinutém a rozvojovém světě?

37 miliónů lidí na světě je slepých a k tomuto číslu přibývají každým rokem...

Co je příčinou zánětu spojivek?

Zarudlé oči, které svědí a pálí. Hnis usazující se v řasách. Prudká bolest,...

Co je štítná žláza a jak účinkuje

Štítná žláza je endokrinní orgán tvořený dvěma laloky vejčitého tvaru, které...

Co je to akromegalie a jak ji odhalit?

Závažná hormonální porucha odborně označovaná termínem akromegalie je způsobená...

Co je to kýla?

Žádná kýla není stejná. Její příznaky se mohou objevit náhle či postupně. Různí...

Co je to legionářská nemoc? Šíří se klimatizací i vodovodem.

Legionářská nemoc je závažné plicní onemocnění, často s postižením dalších orgánů....

Co je to nádorová bolest?

Existuje mnoho různých definic bolesti. Jedna z těch zajímavějších například...

Co je to neplodnost?

Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka....

Co je to opravdová láska?

Co to vlastně znamená „opravdově se zamilovat“? Je to chvíle, kdy nám při setkání...

Co je to předčasná ejakulace?

Předčasná ejakulace je nejčastějším mužským problémem, většina mužů začíná svůj...

Co je to zelený zákal

Zelený zákal (glaukom) je onemocnění, při kterém dochází k degeneraci a odumírání...

Co je vlastně revmatoidní artritida

Mnoho lidí se domnívá, že revmatoidní artritida je onemocněním kloubů, avšak...

Co jsou aterosklerotické pláty a proč ohrožují naše zdraví?

Aterosklerotické pláty jsou shluky tuku a odumřelých buněk, které se hromadí...

Co jsou hormony a jak účinkují

Slovo hormon pochází z řeckého ?ρμή, v překladu „podnět, impuls“. Hormon je...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#