#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Impotence

Zdravcentra.cz 12.4.2008

Impotence nebo erektilní dysfunkce je porucha mužských sexuálních funkcí. Charakterizují ji přetrvávající potíže při dosahování a udržení erekce dostatečné pro úplný pohlavní styk. Na celém světě trápí problémy s erekcí odhadem až 152 milionů mužů. Léčba impotence závisí na její pravděpodobné příčině.

kouření
kouření
Impotence nebo erektilní dysfunkce je porucha mužských sexuálních funkcí. Charakterizují ji přetrvávající potíže při dosahování a udržení erekce dostatečné pro úplný pohlavní styk. Na celém světě trápí problémy s erekcí odhadem až 152 milionů mužů. Léčba impotence závisí na její pravděpodobné příčině. #IMG#

Co jste možná netušili...

Mužská erektilní dysfunkce je jednou z vůbec nejčastějších poruch sexuálních funkcí. Podle odhadů trpí některou její formou až každý druhý muž po čtyřicítce. S přibývajícími léty je to ještě horší. Na celém světě trápí problémy s erekcí odhadem až 152 milionů mužů.

Slovo impotence pochází z latiny a můžeme jej přeložit jako „nedostatek síly“. Jak se vypořádat s nedostatkem mužné síly radí už staroindická Kamasútra. Její autor, Vatsyayana, doporučuje řešit problémy s erekcí například požíváním povzbuzujícího pokrmu z fazolí opláchnutých v mléce, namáčených v horkém másle, rozvařených v mléce krávy odrostlého telete a rozpuštěných v medu. K drastičtějším způsobům patří rada na milování s pyjem potřeným směsí rozdrceného durmanu a několika druhů pepře.

Jak vzniká...

Erekci umožňují topořivá tělesa v penisu. Způsobuje ji hromadění krve v jejich vnitřku. Za normálních okolností přivádějí tepny do penisu jen poměrně malé množství krve, které dokáží žíly bez problémů zase odvést. Důležitými podmínkami erekce proto je zvýšení přítoku a zpomalení odtoku krve z penisu a jeho topořivých těles. Na jejich zajištění spolupracuje několik mechanismů. Mezi ty hlavní patří nervová regulace a působení hormonů. Neschopnost dosáhnout erekce proto vzniká při selhání cévní, nervové nebo hormonální složky nebo při jejich kombinaci.

Za poškození cév nejčastěji odpovídá důvěrně známá ateroskleróza. Zužuje všechny cévy v těle a snižuje jejich schopnost reagovat na podněty roztažením nebo stažením. Nervová regulace nefunguje, jak má, v případě poškození mozku, míchy nebo nervových vláken vedoucích k penisu. Příčinou je neurologické onemocnění, poranění, působení škodlivých látek nebo cukrovka. Hormonální příčina impotence spočívá v nerovnováze mezi tvorbou a působením mužských a ženských pohlavních hormonů.

Vznik erekce ovlivňuje ještě několik dalších faktorů. Souvisí se stavem celého organismu. Za impotencí proto mohou stát například psychické problémy, stres, některá celková onemocnění nebo léky, které užíváte.

Jak se projevuje...

Ne každý problém s erekcí můžeme hned označit za impotenci nebo erektilní dysfunkci. Hovoříme o nich až při opakované neschopnosti dosáhnout a udržet erekci dostatečnou pro úplný pohlavní styk. Porucha erekce se může vyskytovat v různých stupních závažnosti od mírných až po těžké obtíže.

Konkrétní projevy impotence se mohou velmi lišit. Někdy se daří bez problémů dosáhnout erekce, ale ta potom nevydrží po celou dobu pohlavního styku. Jindy je k ní zapotřebí zvýšená stimulace. V nejtěžších případech se nedaří vůbec.

Mírná porucha se objevuje jen občas a může být vázána jen na určité situace (stres, partnerka apod.). Středně závažná porucha se vyznačuje opakovaným selháním erekce. Je nejčastějším druhem impotence. Neznamená to, že nejste vůbec schopni pohlavního styku. Jen to většinou prostě nejde tak hladce, jak by mělo. Těžká dysfunkce nastává v případě, že se ztopoření nedaří vůbec ani po dostatečné stimulaci.

Jak se potvrdí...

Pro diagnózu impotence je důležitý otevřený rozhovor s lékařem. O sexuálních problémech se mluví nesnadno a proto je mnohdy zapotřebí sebrat všechnu odvahu a překonat stud. Při vyptávání se připravte na otázky, které mohou být opravdu „na tělo“. Budou se týkat Vaší sexuální aktivity a milostných vztahů. Při odběru anamnézy mohou posloužit i speciální dotazníky. Můžete je vyplnit v klidu domova, bez zbytečného ostychu. Lékař se z nich dozví vše potřebné.

Důležitou součástí pátrání po příčinách Vašich obtíží je podrobné zhodnocení Vašeho celkového zdravotního stavu. Čeká Vás vyšetření u jednoho ze specialistů, jejichž obory mohou s poruchou erekce souviset: urolog, sexuolog, internista, neurolog, androlog nebo psycholog.

Jak se léčí...

Léčba impotence závisí na její pravděpodobné příčině. Váš lékař s Vámi rozebere problém a navrhne odpovídající léčebný postup. Nejoblíbenějším prostředkem jsou tabletky. Většina pomáhá dosáhnout erekce působením na cévy ve Vaší pánvi. Některé preparáty působí na Váš centrální nervový systém. Léky proti erektilní dysfunkci dostanete pouze na lékařský předpis. Zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka na přesný způsob jejich užívání i případné nežádoucí účinky.

