Náhrada za kravské mléko ještě nemusí řešit problém této alergie
Alergie na mléko patří mezi často se vyskytující druhy potravinových alergií. Nejčastější z nich je alergie na mléko kravské, ať už ve formě nesnášenlivosti mléčného cukru (laktózy), nebo mléčných bílkovin.
Alergie se však může vyvinout i na další druhy mléka, například kozí nebo ovčí. Málokdy se ale tato alergie vyvine samostatně, tedy bez přítomnosti alergie také na mléko kravské.
#IMG#
Alergie na mléko se často vyskytuje již v raném věku. Děti, které jsou na bílkoviny kravského mléka alergické, měly dlouho pouze dvě možnosti řešení tohoto problému: dodržovat striktní bezmléčnou dietu nebo kravské mléko nahradit jiným druhem, například mlékem ovčím nebo kozím.
Program SOTI
Další možností je pak tzv. program SOTI, který dokázal malé pacienty vyléčit natolik, že se nemuseli v požívání kravského mléka nijak omezovat. SOTI funguje na principu potlačení orální tolerance kravského mléka, takže další alergická reakce už nehrozí.
Kozí mléko: opravdu nejlepší volba?
Náhrada kravského mléka za jiný druh totiž nemusí být zcela ideální volbou. I na tato mléka totiž může vzniknout alergie. Dokazuje to i studie španělských vědců, jejíž výsledky byly uveřejněny v časopise Allergologia et Immunopathologia. Lékaři ve svém článku popsali případ sedmileté dívky s vyléčenou alergií na kravské mléko, u níž se však alergie projevila po požití kozího a ovčího sýra. Alergie se projevila svěděním v oblasti uší, nosu a hrdla. Alergická reakce odezněla po podání antihistaminik. Druhým případem byl devítiletý chlapec s přetrvávající alergií na kravské mléko, který však díky programu SOTI mléčné výrobky normálně konzumoval. Po požití kozího sýra ho však začaly svědit dlaně a na celém těle se objevila kopřivka, která vyžadovala léčbu jak antihistaminiky, tak i kortikoidy.
Záhada vyřešena
Pro lékaře jsou oba tyto případy vzácné, protože alergie na ovčí nebo kozí mléčné výrobky se bez alergie na kravské mléko téměř nevyskytuje. Lékařům se ale podařilo objevit příčinu těchto potíží. Zdá se, že jí je kasein, tedy bílkovina obsažená v kozím mléku. Nyní proto vědci ve spolupráci s lékaři pracují na vylepšení programu SOTI. Do budoucna by to mohlo znamenat možnost odstranění i případných alergických reakcí na jiné druhy mléka.
(kam)
Zdroj: www.elsevier.es