#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

O imunitě, o houbách a vůbec…

21.12.2015

Rozhovor s praktikem tradiční čínské medicíny Milanem Schirlem o pohledu starých Číňanů na imunitní systém člověka. A proč je jeho posilování, zvláště v dnešní době, důležité. A také o medicinálních houbách, které náš imunitní systém dokážou poměrně efektivně posilovat.

houby
houby

Čínská a západní medicína jsou postaveny na poměrně rozdílných základech. Je rozdílný i pohled čínské medicíny na náš imunitní systém?

Čínská medicína chápe naše tělo celostně, kde vše souvisí se vším. Pokud to velmi zjednoduším, tak zdravý organismus je plný Qi (čchi – vitální energie) a krve a vše v něm plynule proudí. Pokud člověk žije přiměřeně zdravě, tak má jeho tělo výbornou samoregulační schopnost a většinu výkyvů dokáže zvládnout samo. Pokud mluvíme o imunitním systému, čínští lékaři používají termíny Zheng Qi a Xie Qi. Zheng Qi si můžeme představit jako vše dobré/fyziologické v nás. Naopak Xie Qi jsou naši nepřátelé – paraziti, toxiny, viry, bakterie, kvasinky, chlamydie, ale třeba i podněty vyvolávající stres. Xie Qi kolem nás neustále krouží a hledá skulinku, jak vniknout do našeho těla. Pokud žijeme přiměřeně zdravě, je naše tělo plné Zheng Qi a patogen nemá kam a kudy do nás proniknout.

Co můžeme dělat pro to, abychom měli silnou Zheng Qi?

Všichni to vědí, málokdo to dělá. V první řadě je třeba si udržovat psychickou pohodu. Psychika se podílí na vzniku asi 70 % všech onemocnění. Takže nic neřešit… Ničím se netrápit, starosti problém vyřešit nepomůžou… Pacienti mi říkají, že se mi to lehce radí… Mají pravdu. Ale podle mého je jediná cesta, jak stavu psychické harmonie dosáhnout, začít na tom pracovat… Právě teď.

 Co stravování?

Nesprávné stravovací návyky jsou dalším významným faktorem ovlivňujícím naši imunitu. Číňané říkají: „Je jedno, co jíte, hlavně to jezte pravidelně.“ Což je velká pravda. Pravidelná strava (ideálně 3–4× denně, ne častěji) působí blahodárně na systém sleziny, který je jedním z pilířů naší imunity. V dnešní době bych ale kromě pravidelnosti určitě hleděl i na to, co jíme. Náhražky, aditiva, konzervanty, potraviny ochuzené o základní živiny, to není to, co nám prospívá… Nemusíte jíst moc, jezte kvalitně a pestře. Každý člověk je jiný a to je třeba zohlednit i při tvorbě jídelníčku. Ale to je na delší vyprávění. Nebo na návštěvu praktika čínské medicíny. Viz zde.

Vím, že ve své ordinaci kromě akupunktury a čínských bylinek často používáte i medicinální houby, které naši imunitu posilují…

Ano, přesně tak. Denně ve své ordinaci vidím, že medicinální houby dokážou ze všech přírodních prostředků nejefektivněji posilovat právě Zheng Qi. Ve světě dnes probíhá mnoho výzkumů na téma medicinální houby a jejich vliv na zdraví člověka. Hlavní účinnou látkou hub jsou beta-glukany. Proto bývá hlavním tématem výzkumů právě imunitní systém. V organismu medicinální houby zvyšují a aktivizují velké množství makrofágů, T-lymfocytů či NK buněk (tzv. přirozených zabíječů). Dochází ke stimulaci nespecifické imunitní reakce. Výzkumy ukazují, že houby dokážou imunitní systém nejen posilovat, ale dokážou ho i regulovat, pokud je jeho odpověď nepřiměřená (čehož se využívá u alergií či atopických problémů). Pomocí hub je možné řešit i různé civilizační neduhy – cholesterol, diabetes, nespavosti, lehčí deprese atd. Významné je i jejich protizánětlivé působení. Skrytý zánět je dnes příčinou mnoha onemocnění.

Ale nezapomínejme na výše uvedené: „Nejlepší pilulkou je změna životního stylu“.

Hodně se dnes mluví o využití medicinálních hub u onkologických onemocnění…

Ano, řekl bych, že poslední dobou to je asi nejčastější využití medicinálních hub. Výzkumy ukazují, že houby dokážou nejen zmírňovat vedlejší příznaky drastické konvenční léčby, ale samy mají účinky cytostatické, cytotoxické či dokážou vyvolat apoptózu (buněčnou sebevraždu rakovinných buněk). Jsou proto velkým pomocníkem v boji proti tomuto zákeřnému onemocnění. Jsou lidé, kteří si vyléčili rakovinu jen pomocí medicinálních hub. To bych ale nedoporučoval. Je ale velmi vhodné používat houby souběžně se západní léčbou – chirurgií, chemoterapií či radioterapií apod. Třeba kombinace hub Reishi a Maitake u rakoviny prsou působí velmi efektivně a bez vedlejších negativních příznaků. Více se dozvíte třeba zde. Pokud si nejste jisti správným výběrem, můžete napsat na poradna@MycoMedica.cz.

