#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zánět spojivek - příznaky a domácí léčba

Zdravcentra.cz 21.5.2008

Konjunktivitida, zánět spojivek, „červené oko“, je zánět průhledné blány pokrývající vnitřní plochu Vašich víček a viditelné části bělma očních bulbů. Typicky se projevuje zarudnutím očí, světloplachostí a výtokem.

sluneční brýle, blondýna, žena, slunce
Chraňte svůj zrak před sluncem a nadměrným osvícením.

Co jste možná netušili...

Spojivky slouží jako ochrana pro oko. Fungují ve spolupráci se žlázovými buňkami a slznými žlázkami. Hlen a slzy zvlhčují povrch spojivek a usnadňují plynulý pohyb vašich očí a jejich mžikání bez nadměrného tření.

První anatomický popis součástí oka pochází ze druhého století po našem letopočtu od římského lékaře Galéna. Arabský lékař Avicena v 11. století ve svém spise zaznamenal myšlenku, že oko je jako zrcadlo a objekty, které vidíme se v něm odrážejí.

Zmínku o léčbě zánětu spojivek obsahuje egyptský papyrus z 15. století před naším letopočtem. Mezi ingredience starověkých mastí patřil med, sádlo a směs bylin. Ač se to zdá neuvěřitelné, svůj léčebný efekt měl i minerál malachit, který starověcí Egypťané používali na malování očních linek. Díky svým baktericidním účinkům ničil choroboplodné zárodky. Důvod příznivého působení malachitu proti infekcím oka zůstal jeho starověkým uživatelům skryt.

Jak vzniká zánět spojivek

Zánět spojivek může mít celou řadu příčin. Nejčastěji jde o bakterie, viry nebo parazity. Do očí si je obvykle zanesete špinavými prsty, společným ručníkem, kapkami do očí nebo vodou v bazénu. Mezi časté původce bakteriálního zánětu spojivek patří stafylokoky, streptokoky nebo chlamydie. Virový zánět je jedním z příznaků nachlazení.

Zánět spojivek může být i projevem alergické reakce. Obtíže vznikají po kontaktu s alergenem. Většinou je vyvolají pyly, plísně, roztoči z prachu v domácnosti nebo zvířata. Stejně tak ale může jít o alergii na některé léky nebo kontaktní čočky. Nejznámější alergický zánět spojivek vzniká při senné rýmě.

Vaše oči dráždí i chemické nebo fyzikální vlivy. Spojivky se zanítí působením cizích těles v oku, průvanu, nebo kouře. Známou příčinou „červených očí“ je nedostatek spánku nebo dlouhá práce před monitorem počítače. Typickými problémy trpí svářeči. Zánět spojivek si snadno přivodíte i delším pobytem na prudkém slunci u vody nebo při pobytu na zasněžených horských svazích, kdy se rozvine alergický zánět ne podkladě působení UV záření. Proto jsou nutné kvalitní slueční býle.

Jak se projevuje...

Projevy konjunktivitidy jsou u všech druhů zánětu na první pohled podobné. K těm hlavním patří zarudnutí a bolest očí. Na Vašich bělmech jsou patrné rozšířené krevní cévy. Okraje víček mají tmavší barvu než obvykle. Při zánětu spojivek mohou Vaše oči pálit, svědit a slzet. Obvykle přitom máte intenzivní pocit přítomnosti cizího tělesa v oku.

Onemocnění provází výtok z oka. Podle vyvolávající příčiny je bílý, žlutý nebo bezbarvý. Výtok zasychá a vytváří charakteristické krusty. Po probuzení máte díky nim slepená víčka. Vaše oči mohou být citlivé na intenzivnější světlo. Proto budete raději vyhledávat stín nebo tmavé místnosti.

Postiženy bývají obvykle obě oči. Na jednom z nich však může zánět vzniknout dříve než na druhém. V některých případech (např. chlamydiové nebo virové infekce) je typicky postiženo jen jedno oko.

Jak se potvrdí...

Zánět spojivek se pozná podle popsaných charakteristických projevů. Podrobněji Vám lékař oči vyšetří pomocí štěrbinové lampy. V některých případech je vhodné provést výtěr z oka a provést mikrobiologické vyšetření k ozřejmění bakteriálních původců infekce.

O příčině vzniku zánět hodně napoví vzhled očních sekretů. Bakteriální infekce provází hnisavý výtok. Pro ostatní druhy zánětu je charakteristický výtok vodnatý.

Detailním zobrazením Vašeho oka pod mikroskopem štěrbinové lampy si lékař všímá přítomnosti shluků lymfocytů na spojivkách. Ty ukazují na virový nebo chlamydiový zánět. U alergických reakcí je možné pozorovat „kočičí hlavy“ - drobná tvrdá na sebe naléhající zrna, která připomínají dlažbu.

Jak se léčí zánět spojivek

Základní léčbu zánětu spojivek zvládnete sami doma. Používají se k ní oplachy oka borovou vodou nebo speciálními očními vodami (Ophtalmoseptonex, Ocuflash). Nejlépe pomocí speciálních očních vaniček nebo tampónů. Každé oko ošetřujte zvlášť. V případě postižení jen jednoho oka začněte tím zdravým. Pomocí namočeného tampónu jej vytřete směrem od vnějšího koutku k vnitřnímu.

Záněty mohou být velmi nakažlivé. Proto je důležité, abyste si pokaždé před ošetřením i po něm pečlivě umyli ruce.

