#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hledáte průvodce životem s roztroušenou sklerózou? Nabídne vám ho web Život v hlavní roli

Roztroušená skleróza Ing. Radek Procházka 8.9.2021
Před každou návštěvou lékaře si postup svého onemocnění a vývoj jeho příznaků můžete zaznamenat do dotazníku

Přestože současná medicína stále nedokáže roztroušenou sklerózu vyléčit, neznamená to, že se současnými léčebnými možnostmi s ní nemůžete žít plnohodnotný život. Jste krátce po stanovení diagnózy a hledáte každý tip pro spokojený život s nemocí? Nebo s roztroušenou sklerózou žijete už roky a potřebujete si urovnat priority a doplnit si nejnovější poznatky o nemoci? Průvodce nemocí najdete ve webové stránce, která byla vytvořena na míru potřebám pacientů s roztroušenou sklerózou, Život v hlavní roli.

Na jednu stranu může roztroušená skleróza způsobovat některé životní komplikace a omezení. Na stranu druhou je žádoucí při ní životní zvyky dramaticky neměnit. Dobrý fyzický a duševní stav jsou totiž spolu s aktivním pozitivním přístupem základem úspěchu léčby roztroušené sklerózy. Na co se zaměřit a kde se dozvědět více?

Zjišťujte si nové informace a buďte lékaři partnerem

Dřívější přístup, kdy lékař víceméně vydával příkazy a pacient nečinně přijímal navrhovaná opatření a bez diskuse podstupoval naordinovanou léčbu, je minulostí. Od pacientů se dnes očekává, že budou aktivními účastníky léčebného procesu a budou se zapojovat do péče o své zdraví. Pacient a lékař by měli spolupracovat, mluvit spolu otevřeně o léčebných plánech a očekáváních. Jak být aktivním a informovaným pacientem?

  • Sdělte svému lékaři svá očekávání a ochotu aktivně spolupracovat,
  • sledujte průběh svého onemocnění a informujte o něm lékaře co nejpodrobněji při každé návštěvě,
  • poslouchejte pozorně, co vám lékař sděluje, a ptejte se, když něčemu nerozumíte,
  • informujte lékaře o svých případných pochybnostech o léčbě nebo nesouhlasu s navrženým léčebným postupem,
  • vyžádejte si při každé návštěvě lékařskou zprávu a záznamy si uchovávejte,
  • požádejte o informace nebo odkazy na kvalitní zdroje (literaturu, webové stránky, pacientské organizace apod.); zajímavým zdrojem shrnujícím informace a tipy z různých oblastí života s roztroušenou sklerózou je web Život v hlavní roli.

Před každou návštěvou lékaře si postup svého onemocnění a vývoj jeho příznaků můžete zaznamenat do dotazníku – to vám může pomoci zdokumentovat přehledně vývoj nemoci od poslední návštěvy.

Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovoval váš lékař a jeho přístup nebo jste se například stěhovali, najděte si nového, stačí kontaktovat některé z 15 specializovaných center pro léčbu roztroušené sklerózy v České republice.

Plánujte svůj čas a dostatečně odpočívejte

Únava je jedním z velmi častých příznaků roztroušené sklerózy. Její příčinou většinou není nedostatek spánku nebo náročná aktivita. Není tedy často možné odhadnout, za jak dlouho odejde. Proto se lidem s roztroušenou sklerózou hůře plánují jejich práce a aktivity. Odborníci nicméně radí: Zkuste si dny rozvrhovat dopředu. Rozdělte si denní aktivity na ty, které je třeba během dne určitě zvládnout, a na ty, které v případě únavy počkají. Stanovíte si tak priority a čas budete trávit efektivněji. Stačí se zaměřit na kratší časový úsek několika nadcházejících dní, díky tomu získáte větší přehled o svých činnostech a budete se moci rychle rozhodnout, kterou z činností vynecháte, pokud by přišla ataka nebo silná únava, která vám znemožní zvládnout vše.

Součástí plánování aktivit by měl být i čas na odpočinek – dopřejte ho svému tělu dostatek. Někteří lidé dávají přednost několika malým přestávkám během dne, jiní naopak volí raději jednu větší. Relaxace může mít i formu spánku, meditace, přečtení knížky, procházky nebo popovídání si s rodinou či přáteli.

Vhodné může být také docházet na konzultace k psychiatrovi nebo psychoterapeutovi. Nemálo lidí k tomu může mít odpor nebo jim to může přijít jako projev slabosti, kterou nechtějí ukázat. Probrání problematiky s odborníkem může však mít velmi pozitivní vliv na nastavení vašich životních plánů. 

Kompletní informace, jak zvládnout únavu při roztroušené skleróze, naleznete v sekci webu Život v hlavní roli RS a únava.

