Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Je hormonální antikoncepce 100% ochrana před početím? Nikdy!

MUDr. Barbora Boudová 10.9.2018

Hormonální antikoncepce je v dnešní době velmi oblíbenou metodou využívanou k zabránění otěhotnění. Žádná ochrana se ale nedá označit za stoprocentní a i při užívání hormonální antikoncepce je možné otěhotnět.

Reklama
antikoncepce zastrčená do kalhotek
Těhotenství při užívání hormonální antikoncepce nejčastěji přichází po uživatelské chybě.

Těhotenství i přes ochranu

Bohužel ani tato metoda, jako mnoho dalších, není 100% a i při užívání hormonální antikoncepce je možné otěhotnět. Účinnost hormonální antikoncepce se udává zhruba v rozmezí 95–99,9 %. Tato čísla jsou ale platná pouze tehdy, pokud je antikoncepce používána přesně dle instrukcí a nejsou přítomny žádné další rušivé elementy. Pokud tedy postupujete dle předepsaných pravidel, riziko těhotenství se pohybuje zhruba kolem 0,1 %. Při špatném zacházení s antikoncepcí ale může toto riziko stoupnout až na 5 %.

Existuje několik druhů hormonální antikoncepce, přičemž ať už kombinované tablety, či tzv. minipilulky (používané především v průběhu laktace) jsou nejnáchylnější k chybnému užívání, a proto je jejich spolehlivost oproti ostatním formám poněkud nižší (97 % a více). Hormonální náplasti nebo různé depotní formy hormonů se pyšní účinností 99 % a více.

Těhotenství při užívání hormonální antikoncepce nejčastěji přichází po uživatelské chybě.

Mezi nejčastější pochybení patří:

  • vynechání tabletky jednou či vícekrát v průběhu měsíce,
  • nedodržování intervalů mezi dvěma pilulkami,
  • pozdní nasazení pilulek,
  • zvracení půl až čtyři hodiny po polknutí antikoncepce;
  • přesouvání náplasti v průběhu týdne na různá místa,
  • odstraňování náplasti na dobu delší než 3 hodiny;
  • užívání některých léků, jež mohou interferovat s hormony (některá antibiotika, léky pro terapii epilepsie, HIV a další).

Jak takové těhotenství rozpoznat?

Příznaky, které poukazují na těhotenství, jsou v podstatě stejné jako v případě otěhotnění bez antikoncepčních metod. První a nejzřejmější známkou je vynechání menstruačního krvácení. V tomto případě může být potíží v rozpoznávání ukazatelů těhotenství fakt, že některé ženy při hormonální antikoncepci nekrvácejí nebo je u nich krvácení tak slabé, že může být velmi jednoduše zaměněno za počáteční příznak těhotenství. Navzdory tomu se ale těhotenství ve většině případů dá rozpoznat, neboť se začínají objevovat i další známky, jako je napětí prsů, což se může vyskytovat již v začátcích. Zvýšená hladina hormonů působí změny, které vedou ke zvýšené citlivosti a bolestivosti prsů, či dokonce jejich lehkému naběhnutí. Další známkou může být typická ranní nevolnost, jež se může objevit v kteroukoli denní dobu.

Pokud si nejste jistá, těhotenský test FUNGUJE!

Jistotu o existenci těhotenství vám poskytne těhotenský test. To, že těhotenské testy neměří správně, protože užíváte-li hormonální antikoncepci, nefungují, jsou jen lživé fámy. Hormonální antikoncepce obsahuje jeden či dva lidské hormony, a to určitou formu estrogenu a gestagenu. Těhotenské testy ale pracují s naprosto odlišnou substancí, a to lidským choriovým gonadotropinem (hCG), jenž se zhruba od 7. až 10. dne těhotenství detekuje v moči.

Je vyvíjející se plod při užívání hormonální antikoncepce ohrožen?

