#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Podzimní nastartování imunity

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 20.9.2023
Homeopatických přípravků na podporu imunity je více druhů.

S příchodem podzimního ochlazení nám přichází na mysl tradiční otázka: Jak se bránit proti nachlazení a různým virózám? Kromě přizpůsobení jídelníčku a zajištění dostatečného množství vitamínů nám s posílením imunity může pomoci i homeopatie.

Nejlepší prevence 

Chřipka, kašel či rýma s sebou přinášejí nejenom nepříjemné tělesné stavy, ale často nás také donutí zůstat doma. Děti nemohou do školy a zameškané učivo se pak někdy těžko dohání. Dospělí nemoci buď „přecházejí″, nebo sice zůstanou doma, ale následně musejí dohánět pracovní resty, což s sebou opět může přinést oslabující stres.

Již zakladatel moderní mikrobiologie Louis Pasteur dospěl po mnoha letech výzkumů na sklonku svého života k zásadnímu poznání, že bakterie jsou spíše důsledkem nemoci než jejich příčinou. Na počátku je oslabený organismus, který umožní virům či bakteriím růst, což pak může snadněji vést k nemoci. Nejlepší prevencí je proto stimulace vlastních obranných mechanismů těla.

Homeopatických přípravků na podporu imunity je více druhů. Jednak jsou k dispozici takové, které přímo stimulují imunitní systém, druhou možností je pak použít „terénní” homeopatické léky. Jejich předpis se zakládá na tělesných charakteristikách pacienta, ale i na jeho psychice, chování a na tom, jak reaguje na klimatické podmínky a jejich změny. Nutné je proto vyšetření kvalifikovaným lékařem homeopatem, který je může předepsat.

Homeopatika na přímou podporu imunity

Echinacea angustifolia 5 C – má výrazný efekt na protibakteriální imunitu a především brání hnisavým komplikacím. Podává se 3× denně 5 granulí.

Phytolacca decandra 5 C – „čistí″ lymfatické cesty v oblasti hlavy a krku, a tak zlepšuje funkci imunitního systému. Podává se 3× denně 5 granulí.

Ferrum phosphoricum 5 C – má protizánětlivý účinek na sliznice dýchacích orgánů a zlepšuje též funkci imunitního systému tím, že odstraňuje volné radikály čili molekuly poškozující tkáně. Opět jej podáváme 3× denně po 5 granulích.

Oscillococcinum – jde o lék podporující všeobecnou protivirovou imunitu. V rámci běžné prevence infekčních onemocnění je vhodné užívat 1× týdně 1 tubu.

Influenzinum 9 C – preparát se připravuje z aktuální protichřipkové vakcíny. Představuje homeopatickou cestu k podpoře imunitního systému přímo proti virům chřipky. Doporučené dávkování je 1× týdně 10 granulí.

Terénní homeopatické léky

V praxi jsou nejčastěji používána tato homeopatika:

Arsenicum album – lék pro děti, jejichž katary horních cest dýchacích se často komplikují druhotnou infekcí. Potíže se horší venku a lepší se teplem ve všech formách. Přípravek se hodí pro děti slabé, neklidné, s velkou úzkostí prakticky z čehokoliv.

Calcarea carbonica – lék vhodný pro děti či osoby podsadité konstituce trpící na opakované infekce dýchacích cest, nejčastěji jako důsledek chladného počasí. Mají chronicky zvětšené mandle a lymfatické uzliny, celkově jsou to jedinci bledí, slabí, nevýkonní a ochablí. Potíže zhoršuje tělesná námaha, chlad a vlhko.

Calcarea phosphorica – zabírá u dětí, které jsou spíše hubené a mají též alespoň mírně zvětšené lymfatické uzliny. Bývají citlivé na chlad, vlhko a změny počasí. Ve škole mají problémy s udržením pozornosti, jsou neklidné, neposedné.

Causticum – je určen osobám s neustále se vracejícími záněty horních cest dýchacích, pro něž je typický chronický chrapot s pocitem bolavého hrdla a s potřebou „vyčistit″ si krk opakovaným odkašláváním. Další charakteristikou je zlepšení stavu teplým vlhkem a značné zhoršení suchým chladem.

Ferrum phosphoricum – je vhodným prostředkem pro pacienty, jejichž nemoci obvykle začínají rýmou, teplotou kolem 37,5 °C a vývoj choroby pokračuje zánětem středního ucha nebo postižením průdušek. Po akutních nemocích bývají velmi zesláblí.

Phosphorus – je určen pro děti velmi citlivé jak po tělesné, tak emoční stránce. Snadno krvácejí z nosu a rýmy u nich sestupují na průdušky. Nastupuje kašel, který se horší mluvením, smíchem či vleže. Celkově těmto jedincům nesvědčí chlad, i když sami vyžadují studené nápoje.     

