#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zdravý životní styl nemusí zůstat nesplněným předsevzetím

Redakce uLékaře.cz 2.1.2023

Jak se popasovat s předsevzetím a jak dosáhnout dlouhodobě udržitelného zdravého životního stylu?

sport_beh_par_zivotni_styl_most_cesta_1
Domluvte se s partnerem nebo kamarády a změňte svůj životní styl společně

Začněte hned

Když se k tomu rozhodnete, berte to vážně. S novým režimem nečekejte ani na zítra, ani na příští týden. Pokud chcete například zhubnout, už dnes si místo dezertu dejte zdravou svačinu. Pokud budete začátek svého nového režimu odkládat, může to skončit jen dalšími kilogramy navíc.

Pište si deník

Je obtížné najít, kde děláme ve stravě chybu. Zkuste si po několik dní až týdnů zapisovat vše, co za celý den sníte. Při zpětném pohledu jistě odhalíte, co do zdravého jídelníčku nepatří. A pokud si nejste jisti, poraďte se u nás.

Jak se hýbete?

Odborníci doporučují  aerobní aktivitu s mírnou intenzitou alespoň dvě a půl hodiny týdně, nebo intenzivní hodinu a čtvrt týdně. K tomu silové cvičení alespoň dva dny v týdnu. To vše jde i v pohodlí domova. Víte, kolik energie spálíte třeba mytím oken nebo odnesením těžkého nákupu?

Spoléhejte se na nohy

Chůze je pro člověka nejpřirozenější pohyb, a právě pro hubnutí je ideální. Nemusíte hned trhat rekordy. Stačí, když cestou do práce nebo z práce vystoupíte o jednu až dvě zastávky dřív a zbytek dojdete. Místo výtahu choďte po schodech a při pochůzkách na kratší vzdálenosti nechte auto doma.

Sport vás musí bavit

Vyberte si takový druh sportu, který vás bude bavit. Nepřemýšlejte nad tím, kolik kilogramů jím chcete shodit, ale zaměřte se na to, jestli vám čas sportem strávený přináší radost. Hubnutí berte jako vedlejší efekt, nikoli ten hlavní. Jedině tak u sportu vydržíte a budete se mu věnovat pravidelně.

Ve dvou se to lépe táhne

Domluvte se s partnerem nebo kamarády a změňte svůj životní styl společně. Nejen, že se můžete vzájemně podporovat, ale zároveň si i užít společný čas na procházce, v bazénu nebo v posilovně.

Lepší pomalu než vůbec

I po malých krůčkách se lze dostat do cíle. Nemějte přehnaná očekávání a neklaďte na sebe přehnané nároky. Pokud jste se tedy rozhodli pro změnu, začněte pozvolna, ale pravidelně. Rozhodli jste se jíst denně porci zeleniny navíc? Začít plavat nebo běhat? Skvělé. Zpočátku to bude sice těžké, ale když vydržíte, stane se z vašeho nového zvyku rutina, nad kterou už za nějaký čas nebudete ani přemýšlet.

Najděte si motivaci

Proč jste se rozhodli pro změnu? Chcete znovu obléknout oblíbené džíny? Zdolat osmitisícovku nebo jen vystoupat do třetího patra v domě bez zadýchání? Ať je vaším hnacím motorem cokoli, vydržte a nevzdávejte to, ani když na své cestě k cíli občas škobrtnete. Někomu může také pomoci, když o svém záměru řekne svému okolí, jinému může pomoci podpora komunity.

Nezapomeňte se odměnit

Za každý úspěch se odměňte. Nemusíte si hned běžet koupit nové auto pokaždé, když vyjdete pěšky schody, ale můžete si dopřát například voňavou koupel nebo si koupit novou knížku. Naučte se chválit a odměňovat sami sebe za každý úspěch a zbytečně se nepeskujte, pokud občas některá ze svých předsevzetí porušíte. Snažte se to příště napravit, ale zbytečně se tím netrapte.

A hlavně pamatujte, že ať už jste se rozhodli udělat pro své zdraví cokoli, vaše tělo se vám odmění a i malá změna se počítá. Tak hurá na to.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#