Pokud máte jen podezření na probíhající těhotenství, měla byste ihned užívání pilulek ukončit. Pokud je berete ze zdravotních důvodů, obraťte se na svého lékaře. Mnoho žen se následně obává škodlivého vlivu antikoncepce na miminko. Neexistuje žádný důkaz o tom, že by v takovém případě bylo dítě ohroženo vrozenými vadami či jinými komplikacemi. Některé studie poukazují na možnou souvislost s nižší porodní váhou či předčasným porodem. Pokud tedy tabletky vysadíte hned, jak své těhotenství odhalíte, nemusíte se bát o nic víc než klasická budoucí maminka.

A co když si naopak přejete otěhotnět?

Pokud se chcete pokusit otěhotnět, je to u klasických kombinovaných pilulek možné v podstatě ihned po vysazení. Asi polovina žen otěhotní v průběhu prvních 3 měsíců po vysazení a většině se to podaří do jednoho roka. V případě pouze progestinových minipilulek se většině žen podaří otěhotnět asi do 6 měsíců. V případě depotních forem je možné otěhotnět hned po odstranění tělíska. Pouze v případě aplikací pozvolna uvolňujících injekcí je nutné vyčkat, až účinek odezní (3–12 měsíců). Obecně je pro možnost otěhotnění příznivý návrat běžného menstruačního cyklu.

Čím dalším vás může hormonální antikoncepce překvapit

Špinění či nepravidelné krvácení mimo váš běžný cyklus se může objevit, a to především v průběhu prvních měsíců. Nejedná se o nijak zvláštní jev a i přes nutnost třeba i použití vložek se nelekejte a pokračujte v pravidelném dávkování. Až si vaše tělo na pilulky zvykne (obvykle po 3 cyklech), krvácení zpravidla vymizí. Častější je nepravidelné krvácení u progestinových preparátů, kde může trvat i delší období. Pokud je však krvácení silnější anebo ani po delším užívání antikoncepce neustává, obraťte se na svého gynekologa.

Amenorea neboli vynechání menstruačního krvácení je dokonce žádoucím účinkem některých typů hormonální antikoncepce (při nepřerušeném pokračování kombinované antikoncepce, u depotních forem). V případě klasického užívání kombinovaných pilulek také může dojít k bezvýznamnému vynechání, nicméně stane-li se tak dvakrát za sebou, měla byste navštívit svého lékaře a zvážit možnost, nejste-li těhotná. Poměrně vzácnou komplikací je tzv. post-pill amenorea. Jedná se o chybění menstruačního krvácení minimálně 6 měsíců po ukončení užívání hormonální antikoncepce. Častěji se jedná spíše o nepravidelné velmi slabé krvácení než úplné vymizení. Vyskytuje se zhruba u 0,2 až 3 % žen. Tento stav je navozen útlumem endogenních žláz (především hypofýzy). Základem je čekat, než se stav upraví. Pokud se tak ani po delším období nestane, existují léky, kterými je možné situaci ovlivnit. Poraďte se v takovém případě se svým gynekologem. Nebo můžete využít naší lékařskou poradnu.

Barbora Boudová

Odborník uLékaře.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Jděte příkladem svým dětem a přestaňte kouřit

Každý den začne v České republice kouřit přibližně sto dětí, nejčastěji ve věku...

Jděte s dobou, vsaďte na HEPA filtry

Pokud nemáte tušení, co je HEPA filtr a k čemu se používá, pokusíme se vám to...

Jdi si lehnout!

Co dělat, když hrozí chřipka tam, kde musíme pobývat každý den, na pracovišti?

Je zvýšená hygiena příčinou zvýšeného výskytu alergií?

V posledních desetiletích dramaticky vzrůstá počet alergií a příbuzných onemocnění....

Je „klíšťovka“ jediná hrozba pro naše mazlíčky?

Všechna klíšťata v některém stadiu svého vývoje žijí jako cizopasníci. To znamená,...

Je čas na dámskou jízdu

Je vám přes padesát? Děti už mají svou rodinu? Manžel je příliš pohodlný na...

Je čas na očkování proti chřipce. Nově také čtyřvalentní vakcínou

Očkování proti chřipce pomáhá chránit jak před nemocí samotnou, tak před jejími...

Je dítě schopno samo si aplikovat somatotropin?

Při léčbě poruch růstu somatotropinem musí dítě tuto látku dostat každý den...

