#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zmírněte trápení s alergií a astmatem. Vyzkoušejte homeopatii!

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 7.4.2016

Počty lidí, kteří bojují s nějakým typem přecitlivělosti, neustále narůstají. Existuje mnoho způsobů, jak tělu při alergii nebo astmatu pomoci. Pokud k lékům, inhalačním sprejům a doplňkům stravy zkusíte přidat vhodný homeopatický preparát, může se úleva znásobit.

Alergie je abnormální odpovědí imunitního systému, kdy tělu škodlivou reakci nastartují jinak neškodné látky. Tento způsob reakce je částečně dán již geneticky a odborně se označuje jako atopie. K tomu, aby se u člověka rozvinul nějaký projev alergie, přispívají také opakovaná onemocnění dýchacích cest, klimatické faktory a v neposlední řadě i způsob stravování. Tradičně známá alergická postižení jsou způsobena imunitní reakcí I. typu. V první fázi po styku buněk imunitního systému s alergenem dochází k tzv. senzibilizaci. Imunita začne tvořit protilátky proti tomuto alergenu. Ve druhé etapě, kdy se obranný systém znovu setká s již známým alergenem, dojde k vyplavení histaminu a dalších látek do oběhu. To způsobí zvýšení propustnosti cév, což pak vyústí v otok, zrudnutí kůže, zvýšení produkce sekretu na sliznicích apod. 

Od vyrážky po rýmu

Projevy alergické reakce jsou velmi pestré. Patří k nim rýma, zánět spojivek, astma či atopický ekzém. U některých opravdu vnímavých osob může přecitlivělost probíhat systémově, jako celkový otok sliznic (tzv. Quinckeho edém) či jako anafylaktický šok. V obou těchto případech se již jedná o život ohrožující stavy, které vyžadují okamžitý zásah lékaře. Obecně k nejčastějším příznakům alergie patří:

  • neprůchodnost nosu nebo výtok z něj, který bývá nejčastěji vodnatý,
  • kýchání,
  • zánět spojivek,
  • otok sliznic hrdla občas doprovázený i bolestmi v krku,
  • svědivá vyrážka,
  • únava,
  • bolesti hlavy.

Najít a zkrotit

Příčin alergie může být téměř nekonečně mnoho. Lidé jsou citliví na pyly květin a trav, z potravin pak zejména na obiloviny, mléčné bílkoviny, ořechy a sóju. Mnozí nesnášejí peří, psí či kočičí chlupy, určitou kosmetiku nebo různé chemické látky v pracovním či domácím prostředí. K odhalení příslušného alergenu existuje celá řada diagnostických možností. Co se léčby týká, jako první možnost se samozřejmě nabízí vyhnout se spouštěči. Jenže to v mnoha případech není možné, například při pylové alergii.

  • Ke slovu pak přicházejí léky potlačující nepříjemnou reakci, což jsou nejčastěji antihistaminika nebo kortikoidy.
  • V některých případech je možné vyzkoušet tzv. desenzibilizaci. To je postupné otužování organismu proti konkrétnímu alergenu.
  • Homeopatie a přírodní metody léčby jsou při řešení alergických potíží také velmi účinné, což mimo jiné dokazují i četné vědecké studie.
  • Z doplňků stravy lze ke zmírnění přecitlivělostí využít vitamín C a omega-3 mastné kyseliny. Snižují sekreci tzv. mediátorů alergické reakce.
  • Účinné bývá i pravidelné užívání probiotik. Střevo je totiž velkou plochou, kde se odehrává styk s alergeny. Úprava střevní mikroflóry výrazně snižuje potenciál pro alergické reakce.

Co na alergii nabízí homeopatie? 

Allium cepa je přípravek vhodný pro alergickou rýmu s hojným, vodnatým a pálivým výtokem z nosu a s doprovodným kýcháním. Příznaky se zlepšují na čerstvém vzduchu a horší se v místnostech. Přidruženými projevy mohou být tlaková bolest v čele a bolestivý pocit živé sliznice v krku.

Arsenicum album je opět lékem na vodnatou rýmu, která je velmi dráždivá a brzo vede k začervenání kůže nosu. Obtíže mírní hlavně teplo. Je to vhodná volba pro osoby velmi citlivé na faktory zevního prostředí, které často trpí mnohočetnými alergiemi.

Arsenicum iodatum se doporučuje nasadit tehdy, když alergie začíná několikadenním kýcháním a pak se teprve objeví výtok z nosu. Opět je dráždivý, doprovází jej i pocity pálení v hrdle. Stav se zlepšuje na čerstvém vzduchu a klidem. Teplo naopak vše zhoršuje.