Speciální dietu nehledejte. Jídelníček by měl prospívat především vaší imunitě

V dnešní době neexistuje žádná speciální dieta, která by dokázala pomoci v léčbě roztroušené sklerózy. Ve stravě jako takové jsou však obsaženy živiny, které mohou stav pacienta s roztroušenou sklerózou příznivě nebo nepříznivě ovlivnit.

Při roztroušené skleróze se doporučuje strava s vyšším obsahem antioxidantů, které mají protizánětlivé vlastnosti. Strava by také měla obsahovat zejména dostatek minerálů a vitaminů pro správnou funkci imunitního systému. Například dostatečný příjem vápníku a vitaminu D je důležitý pro boj s řídnutím kostí. Lékaři i výživoví specialisté doporučují lidem s RS jíst potraviny s nižším obsahem tuků a vysokým obsahem vlákniny, jako jsou například ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny.

Vyhnout by se naopak měli hlavně nasyceným mastným kyselinám, které jsou obsaženy například v uzeninách, másle, sádle, tučných mléčných výrobcích a tučném mase. Vedle tučných potravin jsou za nevhodné považovány čokoláda, káva, alkohol, energetické nápoje, vaječné žloutky, červené maso, chipsy nebo slané tyčinky. Doporučuje se také vyhýbat se vysoce zpracovaným výrobkům typu „fast food“.

Jak si sestavit zdravý jídelníček a upravit si svůj životní styl, aby byl zdravější, patří mezi další témata, o nichž se dočtete na webu Život v hlavní roli. 

Zvolte aktivní přístup. Nebojte se s roztroušenou sklerózou bojovat pohybem

Jedním z fyzických projevů roztroušené sklerózy mohou být bolesti při pohybu. Nicméně tyto problémy by neměly být impulzem k tomu, že s ním přestanete. Naopak – správný pohyb vám může pomoci nejen zlepšit kondici, ale zároveň i oddálit trvalé neurologické projevy, které roztroušenou sklerózu doprovázejí.

V minulosti se mělo za to, že cvičení průběh roztroušené sklerózy zhoršuje, zvyšuje únavu a rychle vyčerpává. Dnes však víme, že právě nečinnost vede k rychlejšímu zhoršování neurologických projevů, které doprovázejí onemocnění, a rovněž prohlubuje únavu a depresi. Poraďte se proto se svým lékařem, jaký typ pohybu je pro vás nejvhodnější.

Rozhodně se hodí vyzkoušet fyzioterapii, která je velmi efektivní a nepřímo zpomaluje zhoršování onemocnění. S každým klientem pracuje fyzioterapeut individuálně, protože každému mohou vyhovovat jiné typy cviků. Po jejich prvotním ovládnutí a kontrole správného provádění cviků se cvičení můžete věnovat sami v klidu domova.

Cvičit můžete i podle videotréninků. Najdete je zdarma na webu Život v hlavní roli. Nabízená rehabilitační cvičení vznikla ve spolupráci s fyzioterapeuty a procvičíte s nimi postupně všechny části těla.

Při roztroušené skleróze potřebuje trénovat i mozek

Zhruba u poloviny osob s RS se zhoršují některé kognitivní funkce podle toho, jaká část mozku je nemocí zasažena. Díky pravidelné péči ale můžete mozek „vytrénovat“, aby pracoval co nejlépe a projevy nemoci jste pociťovali v menší míře. Ani na tuto oblast života s roztroušenou sklerózou se na webu Život v hlavní roli nezapomnělo. 

Populární metodou k udržování mozku aktivním je luštění křížovek, sudoku nebo různých rébusů a hlavolamů. Hravou formou jsou také společenské hry, jako domino, pexeso nebo karty. Skvělým tréninkem mozku je samozřejmě hraní šachů a jiných deskových her.

Protože některé hry potřebují více hráčů, a ne vždy jsou společníci doma k dispozici, probíhají organizované skupinové tréninky pod vedením lektora, nejčastěji pro 6 až 8 hráčů. Případně lze využít moderní elektroniku – k dispozici jsou různé herní programy, online hry nebo mobilní aplikace, kde může být vaším protihráčem přístroj či jiný hráč v síti.

Život s roztroušenou sklerózou opravdu nemusí být noční můrou, za kterou ho mnoho lidí považuje, a mnoho z příznaků nemoci a problémů s nimi spojených lze účinně řešit. Své zdraví máte ve svých rukou, je proto potřeba především vaše aktivita a spolupráce. Na webu Život v hlavní roli najdete odpověď na vše, co vás v životě s roztroušenou sklerózou může potkat. Využijte toho!

(rap)

Autor článku: Ing. Radek Procházka
Líbil se vám článek?
+22
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Jak dát s roztroušenou sklerózou životu konečně hlavní roli? Inspirujte se na specializovaném webu

Život s roztroušenou sklerózou (RS) přináší mnoho specifik pro pacienty i jejich...