Používáte i vy sám medicinální houby?

Samozřejmě. Nejraději mám kombinaci Cordycepsu a Reishi. Cordyceps působí jako dobíječ energie, posiluje libido, ledviny a plíce. Reishi posiluje imunitu, podporuje kardiovaskulární systém a výrazně harmonizuje psychiku. Čínští mudrci ji užívali vždy před meditací. Mám rád i Maitake, která je výborná u metabolického syndromu, což je v dnešní době fastfoodů problém mnoha lidí. Nebo Hericium a jeho vliv na neurologické problémy… Maminkami chválený je i Dračí sirup z houbiček pro menší děti…

Medicinální houby se stávají velmi populárními, ale jak je to s jejich kvalitou na našem trhu?

Co si budeme povídat. Je to rozdíl jako při nákupu potravin. Můžete nakoupit buď levně, nebo kvalitně. Při výběru přípravku je nutné vybírat kvalitní houbové produkty, které si zachovávají účinky, jimiž disponuje i sama houba. V klinické praxi se používají extrakty medicinálních hub. Polysacharidy (beta-glukany) jsou účinné látky, kvůli kterým ve většině případů medicinální houby užíváme. Ideální podíl polysacharidů v houbovém extraktu by měl být kolem 30 %. Je-li to méně, je účinek slabý. Je-li to více, je to na úkor ostatních účinných látek a hlavně se změní poměry mezi jednotlivými účinnými látkami. Důležité také je, aby houbová surovina byla z mladých plodnic, jedině ony mají nejvyšší obsah účinných látek. Určitě víte, že houba je do sebe schopná absorbovat různé látky z okolí – toxiny, těžké kovy, pesticidy, radioaktivitu, … Proto hledejte výrobce, který je schopný doložit zdravotní nezávadnost svých produktů, nejlépe nezávislou certifikovanou laboratoří. MycoMedica díky spolupráci s německým partnerem nechává testovat veškerou surovinu na více než 500 druhů škodlivých látek.

Děkujeme za rozhovor.

Doporučujeme

Čtěte více

Nuda v sexu

Když se s někým seznámíme a začneme společně žít sexuálním životem, je pro nás...

Nutit závislého k léčbě příliš úspěchu nezaručí

Závislosti, ať už je na drogách, alkoholu, nebo třeba hracích automatech, se...

Nutriční podpora jako pomoc při střevních zánětech

U Crohnovy nemoci může docházet k poruchám vstřebávání potravy, někdy je i střevo...

Nykturie a deprese aneb Tak trochu začarovaný kruh

Jaká je role deprese při nykturii, nebo může naopak tato porucha depresi navodit?...

O bolestech zad aneb Něco tam přece tlačit musí

Velmi často se v poradně setkávám s dotazy na vysvětlení přiložených rtg., CT...

O čem sní slepci...

Přemýšleli jste někdy, jak sní lidé, kteří jsou slepí? Mají jejich sny vizuální...

O čem svědčí zvýšené jaterní testy a která další témata spojená se ztukovatěním jater vás zajímají

Konzultace výsledků jaterních testů patřily k jedněm z nejčastějších dotazů...

O čem všem mluvit v případě srdečního selhání se svým lékařem

Srdeční selhání samo o sobě neznamená, že nemůžete žít spokojený a aktivní život....

O domácím násilí aneb s psychopatem se prostě nelze dohodnout

Domácí násilí má pro ženu a její rodinu krátkodobé i dlouhodobé výrazné fyzické...

O hemofilii se v rodině vědělo, ale nemluvilo

Kateřina Altmanová (39) a Barbora Válková (36) jsou sestry a obě mají syny,...

O infekci HPV nevěděl, dokud se u něj neobjevily genitální bradavice

Než se Michal ve svých 25 letech potkal s infekcí lidským papilomavirem (HPV)...

O klíšťata se zajímal už Aristoteles

Často dnes slýcháme o tom, že počet infikovaných klíšťat napříč Evropou roste...

O klouby je třeba se starat opravdu důsledně

Klouby tvoří společně s kostmi oporu našeho těla. Jsou našimi pomocníky během...

O krůček blíže k pandemii chřipky?

Podtyp viru chřipky s označením H5N1 neboli virus ptačí chřipky je již několik...

O nevolnosti při chemoterapii je důležité mluvit s lékařem

Při léčbě nádorových onemocnění je důležité, aby lékař s pacientem komunikovali...

O poznání rakoviny se zasloužily jeptišky i období renesance

Archeologické nálezy ukazují, že rakovinou trpěli lidé již ve starověkých civilizacích...

O prostatě muži nevědí, než ji postihne rakovina. Změňte to

Preventivní vyšetření proti rakovině nejsou jen pro ženy. Muž, který má na hřbetě...

O růst dítěte je třeba se starat, nikoli ale přehnaně

Pokud naše dítě nedrží v růstu krok se svými vrstevníky, měli bychom se snažit...

O sexu je třeba s dětmi mluvit otevřeně

Jako rodiče máte ideální možnost odstranit sexuální mýty. Máte strach z toho,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#