Euphrasia officinalis pomáhá při alergickém zánětu spojivek, kdy oči intenzivně slzí a víčka jsou silně podrážděná, oteklá a zarudlá. Výtok z nosu je malý, potíže se spíše přesouvají do krku. Nemocnému uleví poloha vleže, světlo a teplo jsou na obtíž.

Natrum muriaticum je lékem potřebným při tzv. alergii na slunce. Jedinci, kteří tento preparát uvítají, trpí na sluníčku kýcháním, výsevem oparů či vznikem zarudlé vyrážky.

Nux vomica je přípravek, který bývá indikován velmi často v prvních fázích alergické reakce. Nasazuje se též v situacích, kdy se potíže projevují převážně salvami kýchání a pocitem ucpaného nosu. Hodí se pro osoby s mnohočetnými alergickými potížemi a pro lidi zatížené léky či stimulujícími látkami.

Sabadilla je lékem pro jedince trpící opět neustálým kýcháním, které ale navíc doprovází intenzivní rýma. Zvláštním příznakem pro volbu preparátu je pocit svědění měkkého patra, které pacienta nutí třít je jazykem.

Vyjmenované léky se podávají v ředění 9CH, 3–4× denně v dávce 5 granulí.

Boj o dech

Astma bronchiale je již závažnějším stavem, který však spouští obdobné mechanismy jako výše uvedené alergické potíže. K příznakům patří:

  • dušnost, zejména při výdechu,
  • pískání během dýchání,
  • kašel a zahlenění,
  • tlak na hrudi.

V řadě případů astmatický záchvat probíhá velmi dramaticky a může vést k akutnímu ohrožení života. V podstatě se jedná o chronicky probíhající zánět sliznice průdušek. U některých pacientů se toto onemocnění může vyvinout do stavu tzv. chronické obstrukční plicní nemoci, jejíž léčba je často velmi obtížná.

Pomáhají léky i vitamíny

Konvenční terapie astmatu spočívá především v podávání léků na rozšíření průdušek, a to v inhalační formě. K potlačení zánětlivé složky jsou indikovány opět kortikoidy, buď inhalační, či podávané perorálně. U prokázané alergické složky astmatu bývají podávána antihistaminika či další léky modifikující průběh alergické reakce. Z doplňků stravy je u astmatiků vhodné magnezium v dávce 250 mg 2–4× denně. Napomáhá uvolnění vláken hladké svaloviny ve stěně průdušek. Opět je možné podávat i vitamín C k potlačení zánětlivé reakce, vhodné je přidat též vitamíny B6 a B12.

Viníkem bývá i stres  

V období akutního záchvatu je možno k běžným lékům přidat homeopatický preparát Ipecacuanha 15CH. Bere se 5 granulí po 15 minutách až do zlepšení stavu. Vhodný je tehdy, trpí-li nemocný intenzivní sekrecí bronchiální sliznice, která vede k dušení i ke křečovitému kašli. Velmi intenzivní kašel doprovází pocity nevolnosti až zvracení. Příčiny spuštění astmatického záchvatu mohou být vícečetné. Kromě setkání s nějakým alergenem může závažný stav nastartovat:

  • akutní infekce,
  • znečištěné prostředí,
  • fyzická námaha,
  • hormonální vlivy,
  • stres a emoce.

Přispění homeopatik

Podle vyvolávající příčiny (je-li známá) je možné vybrat příslušný homeopatický lék. 

Arsenicum album je přípravek vhodný pro osoby slabé, bledé a hubené. Mívají především noční záchvaty. Ty doprovází výrazný strach ze smrti s velkým neklidem.

Lachesis mutus je častým lékem na astma u žen v menopauze. Záchvaty u nich bývají doprovázeny intenzivním pocitem sevření hrdla. Typicky se objevují ráno a večer, stav se lepší na čerstvém vzduchu.

Natrum sulfuricum je preparát pomáhající jedincům, u nichž je astma vyvoláno nebo zhoršeno vlhkem či vlhkým prostředím.

Výše zmíněné léky jsou v klinické praxi nejvíce používané, jsou ale určeny jen pro krátkodobé řešení či pro zmírnění místních příznaků. Pro dlouhodobé ovlivnění alergických potíží a astmatu je pak velmi důležitá tzv. terénní homeopatická léčba. Tu však musí vést zkušený lékař homeopat.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+26
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Dotazník "Jak jste na tom s alergií?"

Trápí vás alergická rýma, astma nebo potravinová alergie? Odpovězte na několik...

Dětské astma možná více souvisí s virovými infekcemi než s alergií

Na astma u dětí pohlížíme jako na onemocnění, které obvykle souvisí s alergií....

