#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Role růstového hormonu při mentální anorexii

Jakub Žiška Růstový hormon 18.12.2018

Poruchy příjmu potravy jsou diskutovaným fenoménem současnosti podobně jako jejich protipól – obezita. Asi nejznámější zástupce skupiny těchto duševních onemocnění, mentální anorexie, se v důsledku odmítání potravy projevuje nízkou tělesnou váhou, strachem z přibrání hmotnosti i zkreslenou představou o těle. Jak s mentální anorexií souvisí růstový hormon?

Mentální anorexie negativně ovlivňuje řadu systémů a mechanismů v těle. Postihuje především dívky v období puberty, jejichž snahou je snížení či udržení nízké tělesné hmotnosti. Až třetina anorektiček trpí zároveň i poruchou růstu. Následky choroby u nich dokáže zmírnit jedině časná léčba pomocí uměle vytvořeného růstového hormonu.

Nedostatek živin rozhodí i hormony

Strava anorektiků a anorektiček je chudá na všechny základní stavební kameny zdravé výživy – cukry, tuky i bílkoviny. Nicméně tělo si po čase na sníženou dodávku těchto látek do jisté míry zvykne. U lidí postižených anorexií jsou paradoxně zaznamenávány vyšší hladiny růstového hormonu než u jejich zdravých vrstevníků, ale vlivem poruchy metabolismu ho tělo nedokáže dostatečně využít.

Z jedné klinické studie vyplynulo, že zhruba polovina dívek byla po roce užívání růstového hormonu vyšší o více než 7 centimetrů, ve druhém roce pak povyrostly o dalších 6 centimetrů. Kromě toho u nich došlo také k zahájení puberty. Po 18–36 měsících od zahájení léčby se u většiny dívek dostavila první menstruace

Léčbu neodkládejte

Z hlediska léčby je důležité zejména její správné načasování. Růst u dívek průměrně končí mezi 16. a 17. rokem jejich života. V tomto období se totiž uzavírají místa na konci dlouhých kostí, kde růst probíhá, tzv. růstové štěrbiny, a poté dívka dosáhne již své definitivní tělesné výšky. Pokud vás zajímá, zda je u vás růst už ukončen, můžete si zkusit otestovat své růstové štěrbiny. Měření kostního věku odhalí, zda vaše kostra ještě poroste, či nikoliv.

To, že anorektičtí pacienti bývají nižšího vzrůstu, je jedna věc. Druhou věcí je fakt, že se s anorexií pojí mnohonásobně vyšší riziko zlomenin kostí, včetně problémů s páteří v důsledku snížené hustoty kostní dřeně, v níž se odehrává novotvorba krevních buněk. To je spojeno s poklesem výkonnosti, ohrožena je například ale také imunita.

(žij)

Zdroje:

http://www.endocrineconnections.com/content/6/8/839.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4792745/

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#