Konzumací ovoce podpoříte hojení rány
Máte na těle poraněné místo, které se špatně hojí? Zařaďte do jídelníčku více ovoce bohatého na vitaminy a antioxidanty a celý proces léčby tím uspíšíte. Látky obsažené v rostlinách, takzvané fytochemikálie, totiž obsahují důležité sloučeniny umožňující urychlené zotavení organismu.
Citróny, limetky a pomeranče
Citrusy obecně představují ovoce extrémně bohaté na vitamin C. A právě ten je pro správné hojení ran přímo nezbytný. Patří totiž mezi antioxidanty, které svým působením zabraňují poškození tkání zapříčiněné takzvanými volnými radikály. Dále je zodpovědný za obnovu a hojení takových tkání, jako jsou zuby nebo kosti.
Protože lidský organismus nedokáže vitamin C sám vyrobit, je velice důležitý pravidelný přísun potravin obsahujících tuto látku, jako jsou například limety nebo citróny. Kůra právě tohoto druhu ovoce navíc obsahuje mimo jiné sloučeniny jménem limonin a limonen, které zabraňují buněčnému poškození. Proto není od věci využít coby součást zdravých pokrmů i citrusovou kůru, ovšem pouze po jejím důkladném očistění.
Jablka
Vysoký obsah vitaminu A v jablkách pomáhá správnému formování a hojení především sliznic a kůže. Antivirová schopnost jablek zase odvrátí nebezpečí infekce, která by mohla hojení výrazně zkomplikovat.
Avokádo
Konzumace tohoto druhu ovoce u nás stále není nijak výrazně rozšířena. A to ani přesto, že je běžně k dostání. Přitom by mělo být nezbytnou součástí zdravé výživy. Je totiž přímo napěchováno zdraví prospěšnými látkami, a to zejména vitaminem C, vlákninou, hořčíkem a především vitaminem E coby velmi mocným antioxidantem.
Myslet si, že hojení rány můžeme pomoci pouze dokonalým lokálním ošetřením, by bylo chybou. Správná celková výživa totiž patří mezi základní předpoklady rychlého a nekomplikovaného obnovení porušených tkání.
(veri)
Zdroj: http://www.livestrong.com/article/146562-fruits-that-heal-wounds/