#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Irigografie

Zdravcentra.cz 28.5.2008

Irigografie (zhotovení trvalých snímků) nebo irrigoskopie (přímé pozorování) je rentgenologické vyšetření tlustého střeva naplněného kontrastní náplní. Použití kontrastní látky umožňuje mnohem lepší zobrazení průsvitu než nativní rentgenový snímek. Irigografie se v současnosti často nahrazuje endoskopickým vyšetřením tlustého střeva (koloskopií). Klasické rentgenologické vyšetření kontrastní náplní se obvykle provádí v případech, kdy koloskopii nelze z nějakého důvodu provést.

RTG nativ břicha
RTG nativ břicha
Irigografie (zhotovení trvalých snímků) nebo irigoskopie (přímé pozorování) je rentgenologické vyšetření tlustého střeva naplněného kontrastní náplní. Použití kontrastní látky umožňuje mnohem lepší zobrazení průsvitu než nativní rentgenový snímek. Rentgenování pomocí kontrastních látek se rozvinulo ve 20. letech 20. století. Přispěl k tomu náhodný objev francouzského lékaře Jeana Athanase Sicarda a jeho kolegy Jacquese Forestiera. Přišli na to, že po injekci léku proti bolesti do páteřního kanálu se na rentgenovém snímku dokonale zobrazí jeho struktury. Rychle se rozvinuly nové techniky ke zobrazování vnitřních orgánů, dutin a cév po aplikaci kontrastní látky. #IMG#

Kdy se vyšetření používá...

Irigografie se v současnosti často nahrazuje endoskopickým vyšetřením tlustého střeva (koloskopií). Klasické rentgenologické vyšetření kontrastní náplní se obvykle provádí v případech, kdy koloskopii nelze z nějakého důvodu provést. Používá se v případě podezření na onemocnění tlustého střeva (zánět, nádor). Vyšetření obvykle předepisuje internista gastroenterolog nebo chirurg.

K čemu vyšetření slouží...

Rentgen tlustého střeva naplněného kontrastní látkou zobrazí jeho průběh a velikost. Dovolí i nepřímo nahlédnout dovnitř. Charakter náplně vypovídá o případném rozšíření nebo zúžení průsvitu tlustého střeva a reliéfu jeho stěn. Zúžená místa na rentgenovém snímku vzbuzují podezření na nádor nebo jizvu po zánětu. Rentgen může ukázat, jestli příčinou Vašich obtíží je změna průsvitu nebo struktury střeva.

Co je k vyšetření potřeba...

K RTG vyšetření je zapotřebí zdroj záření - tzv. rentgenka. Po průchodu organismem se záření zachycuje a zobrazuje. K tomu nejčastěji slouží speciální fotografické kazety. Kromě nich se může průběh Vašeho vyšetření zobrazovat i přímo na obrazovce (skiaskopie). RTG přístroj vedle svých základních částí obsahuje ještě obvykle nastavitelný stojan a pojízdný stůl, pomocí kterých je možno zajisti optimální pozici vyšetřované části těla. Jako kontrastní látka se konečníkem do střeva podává obvykle baryová kaše a vzduch (dvojí kontrast).

Jaký je princip...

RTG záření je elektromagnetické vlnění o velmi krátké vlnové délce. Má schopnost pronikat hmotou. V závislosti na jejích vlastnostech se při průchodu zeslabuje. Orgány Vašeho těla mají různou schopnost pohlcovat záření. Tím vzniká i různé „stínění“ na výsledném snímku. Všemi měkkými tkáněmi prochází rentgenové záření bez větších rozdílů. Proto je na výsledném snímku jejich obraz nezřetelný. Kontrastní látky pohlcují záření jinak než okolní tkáně. Podáním kontrastu do orgánu nebo tělesné dutiny lze odlišit jejich obraz od okolí.

Jak se na vyšetření připravit...

Úspěch vyšetření závisí na dobré přípravě. Musíte mít dokonale vyčištěné tlusté střevo. Přesný postup přípravy se na jednotlivých pracovištích může lišit. Před vyšetřením tlustého střeva kontrastní látkou budete vždy o předepsaných opatřeních poučeni lékařem. Obvykle se doporučuje den před vyšetřením jíst jen lehkou kašovitou stravu a vynechat večeři. Příprava se zahajuje v podvečerních hodinách požitím předepsané dávky projímadla. Po něm z Vás bude odcházet řídká stolice. Přizpůsobte tomu svůj plánovaný program. Od půlnoci nesmíte už ani nic pít a kouřit.

Jak probíhá...

Před vyšetřením si odložíte v kabince oblečení a převléknete se do nemocničního prádla. Lehnete si na vyšetřovací stůl. Začne rentgenování. Sestra Vám bude hadičkou do konečníku aplikovat kontrastní látku. Vypadá jako „sádra“, ale nemá s ní nic společného. Je to nálev obsahující baryum. Na obrazovce přitom lékař sleduje průchod látky střevem. Podle situace zhotovuje snímky jeho jednotlivých částí. Po vyprázdnění kontrastu si všímá povrchu střevních stěn. K lepšímu zobrazení přispívá naplnění střeva malým množstvím vzduchu. Ten rozprostře baryum po stěnách střeva a zobrazí jejich reliéf (metoda dvojího kontrastu). V průběhu vyšetření Vás lékař může požádat o změnu polohy. Docílí se tím lepší rozprostření kontrastní látky. Irrigografie patří k těm méně příjemným výkonům. Není bolestivá, ale může se nepříjemně dotýkat Vaší důstojnosti. Obsluhující personál Vaše pocity zná a počítá s nimi. Vyšetření se neobávejte. Přesně dodržujte pokyny a snažte se pravidelně dýchat. Vaše dobrá spolupráce může průběh irrigografie usnadnit. Po jejím ukončení Vám bude umožněna veškerá nutná hygiena.