Pulsatilla – je přípravek cílený na nemocné, jejichž infekce jsou charakterizovány hustým, žlutým a nedráždivým sekretem, který vytéká přes den. V noci bývá nos suchý a ucpaný. Potíže se zhoršují v teplé místnosti a lepší se na čerstvém vzduchu.

Silicea – lék pro děti, které jsou často nemocné a opakovaně mívají infekce s hnisavými sekrety. Celkově jsou hubené, neduživé a opatrné. Kromě toho jsou velmi zimomřivé a vždy musí nosit pokrývku hlavy a hodně teplé oblečení.

Thuya occidentalis – na tento lék nejlépe reagují úzkostní jedinci, kteří mívají opakované záněty sliznic s nazelenalým sekretem. Jejich potíže se objevují spolu s chladným a především vlhkým počasím. Často mívají v anamnéze zaznamenanou velkou spotřebu antibiotik.

Homeopatika z této skupiny se podávají obecně v ředění 15 C 1× týdně 5 granulí.

Pětice kroků ke zdraví

Pro dlouhodobé zlepšení imunity nemusí stačit ani sebelépe vybraný homeopatický přípravek. Bez zdravého životního stylu jsou každý lék či lékařská péče ve své působnosti omezeny. Pamatujme proto na důležité kroky v prevenci onemocnění: 

1. Správná strava

Dobrá funkce imunitního systému začíná v kvalitní výživě a v dostatečném přísunu živin, vitamínů a minerálů. V dnešní době supermarketů a velkovýroby je náš imunitní systém zatížen aditivy – látkami, které se přidávají do potravin pro vylepšení chutě. Ty často stojí za potravinovou intolerancí a alergiemi. Mohou vyvolávat i zánětlivé postižení sliznice zažívacího traktu, které vede k prostupu toxinů a alergenů do krve. Také nadměrný přísun cukru celkově zhoršuje funkci imunity.

2. Podpora střevní mikroflóry

Imunitní systém střeva představuje 80 % celého imunitního systému a jeho nedílnou součástí je i mikrobiální osídlení střeva. Správné složení střevní mikroflóry chrání sliznici trávicího traktu, napomáhá odstraňování toxinů a chrání před vlivy škodlivých bakterií a virů.

3. Psychická pohoda

Stres a úzkost vedou k vyplavení tzv. stresových hormonů – kortizolu a adrenalinu – a řada lidí včetně dětí má trvale zvýšenou aktivitu sympatického nervového systému, což ve svém důsledku imunitu zhoršuje. I s psychickou pohodou velmi dobře pomohou homeopatika.

4. Dobrý spánek

Při kvalitním spánku se obnovují tělesné i duševní síly a vyplavují se hormony, které příznivě působí i na stav imunitního systému. Nejlépe je spát v temném prostředí bez rušivého světelného smogu a s vhodnou teplotou. Je také potřeba vyloučit vlivy elektrosmogu a nenechávat v ložnici či v pokoji zapnuté počítače, mobily či hifi.

5. Nebát se zvýšené teploty

Horečka je přirozenou reakcí imunitního systému. Jakmile se setká s nějakou bakterií či virem, zvýšenou teplotou je vlastně likviduje. Podávání chemických léků na snížení byť i jen nepatrně zvýšené teploty je spíše škodlivé. Teplota do 38,5 °C by se neměla snižovat vůbec a i vyšší teploty by se měly alespoň zpočátku řešit spíše homeopaticky než chemicky. Je třeba brát ohled i na to, že děti se se všemi možnými bakteriemi a viry musejí „seznámit”, aby pak jejich imunitní systém fungoval správně. V případě zvýšené teploty je proto nejlepší zvolit jako první lék homeopatika.

Vhodné doplňky stravy

Extrakt z černého bezu − má velký protivirový a protibakteriální účinek, významně zkracuje dobu trvání chřipky.

Česnek – patří ke známým přírodním antibiotikům. Má přímý ničivý účinek na viry a bakterie.

Tymiánový extrakt – optimalizuje činnost imunitního systému.

Vitamín C – prokazatelně zkracuje délku nachlazení, je to významný prvek protivirové imunity a silný antioxidant.

Vitamín A – udržuje funkční střevní bariéru.

Vitamín E – svým antioxidačním působením zlepšuje funkci obranyschopnosti.

Vitamín D – kromě obranyschopnosti zlepšuje i soustředění a celkovou energii.

Zinek – je nejdůležitějším stopovým prvkem pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání.

Pokud někdo trpí na opakované infekční onemocnění, doporučuje se mu podávat extrakty z černého bezu a kozince (Astragalus). U lidí, kterým se k opakovaným infekcím přidává i alergický terén, je vhodné podávat především rybí olej, vitamín C a přípravky z kopřivy.

Co dělat, když se objeví první příznaky?

