Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co hlídat, pokud se stravujete alternativně?

Zdraví v krvi Tatiana Kročková 13.11.2019
Vegetariáni a vegani mívají nízké hladiny cholesterolu v krvi a obvykle i nižší tělesnou hmotnost

Přestože se obecně některé alternativní stravovací režimy považují za zdraví prospěšné, přináší i jistá úskalí, která mohou při zanedbání skončit až poškozením zdraví. Které základní živiny mohou vegetariánům nebo veganům nejčastěji chybět? A jak se projevuje jejich nedostatek? Co pro sebe můžete v rámci prevence udělat? Například to, že si budete dostatečný příjem důležitých živin pravidelně ověřovat pomocí krevních odběrů.

Rostlinná strava jako životní styl

Důvody k alternativnímu stravování mohou být různé, od zdravotních přes ekologické až po etické. Vegetariáni ze svého jídelníčku vyřazují maso, a vegani dokonce veškeré potraviny živočišného původu (oproti vegetariánům navíc mléčné výrobky a vejce). O alternativní stravovací návyky stoupá mezi lidmi dlouhodobě zájem a stávají se vyhledávaným životním stylem. Odlehčit jídelníček je nepochybně zdravé, ale z dlouhodobého hlediska je vhodné si hlídat, zda tělu nezačínají chybět některé důležité živiny. Obzvlášť pokud jste v novém stravovacím režimu začátečník a ještě nedokážete živočišné zdroje živin plně a správně nahrazovat rostlinnými.

Vegetariáni a vegani ve své stravě přijímají více vlákniny, vitaminů C, A, B1 a E, dále hořčíku, draslíku a kyseliny listové. Mívají nízké hladiny cholesterolu v krvi a obvykle i nižší tělesnou hmotnost. Přesto pro ně může být zajištění dostatečného příjmu některých živin výzvou. V našich podmínkách může být například obtížné přijímat dostatek jódu (jeho možným zdrojem jsou například mořské řasy či jodizovaná sůl), omega-3 a omega-6 mastných kyselin (jejich dobrým zdrojem jsou například lněné semínko, vlašské ořechy, olivový, konopný či řepkový olej) či vitaminu D (v zimních měsících, kdy není možné získat jeho dostatek ze slunečního záření, je možné konzumovat houby či o něj obohacené potraviny).

Vitamin B12 je třeba důsledně doplňovat!

Jednou z živin, pro kterou ale v rostlinné stravě neexistuje spolehlivý zdroj (fermentované potraviny nejsou v tomto směru spolehlivé), je vitamin B12. Vzniká jako produkt různých druhů bakterií žijících v trávicím ústrojí hospodářských zvířat či v půdě. Podle studie EPIC-Oxford se jeho nedostatek týká 24 % vegetariánů a až 73 % veganů. Pokud nekonzumujete maso nebo se striktně vyhýbáte živočišným produktům, musíte B12 tělu dodávat v podobě doplňků stravy, v opačném případě si koledujete o problém. Jedná se totiž o vitamin nezbytný pro správné fungování krvetvorby a nervového systému. Hlavními projevy jeho nedostatku jsou chudokrevnost, únava a bledost pokožky. Objevit se mohou také křeče nebo mravenčení končetin, případně deprese a úzkost.

Jednou z možností prevence zjištění nedostatku vitaminu B12 je laboratorní vyšetření. Při odběru krve se zjišťuje také hladina homocysteinu, aminokyseliny vznikající během metabolismu bílkovin za pomoci vitaminů skupiny B, včetně vitaminu B12. Vysoká hladina homocysteinu v krvi ukazuje na nedostatek vitaminu B12. Množství jeho zásob se z krve zjišťuje také pomocí měření koncentrace holotranskobalaminu, bílkoviny přenášející molekuly B12.

Normální hladiny vitaminu B12 v krvi se u dospělého člověka pohybují v rozmezí 200 až 1000 ng/l krevního séra. Nekonvenčně stravujícím se doporučuje doplňovat 10 až 100 µg zdroje B12 v podobě kyanokobalaminu denně nebo 2000 µg jednou za týden. A pokud užíváte potravinové doplňky s obsahem vitaminu B12 nebo potraviny o něj obohacené pravidelně a jste čistě na rostlinné stravě, měli byste alespoň jednou ročně absolvovat kontrolní odběry.

Železo lze přijímat z rostlinných zdrojů, pozor ale na jeho vstřebatelnost 

Chudokrevnost nemusí být jen projevem nedostatku vitaminu B12, ale poměrně často může znamenat i nedostatek železa ve stravě. Železo je sice možné přijímat i z rostlinných zdrojů (např. z červené čočky, červené papriky, tmavě zelené zeleniny, cizrny, fazolí pinto, fazolí černé oko, hrachu, tempehu, tofu, celozrnného pečiva, pšeničné kaše, melasy, kešu oříšků, meruněk, švestek a hrozinek, brambor pečených se slupkou, naklíčených luštěnin a semen), ale je třeba při tom dbát nejen na správnou volbu a kombinaci potravin, ale především na jeho dobré vstřebávání. To je ve srovnání s železem z masa mnohem menší. Nedostatek železa se kromě chudokrevnosti projevuje únavou, slabostí a malátností, bledostí pokožky nebo dechovými až srdečními obtížemi. Jsou jím více ohroženy těhotné a kojící ženy.

