#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

IQOS, vaping nebo snus. Škodí nikotinové trendy stejně jako cigarety?

MUDr. Mariia Khomchenko 13.5.2024

Řada kuřáků chce přestat s kouřením cigaret a vymění je za jiné, zdánlivě méně škodlivé náhražky. Skutečně se ale tělu uleví? A jak rychle se začne zlepšovat vaše zdraví, když dnes vykouříte svou poslední cigaretu?

elektronická cigareta
elektronická cigareta

Nikotin je chemická látka, která se nachází v několika typech rostlin (včetně rostlin tabáku) nebo se vytváří synteticky.Nikotin si právem spojujeme hlavně se škodlivými účinky kouření, nicméně v nízkých dávkách může člověku nabídnout určité výhody. Zvyšuje úroveň bdělosti, způsobuje euforii a relaxaci. Také se zvýší hladina beta-endorfinu snižující úzkost. Tím však pozitiva končí. U pasivních i aktivních kuřáků se mohou objevovat závratě, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, nauzea, studený pot, křeče v břiše. Může dojít k tzv. akutní otravě nikotinem.

Čísla jsou každopádně neúprosná: v Česku umírá cca 16–18 tisíc osob ročně na nemoci související s kouřením. Dobrou zprávou je, že existuje řada pomocníků, které nám mohou pomoct skončit. A na našem zdravotním stavu se výsledky projeví až překvapivě rychle.

Co se děje v těle po poslední cigaretě?

Dobrá zpráva pro všechny kuřáky! Jakmile přestanete kouřit, vaše tělo se zvládne očistit od škodlivých látek a rizika kouření začnou rapidně klesat na úroveň nekuřáků.

  • 20 minut stabilizace tlaku a tepové frekvence. 
  • 12-24 hodin čištění plic, pokles hladiny oxidu uhelnatého v krvi do normálních hodnot. 
  • 48 hodin odstranění nikotinu z těla, zlepšení čichu a chuti.
  • 1-9 měsíců zlepšení plicní funkce o 10 %, obnovení očistné funkce speciálních řasinkových buněk na plicním epitelu (=snížení rizika infekce).
  • 1 rok pokles rizika infarktu o polovinu oproti kuřákům.
  • 5-10 let pokles rizika rakoviny ústní dutiny a hrtanu o polovinu oproti kuřákům
  • 10 let pokles rizika rakoviny plic o polovinu polovinu oproti kuřákům.
  • 15 let pokles rizika ischemické choroby srdeční do úrovně nekuřáků.

Proč odejít z místnosti, kde se kouří

Jako nekuřáci bychom se měli chránit a vyhýbat se pasivnímu kouření, tedy vdechování kouře z cigarety jiného člověka. I nekouřící člověk dostává do těla tabákový kouř, který kromě nikotinu obsahuje tisíce dalších toxických chemikálií a asi 70 látek, které mohou způsobit rakovinu. Neexistuje žádná bezpečná úroveň vystavení pasivnímu kouření; i krátká expozice může způsobit vážné zdravotní problémy. 

Škodlivý je i tzv. kouř ze třetí ruky. Toxiny z cigaret zůstávají v prostorech, kde se kouřilo. Kouř z třetí ruky lze nalézt ve zdech baru, čalounění sedadel v autě nebo dokonce ve vlasech dítěte poté, co pečovatel kouřil v jeho blízkosti. Opakované vdechování těchto částic pak způsobuje nemoc.

Kouření, těhotenství a děti

Kouření v těhotenství může vyvolat předčasný porod. Hrozí nižší porodní váha a poškození nervového systému miminka, zhoršuje se také vývoj plic dítěte. Kouření u těhotné také zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí dítěte zvané SIDS (náhlé, neočekávané a nevysvětlitelné úmrtí zjevně zdravého dítěte).

Děti výrazně ovlivňuje pasivní kouření. Podle statistik více než 40 % dětí v ČR žije v domácnosti, kde ostatní členové rodiny v jejich přítomnosti kouří. Dětské plíce se stále vyvíjí a dechová frekvence je vyšší – proto orgány zasáhne větší množství škodlivin a může způsobit dlouhodobé poškození. Pasivní kouření tak zvyšuje u dětí riziko vážných poruch imunity, zánětu středního ucha, alergie, dýchacích problémů (časté infekce, astma) nebo riziko vzniku některých typů nádorů krve a mozku.

Co ostatní náhražky cigaret?

U alternativ kouření se nespaluje tabák, a tak člověk nedýchá zplodiny tabákového kouře. Přesto stále ale obsahují v různém množství nikotin, na kterém se buduje psychická a fyzická závislost.

Každý z těchto přípravků má své negativní účinky, nicméně mají prokazatelně nižší riziko rozvoje zhoubných nádorů v porovnání s kouřením klasických cigaret. Vždy ale záleží na konkrétních složkách produktů. Zároveň neexistuje zatím mnoho studií o dlouhodobých zdravotních rizicích. A také je potřeba vzít v potaz, že řada studií je financovaná tabákovým průmyslem.