I lidé v rozvojových zemích trpí astmatem a alergií

Na astma a alergie jsme zvyklí pohlížet jako na typicky civilizační onemocnění,...

Prevence alergií u dětí – skoncujte s tabákem a půl roku kojte!

V roce 2014 se pětina malých Čechů potýkala s některou formou přecitlivělosti....

Může strava matky ovlivnit vznik alergií u jejího dítěte?

Potrava, kterou přijímá těhotná žena a která přes placentu přechází do krve...

Konzumace hamburgerů může zvyšovat riziko astmatu

Konzumace tří a více hamburgerů týdně zvyšuje u dětí riziko astmatu a dechových...

Lidé žijící u rušných silnic jsou více ohroženi astmatem

Plánujete koupi bytu či domu? Dobře si rozmyslete lokalitu. Bydlení v blízkosti...

Bronchiální astma

Bronchiální neboli průduškové astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích...

Vědci našli molekulu, která umožní vyléčit několik alergií najednou

Pandemie všudypřítomných alergických onemocnění přidělává v posledních desetiletích...

Není astma jako astma

Již nějakou dobu je známo, že pacienti s astmatem nejsou zdaleka všichni stejní...

Doporučujeme

Čtěte více

Změna osobnosti? Možná za to mohou drogy!

Pokud se vám zdá, že své dítě v poslední době nepoznáváte, jde třeba jen o projevy...

Změna výšky může dítěti zvýšit sebevědomí

Mnoho rodičů takto nemocných dětí vyděsí skutečnost, že růstový hormon je nutné...

Změnou jídelníčku proti hemoroidům

Hemoroidy patří mezi velmi choulostivé zdravotní problémy. Tyto obtíže bývají...

Změny cen cigaret? Zdražení je pouze zdánlivé

I když na první pohled se cena krabičky cigaret za posledních dvacet let dramaticky...

Změny počasí mají vliv na výskyt klíšťové encefalitidy na našem území

V minulosti byl v určitých letech hlášen dramatický vzestup případů klíšťové...

Změny ročních období – mohou za vzplanutí střevních zánětů?

Relaps neboli vzplanutí může u střevních zánětů nastat kdykoliv. Důvodů je celá...

Změřte si nitrooční tlak

Každý, kdo občas navštíví očního lékaře, určitě zažil nepříjemnou proceduru,...

Zmije si nejčastěji počíhá na chlapce do patnácti let

Procházky přírodou, zvláště nyní, na jaře, jsou určitě velmi příjemné. Může...

Zmírněte bolest kloubů pomocí homeopatik, stačí si vybrat podle konkrétních potíží

Bolesti pohybového aparátu jsou příznakem řady nemocí. Homeopatickou léčbu však...

Zmírněte potíže při Bechtěrevově chorobě: 5 zlatých pravidel

Skladba jídelníčku může u lidí s Bechtěrevovou chorobou významně ovlivnit, jak...

Zmrazování embryí je vůči zárodkům šetrné

Zmrazení embryí, takzvaná kryokonzervace, je metoda umožňující uchovávat embrya...

Zmrazte si plodnost. Kryokonzervace vajíček je snadná

Chcete být šťastnou, zdravou a úspěšnou ženou mající rodinu a děti? Nejste zdaleka...

Zmrzlé rameno „rozmrazí“ homeopatika

Tzv. syndrom zmrzlého ramene je velmi limitujícím problémem a jeho léčba je...

Zn.: Hledám práci pro svoji mysl

Je to těžké, ba přímo nemožné se jí zbavit. Doprovází vás na každém kroku nebo...

Zná ji každý šestý muž. O rakovině prostaty se přesto mluví málo

Je až s podivem, jak málo pozornosti se věnuje předcházení rakovině prostaty....

Známe 9 celosvětových vítězů roku 2020 v oblasti digitálního zdraví. Kteří z nich se prosadili i u nás?

Za normálních okolností by změny v digitalizaci zdravotnictví probíhaly desetiletí,...

Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle

Mnoho lidí si myslí, že potit se je možné jen při větší fyzické námaze nebo...

Známe ideální vybavení příruční lékárničky – inspirujte se!

Mít s sebou na cestách vše důležité na ochranu svého zdraví je nutností. Bez...

Známe nápoj, který vám zvedne náladu. A nejde o alkohol!

Hledáte řešení, jak zvládat každodenní stres, bojujete se slabou vůlí při odvykání...

Znamená soukromé centrum pro léčbu neplodnosti automaticky nadstandard?

Za rok se narodí v českých porodnicích kolem devadesáti tisíc novorozenců. A...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#