Nenechte si milostný život kazit roztroušenou sklerózou

Sexualita je důležitou součástí života. Sexuální problémy, které postihují značnou...

Sedm tipů, jak si usnadnit život s roztroušenou sklerózou

Život s roztroušenou sklerózou přináší řadu nástrah. Proč si ho tedy trochu...

Sociální pomoc vám může ulehčit život s roztroušenou sklerózou

Život s roztroušenou sklerózou skýtá četné překážky. S jejich překonáním vám...

Roztroušená skleróza - nemoc, se kterou se dá žít aktivně

Věděli jste, že na světě žije zhruba 2,5 milionů lidí nemocných roztroušenou...

Pohyb je lék, platí to i pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Že je pohyb důležitý, to dnes už každý ví. Jak moc je ale zásadní pro lidi s...

Ergoterapie pomáhá v každodenním životě s roztroušenou sklerózou

Ergoterapie vám dokáže opravdu významně zpříjemnit každodenní život s roztroušenou...

Prolaktin - naděje pro nemocné s roztroušenou sklerózou?

Ženám s roztroušenou sklerózou, které otěhotní, se během gravidity neobjevují...

Do tanečních s roztroušenou sklerózou? Ano!

V boji s roztroušenou sklerózou je každý pohyb prospěšný. A víte, co může být...

Mají se pacienti s roztroušenou sklerózou obávat trombózy?

Lékařské studie naznačují, že pacienti s roztroušenou sklerózou mají větší riziko...

Doporučujeme

Čtěte více

Hlasujte v anketě Lékař roku! Jen do konce měsíce

Už po dvanácté máte letos možnost zvolit nejoblíbenější lékaře roku. Uzávěrka...

Hlasujte v anketě Nemocnice ČR 2017 – zpětná vazba pomůže zlepšit služby!

Až uvidíte leták s anketou nazvanou Nemocnice ČR 2017, zbystřete. V tomto dotazníku...

Hlavní sezóna klíšťat začíná v květnu

S příchodem prvního opravdu teplého počasí začíná také hlavní sezóna klíšťat....

Hlavním cílem biologické léčby u Crohnovy nemoci je udržet nemoc „na uzdě“

Biologická léčba je nejnovějším způsobem léčby autoimunitních střevních zánětů,...

Hle, panna počne a porodí syna…

Obvykle v předvánoční čas se začnou redaktoři nejrůznějších periodik předhánět,...

Hledá se chůva pro hemofilické dítě

Žádný rodič nemůže trávit se svým hemofilickým dítětem 24 hodin denně 7 dní...

Hledá se lék na COVID-19: vědci testují řadu léčiv

V době vzniku tohoto rozhovoru se počet potvrzených případů s onemocněním COVID-19...

Hledá se zdravý muž – zn.: dárce spermií

U třetiny párů, které se neúspěšně pokouší o miminko, je příčina na straně muže....

Hledání Ferdy v mraveništi může skončit pláčem. Víme, jak na něj

Ferda Mravenec zvládne skoro všechno, pokud se ale malý zvědavec přiblíží moc...

Hledáte místo v domově pro seniory nebo v LDN? Pomůže vám nová aplikace

Unie pacientů ČR se dlouhodobě snaží zpřístupnit široké veřejnosti co nejvíce...

Hlemýždí sliz pomáhá léčit akné

Pro pacienty trpící jizvami po těžké akné svítá nová naděje, která jim ušetří...

Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin

Hlen je přirozenou a velmi důležitou součástí toho, jak tělo funguje. Sekret...

Hlídejte přísun vápníku u dětí – budou mít zdravé kosti v dospělosti

Osteoporóza je spojována zejména s ženami středního věku. Doktor Tom Wood, výkonný...

Hlídejte si termíny přeočkování – ušetříte peníze i zdraví

Jestliže jste už jednou investovali svůj čas i peníze a absolvovali základní...

Hlídejte si triglyceridy, mohou upozornit na nemoc!

Chcete mít zdraví opravdu pod kontrolou? Pak si zjistěte svou hladinu triglyceridů....

Hloubka vrásek prozradí riziko osteoporózy

K diagnóze osteoporózy nyní možná postačí jediný pohled do obličeje. Souvislost...

Hmyz útočí, připravte homeopatika!

Sezóna kousanců a štípanců nabírá na obrátkách. Střety rozličných tvorů s člověkem...

Hmyzí píchnutí – co vás čeká a jak se bránit

Stačí jeden bodanec a můžete se stát alergickými na jed hmyzu. Vážné reakce...

Hodláte skoncovat s drogami? Máte několik možností!

V České republice jsou pro léčbu drogově závislých dostupné všechny hlavní možnosti...

Hodláte to típnout? Čtyři kroky, které jsou pro úspěch naprosto zásadní

Nikotin je jedna z nejvíce škodlivých a nejdostupnějších legálních drog. Vzniká...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#