Nedostatek železa bývá zjištěn už při základním krevním obrazu, kde se stanovuje také hematokrit čili poměr mezi objemem červených krvinek a krve. Při podezření na jeho nedostatek je vhodné vyšetřit také ferritin, odrážející stav zásob železa v organismu. Jeho normální hladina dosahuje u mužů 8,95–28,64 μmol/l a u žen 7,16–26,85 μmol/l. Preventivně je vhodné nechat si udělat odběry jednou ročně, při chudokrevnosti jednou za půl roku.

Ačkoliv nekonvenčně se stravující lidé obvykle nepatří mezi ty, kdo o svém zdraví nepřemýšlí, neměli by se omezit jen na správnou skladbu svého jídelníčku, ale alespoň jednou ročně si dostatek živin v organismu ověřit i krevním odběrem. Nemusí kvůli tomu navštěvovat ani svého praktického lékaře, stačí se dostavit na jakékoliv odběrové místo AeskuLab a získat tak jistotu, že svým stravovacím životním stylem svému zdraví neškodí.

(tkro)

Zdroje:

https://www.meindirektlabor.de/magazin/artikel/naehrstoffmangel-durch-vegetarische-oder-vegane-kost

https://www.apotheken-umschau.de/laborwerte/b12

Autor článku: Tatiana Kročková
Líbil se vám článek?
+5
ANO NE
Reklama
Reklama

Související články

Proti chřipce alternativně

Kromě tzv. klasické, západní léčby představované (kromě léčebného režimu) užíváním...

Víte, jak se stravovat při Bechtěrevově nemoci?

Dieta sice tuto nemoc nevyléčí, ale může vhodně doplnit léky a rehabilitaci,...

Zdraví srdce si můžete hlídat i podle očí

Po celá staletí byly pro nás lidské oči především oknem do duše. Lékaři nyní...

Máte revma? Hlídejte si dostatek živin!

Lidé trpící revmatoidní artritidou by se měli stravovat tak, aby kromě jiného zamezili,...

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici,...

Zdravý imunitní systém dokáže zneškodnit většinu podezřelých buněk v těle

Každý den probíhají v mnoha buňkách našeho těla změny, které by mohly zapříčinit...

I v důchodu se lze stravovat zdravě: 4 tipy na chytrý nákup

Kvalitní jídlo je jedním z předpokladů pevného zdraví a dostatku energie, kterou...

S Crohnovou chorobou se dá sportovat – i vrcholově

Diagnóza Crohnovy choroby se může zdát zdánlivě nepřekonatelnou překážkou pro...

Prarodiče: Jak a kdy je zapojit do výchovy potomka

Variant jakým způsobem vnoučata prarodičům „ukazovat“, nechávat hlídat či nechávat...

Nový defibrilátor se nedotýká srdce. Přesto je dokáže spolehlivě hlídat

V některém z mnoha televizních seriálů z lékařského prostředí se odehrává známá...

Doporučujeme

Čtěte více

Co dělat, aby si i vaše partnerka užívala sex

Dva pojmy, kterých se muži bojí nejvíce: frigidita a problémy s erekcí. Ano,...

Co dělat, když biologická léčba nezabírá?

Roztroušenou sklerózu zatím vyléčit neumíme. Umíme ji však zastavit, zpomalit,...

Co dělat, když bolí celý člověk

Mnoho pacientů se musí denně potýkat s různě intenzivní bolestí. Po letech se...

Co dělat, když bylo slunečních paprsků na naši kůži příliš

Snad každý z nás se už někdy spálil na sluníčku. Podcenění síly slunečních paprsků...

Co dělat, když dojde k úrazu zubů u dětí?

Jak správně postupovat při zranění dočasných zubů a jak při úrazech trvalého...

Co dělat, když má dítě horečku?

Vysoká teplota u malého dítěte je vždy signálem ke zvýšené pozornosti. Víte,...

Co dělat, když mi oznámí diagnózu rakovina?

A je to tady. Lékař pojmenoval to, na co jsme se báli i jen pomyslet. Šetrně...

Co dělat, když se vám přemnoží kvasinky v zažívacím ústrojí?

Kvasinky má v těle téměř každý. Ve zdravém organismu se ale vyskytují jen v...

Co dělat, když si dítě ze školy přinese nakažlivou nemoc?

Docházka do školy nebo školky s sebou občas přináší nebezpečí v podobě nakažlivých...

Co dítě ponižuje víc? Pleny, nebo mokré povlečení?

Noční pomočování je pro dítě velice stresující záležitost, která dokáže snižovat...

Co je biologická léčba a k čemu se využívá?

Příchod biologické léčby byl v medicíně převratem, který otevřel nevídané možnosti...

Co je příčinou 37 milionů případů slepoty v rozvinutém a rozvojovém světě?

37 miliónů lidí na světě je slepých a k tomuto číslu přibývají každým rokem...

Co je příčinou zánětu spojivek?

Zarudlé oči, které svědí a pálí. Hnis usazující se v řasách. Prudká bolest,...

Co je štítná žláza a jak účinkuje

Štítná žláza je endokrinní orgán tvořený dvěma laloky vejčitého tvaru, které...

Co je to bolest

Bolest je nepříjemným smyslovým vjemem. Za normálních okolností funguje jako...

Co je to kýla?

Žádná kýla není stejná. Její příznaky se mohou objevit náhle či postupně. Různí...

Co je to legionářská nemoc? Šíří se klimatizací i vodovodem.

Legionářská nemoc je závažné plicní onemocnění, často s postižením dalších orgánů....

Co je to nádorová bolest?

Existuje mnoho různých definic bolesti. Jedna z těch zajímavějších například...

Co je to neplodnost?

Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka....

Co je to opravdová láska?

Co to vlastně znamená „opravdově se zamilovat“? Je to chvíle, kdy nám při setkání...