Kromě tabletek může pomoci rozhovor s partnerkou. Příčinou sexuálních poruch mohou být v některých případech jen banální rozpory ve Vašem vztahu. Závažnější problémy Vám pomůže řešit specializovaný odborník na partnerské vztahy, psycholog nebo psychiatr.

V případě selhání základních způsobů léčby jsou k dispozici i některé další. Patří k nim podtlakové pomůcky, injekce nebo chirurgické zákroky. O vhodnosti jejich použití se poraďte se svým lékařem.

Co dál...

Přehlížení problémů s erekcí nic neřeší. Mnoho mužů je považuje za své osobní selhání nebo hledá příčinu ve vztahu. Následkem je potom uzavření se do sebe a odmítání sexuálních aktivit nebo zbytečný rozpad jinak harmonického vztahu.

Erektilní dysfunkce může být jedním z prvních příznaků jiných chorob Vašeho organismu. Zvlášť nebezpečné jsou v tomto ohledu nemoci Vašeho srdce, mozku a cév. Svěřte se svému lékaři a obraťte se na něj s žádostí o celkové vyšetření Vašeho zdravotního stavu.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Základem prevence je změna životního stylu. Prospějete tím celému svému organismu, zlepšíte celkovou kondici a odstraníte i několik rizikových faktorů rozvoje impotence. Mezi věci, které pro sebe můžete udělat sami, patří přestat s kouřením, nekonzumovat příliš alkoholu a neužívat drogy. Kontrolujte svůj krevní tlak. Hypertenze škodí Vašim cévám. Udržujte si stálou tělesnou hmotnost. Omezte stravu s vysokým obsahem živočišných tuků. Zařaďte do jídelníčku potraviny s vyšším obsahem vitaminů a vlákniny.

Převažuje-li u Vás sedavý způsob života, zařaďte do svého programu fyzickou aktivitu. Vyberte si sport, kterému se budete pravidelně alespoň dvakrát týdně věnovat. Neměla by to být zrovna cyklistika. Při ní, stejně jako při dlouhém sezení, může docházet ke stlačení cév, které zásobují Váš penis krví.

Vyhněte se stresu. Pokuste se vyřešit své partnerské problémy. Mluvte se svou partnerkou o svých přáních a tužbách v sexu. Případné problémy se snažte řešit hned, jak vzniknou. V případě přehlížení se vystavujete riziku „bludného kruhu“, ze kterého není snadné se dostat.

Doporučujeme

Čtěte více

Ideální "potravu" pro své kosti hledejte v tmavě zelené zelenině

Vlastníte zahradu? Pak máte i ideální místo, kde můžete udělat něco pro zdraví...

Ideální dovolená pro alergika

Každý, kdo trpí alergií a chystá se na dovolenou, to má s jejím plánováním o...

Ideální léčba lupénky? Najděte s lékařem nejvhodnější léčbu

Kdo lupénku má, určitě potvrdí, že úleva od svědivých projevů nemoci je nade...

Ideální pacientka pro příjem jednoho embrya

Vývoj metod umělého oplodnění jednoznačně směřuje k tomu, že ve většině center...

Ideální umělá chlopeň neexistuje; přesto dokáže zachránit život

Pro pacienta s vadou chlopně je v současné době optimální operační řešení rekonstrukční...

Ideální váhou proti osteoporóze

Osteoporóze je možné předejít vhodnou stravou s dostatečným přísunem vápníku,...

Ideální věk na otěhotnění? Končí dřív, než si myslíte

Pět procent. Jen takovou šanci na početí přirozenou cestou máte po čtyřicítce....

Ideální začátek školy pro děti v pubertě je deset hodin

Výzkumy z poslední doby ukazují na skutečnost, že děti v pubertě, tedy teenageři,...

Ignorovat očkování a spoléhat pouze na umění lékařů znamená hazardovat se zdravím

Když zběžně listujeme sekcí „Vaše zkušenosti“ na těchto stránkách, snadno zjistíme,...

Implantologické ošetření aneb Jak se vyznat v zubních náhradách

Zub či zuby, které v ústech chybí, narušují celistvost chrupu jak z estetického...

Impotence jako první příznak srdečního onemocnění

Pokud jste u sebe v poslední době zaznamenali problémy s erekcí, je nejvyšší...

Impotence po léčbě rakoviny prostaty může mít řešení

Erektilní dysfunkce neboli impotence je neschopnost dosáhnout dostatečné erekce...

Impulzivita způsobuje nespavost

Impulzivita je vlastnost, kterou okolí člověka snadno rozpozná. Rychlé zčervenání,...

Imunita - vaše obranná linie pro zdravý život

O zdraví či nemoci rozhoduje imunita. Brání vás před viry a bakteriemi i před...

Imunita a zažívání na jedničku se slevou 1000 Kč

Posilte svou obranyschopnost, než vypuknou podzimní virózy. Sedmdesát procent...

Imunita hraje v boji s koronavirem hlavní roli

Nákaza COVID-19 se postupně šíří populací a s tím přibývá nemocných s příznaky...

Imunitní systém – více než první obranná linie

Právě teď je vhodný čas na posílení imunity a podporu odolnosti vůči sezónním...

Imunitní systém občas potřebuje „nakopnout“. Biologická léčba to dokáže

Biologická léčba je v současné době poměrně rozšířenou a uznávanou metodou,...

Imunitní systém se může stát zabijákem spermií

Neplodnost trápí v průměru jeden z pěti párů v reprodukčním věku. Část z nich...

Imunitu dětí pomůže zvýšit domácí mazlíček

Máte doma psa nebo kočku a bojíte se, že kvůli tomu budou z vašich dětí alergici?...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#