Kdy bude výsledek...

Výsledek vyšetření vidí lékař okamžitě na obrazovce. Rentgenové paprsky, které prošly Vaším tělem, lze zachytit na speciální fotografické kzety. Z těch se poté vyvolává RTG snímek. Dnešní automaty umožňují zhotovení snímků již za několik minut od expozice. Výsledek vyšetření je tak k dispozici prakticky okamžitě.

Co vyšetření ukáže...

RTG snímek je černobílý. Světlá místa (zastínění) představují místa se zvýšeným vychytáváním paprsků. Tmavá místa (projasnění) naopak značí, že tudy paprsky prošly snadněji. Kontrastní látka absorbuje záření a proto se zobrazí bíle. Tlusté střevo naplněné kontrastem vypadá na snímku jako tlustá bílá čára se záhyby. Místa, kde je čára náhle tenčí nebo kde je v ní tmavá oblast (tzv. defekt v náplni) budí podezření na zúžení střeva (např. zánětem) nebo přítomnost útvaru rostoucího do průsvitu střeva (polyp, nádor). „Výchlipky“ náplně mohou představovat divertikly. Přitom velmi záleží na kvalitním rozprostření kontrastní látky ve střevě. Interpretace rentgenového vyšetření tlustého střeva kontrastní látkou vyžaduje zkušené oko lékaře.

Kam povedou další kroky...

Vyvolané RTG snímky - dnes v digitální podobě obvykle ještě jednou shlédne lékař a napíše k nim své stanovisko (popis). S popisem se vrátíte k lékaři, který vyšetření předepsal.

Dostupnost...

Irrigografii provádějí rentgenologická pracoviště všech nemocnic.

Doporučujeme

Čtěte více

Inteligentní budík sám určí nejlepší čas na probuzení

Ranní probouzení je většinou první věcí, kterou každý den uděláme. A často nepatří...

Intenzivní trénink ušetří čas. Nepomůže ale s vysokým cholesterolem ani obezitou

Malá fyzická kondice a dlouhodobý nedostatek tělesné aktivity jsou faktory,...

Interní vyšetření

Interní vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení...

Interrupce

Mnoho žen se po prodělaném potratu potýká s velkými výčitkami svědomí, sužuje...

Interrupce je u lupénkářek řešením jen ve velmi vzácných případech

Těhotenství má být časem plným štěstí, očekávání a plánování. Ženám žijícím...

Interrupce nemusí být překážkou dalšímu těhotenství

V dnešní době je umělé přerušení těhotenství bezpečným zákrokem a komplikace...

Interrupce: Jak vysoké je riziko za život bez dítěte?

Zbavit se nechtěného dítěte. Pro jedny vítaná možnost řešení obtížné životní...

Intimní detaily při léčbě neplodnosti s nikým probírat nemusíte

V době, kdy pár čelí problémům s neplodností, si začne hodně lidí z okolí nebo...

Intimní problém: vaginální křečové žíly

Že jste o nich nikdy neslyšeli? Jejich vznik souvisí především s hormonálními...

Intrauterinní inseminace řeší problémy mužské plodnosti

Neplodné páry mají při volbě metody umělého oplodnění různé možnosti. Jednou...

Ischemická choroba dolních končetin

Ischemická choroba dolních končetin je v zásadě obdobným onemocněním, jako je...

Ischemická choroba dolních končetin - projevy a léčba

Ischemická choroba dolních končetin (ICHDK) je onemocnění tepen, při kterém...

Ischemická choroba dolních končetin nemusí končit amputací

Ischemickou chorobu dolních končetin není radno podceňovat. Neléčená může vést...

Ischemická choroba srdeční

Co měl lékař na mysli, když před vámi vyslovil tuto diagnózu? Leccos lze odvodit...

Ischemie končetin: hlavním příznakem je bolest při chůzi

Ischemická choroba dolních končetin je stav, kdy v nich postupně dochází k zužování...

Itálie, Španělsko, Řecko: víte, co musíte udělat před dovolenou?

Jižní Evropa je oblíbenou destinací pro letní odpočinek. Písčité i oblázkové...

IVM – nadějná alternativa IVF

Přelomem v léčbě neplodnosti je umělé oplodnění novou metodou, která se zdá...

Izrael: smrt čtyř lidí po očkování proti chřipce

V Izraeli bylo zastaveno očkování proti chřipce poté, co bezprostředně po vakcinaci...

Izrael: úmrtí po očkování nesouvisí s vakcínou

Úmrtí, ke kterým došlo v Izraeli u čtyř osob po podání vakcíny proti chřipce,...

Já to přece vydržím! Žít ale neznamená přežívat

Naše kůže hraje svou roli nejen v ochraně našeho těla, ale i v našem duševním...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#