V případě úpornějšího zánětu nebo bakteriální infekce Vám může lékař předepsat oční kapky nebo mast s antibiotiky. Mast se obvykle aplikuje na noc, aby Vám ve dne svojí přítomností v oku nerušila. Kapky slouží k pravidelnému ošetřování oka během dne. Na virové záněty antibiotika neúčinkují. Vaše tělo si s nimi bude muset poradit samo.

Alergické projevy se léčí speciálními očními kapkami s antihistaminiky. Od otoku víček Vám pomohou studené obklady. V těžších případech Vám lékař obvykle předepíše steroidní kapky potlačující zánět.

Co dál...

Záněty spojivek jsou častým onemocněním. Většina z nich po odstranění příčiny do několika dnech sama a bez následků zmizí. Potíže, které připomínají konjunktivitidu, však mohou být způsobeny i vážnějším onemocněním oka. Může se jednat o zánět jiné části oka (duhovky, očních víček, očních svalů). Zvlášť nebezpečná je záměna červeného oka za konjunktivitidu při záchvatu zeleného zákalu. Proto by měl být každý zánět pro jistotu vyšetřen lékařem.

Záněty vyvolané chlamydiemi se projeví cca týden po zavlečení infekce a rozvíjí se po týdny až měsíce. Pociťujete pouze malé nespecifické obtíže - výraznější žilky, občas řezání, občas zastřenější vidění, atd. Pokud se neléčí, mohou zanechat trvalé následky na víčcích a na rohovce. V nejtěžších případech mohou dokonce způsobit oslepnutí. Takové stavy jsou u nás naštěstí vzácné. Větší výskyt mají v tropických zemích.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Nejlepší prevencí infekční (bakteriální a virové) konjunktivitidy je důsledná hygiena. Používejte pouze vlastní ručník a před kontaktem s očima si vždy umyjte ruce. Zbytečně se svých očí nedotýkejte. I při svědění zapomeňte na jejich mnutí. Přejděte na jednorázové papírové kapesníky.

Alergickým zánětům předejdete tím, že se vyhnete alergenům, které Vám vadí. Omezte kontakt s prachem a pyly.

Chraňte svůj zrak před sluncem a nadměrným osvícením. Na všech místech s intenzivnějším slunečním svitem (zejména v blízkosti vodních ploch nebo v zimě na horách) používejte ochranné sluneční brýle. Při sváření používejte předepsané ochranné pomůcky.

Chraňte své oči a zbytečně je nepřetěžujte. Dlouhá práce u počítačového monitoru jim rozhodně neprospívá. Dopřejte si přestávku o občas na několik sekund zavřete oči nebo se dívejte na neutrální pozadí do dálky.

O dalších možnostech ochrany svého zraku se poraďte se svým lékařem nebo očním specialistou.

Doporučujeme

Čtěte více

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Velikonoce jsou svátky plné zajímavých tradic, ale také dobou, kdy si více dopřáváme,...

Zánět močových cest trápí častěji ženy. Jak mu předcházet?

Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Jde...

Zánět mozkových blan - všimněte si včas příznaků!

Zánět mozkových blan (meningitida) se typicky se projevuje horečkou, bolestí...

Zánět okostice – častá potíž nejen běžců

Při nadměrném fyzickém přetěžování organismu může dojít ke značně bolestivému...

Zánět pochvy po ozařování: obtěžující, ale léčitelný

K vedlejším účinkům při léčbě onkologických onemocnění ozařováním patří gynekologické...

Zánět průdušek může vyvolat kouření i znečistěné ovzduší

Zánět průdušek (bronchitida) je nejčastěji způsobený infekcí a obvykle se objevuje...

Zánět sítnice začal nenápadně jako zamlžené vidění

Panu Jaroslavovi je 58 let a od mládí se léčí s poruchou imunity. K častým infekcím,...

Zánět slepého střeva

Červovitý přívěsek, který je výchlipkou slepého střeva, je znám také pod názvem...

Zánět slepého střeva: Jak se vyhnout komplikacím

Zánět slepého střeva vzniká jako náhlá příhoda z plného zdraví. Typicky nejdříve...

Zánět slinivky: bez sebekázně řešení neexistuje

Pokud pracuje, jak má, člověk o ní ani neví. Když ale slinivka břišní onemocní,...

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha, otitis media, je časté onemocnění dětí ve věku mezi 6...

Zánět vedlejších nosních dutin často provází sezónní alergickou rýmu

Alergická rýma je často spojená s akutním i chronickým zánětem vedlejších nosních...

Zánět zvukovodu: Nedovolte, aby vám zkazil dovolenou

Otitis externa neboli zánět zvukovodu je onemocnění zevního ucha, které postihuje...

Zánět, kolika, kameny – žlučník umí zlobit různě

Žlučník je malý váček uložený pod játry, ve kterém je skladována žluč. Žluč...

Zánět, nebo mechanické poškození? Rozpoznejte příčinu bolesti zad

S potížemi této části těla se setká během života každý člověk. Většinou se jedná...

Zánětlivé změny dýchacích cest u pacientů se sezónní alergickou rýmou

Mezi alergická onemocnění dýchacích cest patří sezónní alergická ("senná")...

Záněty dýchacích cest u dětí – jak účinně ulevit od obtíží a kdy raději hned k lékaři?

Kašel k chladným měsícům roku patří stejně jako rýma nebo chřipka. Záněty dýchacích...

Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva

Ať už jde o močový měchýř, nebo ledviny, infekce močového ústrojí jsou nepříjemné...

Záněty průdušek u dětí mohou znamenat vznik astmatu v dospělosti

Opakované hvízdavé záněty průdušek v útlém dětství mohou mít několik příčin....

Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (I. část)

Všechny dívky od svých babiček často slýchávají: "Neseď na zemi, nastydnou ti...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#