Je domácí mazlíček pro nemocného s rakovinou přínosem, nebo rizikem?

Psi, kočky a další zvířata pomáhají mnoha lidem v boji se zákeřnou nemocí. Bohužel...

Je důvod se obávat interakcí biologické léčby?

U všech léků nebo doplňků stravy musíme myslet na možnost lékových interakcí....

Je klimatizace vhodná pro alergiky?

Klimatizace je dnes již poměrně častým vybavením obytných i komerčních prostor...

Je kouření cestou k dalším závislostem?

Odborníci se shodují na tom, že nikotin, tedy návyková látka obsažená v cigaretách,...

Je krabicové mléko ještě stále mléko?

Mléko je nejdokonalejší živina v přírodě. Dá se ale to samé říci i o bílé tekutině...

Je léčba hemofilie bezpečná?

Lidé s hemofilií a dalšími poruchami krvácivosti se ve svém životě neobejdou...

Je libo drogu? Přes internet to jde i s donáškou až do domu

Prakticky jakýkoliv druh ilegální drogy lze dnes již koupit na internetu a nechat...

Je libo očistu organismu? Vyberte si ze sbírky kuriózních detoxikačních kúr

V honbě za zdravím jsou lidé ochotni přetrpět ledacos. A často přitom vůbec...

Je lupénka nakažlivá a dá se na ni zemřít? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky

<p>Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění a podle svého rozsahu...

Je možné použít znecitlivující krém i při atopické dermatitidě?

Krém Emla je obecně využíván jako lokální anestetikum k úlevě při menších bolest...

Je možné se z rakoviny vyléčit „navždy“?

Rakovina v některých případech léčitelná, v jiných bohužel stojí pacienta život....

Je nespavost následkem deprese, nebo její příčinou?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hlen v kuku


Stent v ledvině

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za mojí mamku, která má 76 let. Přikládám i...

Obnažení krčků (ústup dásní)

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně obnažení zubních krčků. Jeden se mi za poslední...

Kvasinková infekce u muže


Sexuální styk

Dobrý den dneska jsem spal s přítelkyní je mi 15 let a jí též.Chtěla bych se...

Bílý povlak na stolici

Dobrý den asi 14 dní mám problém se stolici. Prvních sedm dní jsem měl ve stolici...

Časté močení, zimnice, tmavá moč

Dobrý den, Dnes v noci jsem se vzbudil s nepříjemným pocitem. Byl jsem spocený,...

Sex s pannou po ejakulaci

Dobrý den, S přítelkyní jsme se mazlili a jí se povedlo mě udělat. Kapesníkem...

Bolest po operaci žlučníku

Dobrý den,jsem uz téměř 4.týden po operaci žlučníku pro výskyt kaménků,měla...

Mirzaten, Citalec a serotoninový syndrom

Dobry den, Uzivam mirzaten 30mg vecer a citalec 20mg rano. Dnes mi byl navysen...

Psychická labilita, vnitřní stres, teplota, třes rukou

Dobrý den, jmenuji se Ondřej, jsem ze Zlína, je mi 32 let a již poslední 4...

Zlomenina páteře


Růst penisu


Zátěž po operaci žlučníku

Dobry den, už je to 12 tydnu od operace zlucniku muzu uz aktivne cvicit? Doktorka...

NImesil a riziko infarktu, mrtvice

Dobrý den. Ráda bych se zeptala,zda mohu bez obav užít lék Nimesil,když mám...

Komplikovaný porod

Dobrý den, pane doktore,chtěla jsem si jen pozjišťovat více info o mé situaci,která...

Psychika - serotoninový syndrom

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli mohou člověku zůstat po serotoninovém syndromu...

Tukové bulky na víčku

Dobrý den Před dvěma lety jsem byla na odstraněni tukové bulky na víčku.Asi...

Zlomený 12. hrudní obratel

Dobrý den, mám zlomený 12. hrudní obratel. V současné době jsem již doma z...

Tři týdny trvající chřipka, přetrvávající kašel

Pane doktore, jak je to mežné že praktik nedokázal za 3 týdny vyléčit chřipku. Užívali...

Reklama