E-cigarety (nebo vaping či vapování) zahřívají místo tabáku tekutou náplň s obsahem nebo bez obsahu nikotinu (tzn. e-liquid). Vytvořená pára se pak vdechuje. Složení se liší podle produktů, e-cigarety mohou obsahovat:

  • diacetyl – prohlubuje chuť´ e-cigaret, může vyvolat zánět a zúžení malých dýchacích cest.
  • formaldehyd – způsobuje onemocnění plic včetně rakoviny a přispívá k onemocnění srdce.
  • akrolein – poškozuje plíce.
  • nitrosaminy a toulen – mají karcinogenní vlastnosti, které mohou časem způsobit rakovinu plic. 

Zahřívaný tabák Typicky IQOS, Glo nebo Pulze zahřívají směs na bázi glycerolu nebo propylenglykolu. Obsahuje tabák, nikotin a další škodlivé látky. 

Náhradní terapie nikotinem Používá se především v léčbě odvykání kouření, prostředky jsou volně prodejné v lékárně bez receptu. Jsou to nikotinové žvýkačky, ústní sprej, inhalátor, náplasti, pastilky a rozpustný ústní film. Hlavně tlumí abstinenční příznaky závislosti na nikotinu. V léčbě závislosti na tabáku je prokazatelně úspěšná, jen je nutné se vždy před použitím poradit s lékařem kvůli obecným rizikům nikotinu. 

Tabák v jiné formě Žvýkací tabák, případně šňupací tabák se skládá z vlhčené směsi mletých tabákových listů a přísad schválených pro potraviny. Výrobky mají různé příchutě a liší se obsahem nikotinu, který se vstřebává z přípravků sliznicí. Může mít formu porcovaných sáčků. 

Snus Ve Švédsku je široce rozšířený vlhčený šňupací tabák snus, který se používá také jako účinný prostředek pro odvykání kouření.

Pravda o nikotinu aneb Jak nám krátí život?

Důsledky pravidelného užití výrobků s nikotinem nelze přehlédnout – kvalitu a délku života zkracuje nám i našim blízkým, a to až o desetiletí. Negativní účinky na zdraví potvrzuje mnoho studií a kouření se po celém světě uznává jako hlavní příčina předčasného úmrtí a invalidity.

Co může způsobit pravidelné konzumování nikotinu?

  • silná závislost (podobně silná jako u heroinu nebo kokainu),
  • poruchy nálady, snížení pozornosti a schopnosti učení,
  • zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence, 
  • cévní onemocnění (mrtvice, infarkt myokardu), 
  • oční problémy (šedý zákal), 
  • rozvoj cukrovky,
  • žloutnutí zubů, onemocnění dásní, zápach z úst, 
  • různá onemocnění dýchacích cest (dušnost, záchvaty kašle), 
  • snížená plodnost, mimoděložní těhotenství, 
  • porucha mužské sexuální funkce (impotence), 
  • snížení imunity (může se projevovat častým nachlazením a chřipkou), 
  • rychlé stárnutí. 

Vliv tabákových výrobků s obsahem nikotinu se prokázal u vzniku nádorů. Nejde jen o plicní rakovinu, ale i rakoviny ústní dutiny, hrtanu, jícnu, žaludku, slinivky, jater, tlustého střeva, konečníku, ledvin, močového měchýře, děložního čípku a krve.

Chci skončit s nikotinem, jak začít?

Přestat kouřit je velká výzva a vůbec není ostuda, když se skončení člověku nepodaří svépomocí. Naštěstí v Česku máme na výběr řadu způsobů, jak závislému pomoci a jak zvládat obávané abstinenční příznaky.

Kam se obrátit? V prvé řadě zkuste svého praktického lékaře, případně do specializované poradny pro odvykání kouření. Také lze využít i poradenství prostřednictvím telefonních linek a mobilních aplikací, informační letáky, určené k odvykání nebo svépomocí. 

Kde najít užitečné informace?

Použité zdroje:

  • Zpráva o tabákových, nikotinových a souvisejících výrobcích v České republice 2021 (Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, 2021, Praha).
  • Králíková, E., Aschermann,M., Dvořák, V., Jirkovská, J., Hartinger, J., Kališová, L., Losse, S., Pánková, A., Petanová, J., Popov, P., Šťastný, B., Štěpánková, L., Vokurka, S., Zvolská, K.: Léčba závislosti na tabáku, klinický doporučený postup, UZIS, 2022 (Metodika GRADE - Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation, 124 stran včetně 448 citací), elektronická verze na webu https://www.slzt.cz/).
  • US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Smoking and Tobacco Use: Benefits of Quitting. 2022, na webu https://www.cdc.gov/tobacco/. 
  • Závislost na tabáku, epidemiologie, prevence a léčba (Eva Králíková a kolektiv, 2013, Adamira).
  • Pradáčová, J. (2010). Kouření a zdraví. Liga proti rakovině Praha.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#