Pokud se už objeví příznaky nějaké infekce, patří k osvědčeným receptům:

  • Oscillococcinum 1 tuba v intervalu 8 hodin na dva dny,
  • Influenzinum 9 CH 3× denně 5 granulí,
  • vitamín C v maximální dávce,
  • z homeopatik zvolit léky, jako jsou Aconitum, Belladonna nebo Ferrum phosphoricum.
Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+77
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Příprava na podzimní alergie začíná už v létě

Každý rok na podzim vám začne téct z nosu, kýcháte a kašlete. Možná to není...

Podzim bez kapesníku? Připravte imunitu před obdobím viróz

Využijte ještě klidu prázdnin a začněte postupně budovat svoji imunitu. Podzimní...

Posilněte na podzim imunitu správnými potravinami

Udržte podzimní chřipky a nachlazení pod kontrolou. S pomocí několika zázračných...

Imunita a zažívání na jedničku se slevou 1000 Kč

Posilte svou obranyschopnost, než vypuknou podzimní virózy. Sedmdesát procent...

Podzim a zdraví: Nakopněte imunitu pohybem, vitamíny nebo očkováním

Jaká onemocnění jsou typická na podzim, jak jim předcházet a jak je léčit? Přečtěte...

Chřipka a imunita

Je zřejmé, že chřipkou jsou nejvíce ohroženi lidé s oslabeným či nějak narušeným...

Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu

Jakmile na podzim zajde sluníčko a trochu zaprší, začnou se školy, školky i...

Přepadla vás srpnová vyrážka? Víme, co za tímto postrachem zahrádkářů a chalupářů stojí

Svědivá vyrážka, shluk pupínků připomínajících kopřivku, zarudnutí v typických...

Chřipka poškozuje nás i naši imunitu. Jak a co nám hrozí?

Všichni víme, že při chřipce se cítíme velmi slabí a unavení, bolí nás svaly...

Imunita - vaše obranná linie pro zdravý život

O zdraví či nemoci rozhoduje imunita. Brání vás před viry a bakteriemi i před...

Doporučujeme

Čtěte více

Podzim – ideální čas zregenerovat svou pleť

Naše pokožka dostává během extrémních letních teplot a intenzivního slunečního...

Podzim a zdraví: Nakopněte imunitu pohybem, vitamíny nebo očkováním

Jaká onemocnění jsou typická na podzim, jak jim předcházet a jak je léčit? Přečtěte...

Podzim bez kapesníku? Připravte imunitu před obdobím viróz

Využijte ještě klidu prázdnin a začněte postupně budovat svoji imunitu. Podzimní...

Podzim je tady – jak můžeme podpořit svou imunitu?

Posilování imunitního systému s cílem předcházet virózám je pro mnoho z nás...

Podzim nastává. Zvládněte nachlazení a chřipku s přehledem.

Nastává období, kdy je třeba již naplno myslet na prevenci viróz i chřipky jako...

Podzim v ambulanci alergologa

Jaro je pro mnoho alergiků začátkem pylové sezony, která pokračuje a ještě se...

Podzim v přírodě má svůj půvab, ale také určitá zdravotní rizika

Pobyt pod širým nebem dokáže osvěžit, pomůže načerpat sílu a může nabídnout...

Podzim ve znamení vlhka, plísní a alergií

Pojem plísně je často používán jako synonymum pro houby. Jsou schopny přežívat...

Podzimní deprese mohou vést až k onemocnění srdce

Máte na podzim a v zimě zvýšenou chuť k jídlu, přibýváte na váze, chce se vám...

Podzimní deprese nebo nachlazení? Vyžeňte je vhodnou stravou

Možná už jste někde zaslechli, že každá látka může být lékem, ale také jedem....

Podzimní nemoci a homeopatie

Prázdniny jsou pryč, děti chodí opět do školek a škol, dospělí do práce a s...

Podzimní očkování vás ochrání na podzim a připraví na jaro

Jestliže si myslíte, že prázdniny jste přežili ve zdraví a klíšťová encefalitida...

Podzimní procházky pomohou od křečových žil

S podzimem nastává pro naše nohy a křečové žíly příznivější období. Nebývá takové...

Podzimní pylová sezona aneb Nahradí babí léto alergikům jaro?

S blížícím se koncem léta si řada alergiků oddechne, protože končí sezona trav....

Podzimní rýmy a virózy

Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky...

Podzimní trápení jménem alergie

Někteří alergici nemají klid ani na podzim. Rýmu, začervenalé slzící oči, kýchání...

Podzimní trendy v oblékání punčoch

Punčochy už dnes nejsou jen praktickým doplňkem, který ženu zahřeje v chladném...

Podzimní virózy aneb jak letos nechytit chřipku

Respirační onemocnění se během podzimu a zimy rozšíří jako každý rok. Můžeme...

Podzimní zahradničení: pohybem prospějete svému srdci

Každého správného zahrádkáře čeká na podzim mnoho práce. Hrabání listí a příprava...

Pohádky k dočmárání kreslily děti pro děti. A pomáhají dětem v nemocnicích

Pobyt v nemocnici se někdy nekonečně vleče i dospělým, a co teprve když je hospitalizovaným...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#