#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Známe 9 celosvětových vítězů roku 2020 v oblasti digitálního zdraví. Kteří z nich se prosadili i u nás?

Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová Redakční článek 22.2.2021

Za normálních okolností by změny v digitalizaci zdravotnictví probíhaly desetiletí, ale již během pár dní první vlny pandemie zdravotní systém začlenil vyšetření za pomoci telemedicíny mezi lékařské výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Vedla k tomu nejen nutnost zachovat úroveň zdravotní péče i v době zvýšeného rizika rozšíření nákazy covid-19, ale také enormní zájem uživatelů o tyto nástroje. A tato bezprecedentní situace odhalila výhody i některých další možností digitálního zdraví. Přehled těch, které z minulého nelehkého roku vyšly vítězně, sestavil specializovaný web The Medical Futurist. My jsme je doplnili o český kontext.

Žena s notebookem
Ilustrační foto, zdroj: pexels.com

Dvě rozvíjející se oblasti medicíny

Jestli nám v něčem minulý rok dal významnou lekci, tak v tom, že veřejné zdraví není závislé na jednom prvku, ale na souhře mnoha opatření. S podobným předpokladem pracuje i nová oblast medicíny, známá zatím pouze pod svým anglickým označením network medicine. Vybízí totiž k identifikaci nejen jednoho „porouchaného“ prvku v organismu jako příčiny nemocí, ale ke studiu spojení mezi mnohými z nich. Pozornost jejich proponentů je proto zaměřena např. místo jednotlivých genů na odchylky v komplexní mezibuněčné síti, což nalezne uplatnění jak v oblasti prevence, protože umožňuje zkoumat vztahy mezi nemocemi a biologickými faktory jejich vzniku, tak v aktuálně sledované epidemiologii. Ukazuje totiž na různé faktory vedoucí k šíření nemocí.

Koronakrize zasáhla nejeden prvek naší každodennosti, sebrala nám pravidelné sociální příležitosti a ovlivnila i náš zajetý životní styl. A protože jsme se během ní začali utápět v neukotvenosti izolace, stoupla i důležitost další oblasti medicíny – medicíny životního stylu. Ta nabízí doporučení k přijetí, udržení a zachování zdravých návyků ovlivňujících celkové zdraví a kvalitu života. Jako volitelný předmět je vyučována například na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Chytré hodinky nebo hrudní pásy s měřením EKG nejsou jen móda

Podpořit zdravý životní styl mohou i vhodná digitální řešení. Jedním z nich jsou i přístroje s vbudovaným měřením EKG. Dlouhodobý monitoring srdečního rytmu se u pacientů s podezřením na jeho poruchu u nás provádí již dlouho. K neprofesionálním přístrojům, např. chytrým hodinkám nebo hrudním pásům s funkcí měření EKG, užívaným širokou veřejností, však nepanovala dosud mezi odborníky důvěra.

Nové studie ale přinesly důkazy, že navzdory tomu, že jejich výsledky vykazují velkou míru falešné pozitivity (tedy že často upozorní na poruchu, ačkoliv se o žádnou nejedná), jsou pro včasný záchyt onemocnění praktickými pomocníky. U jednoho z 10 lidí, u něhož se porucha, nejčastěji tzv. fibrilaci síní, nakonec potvrdí, se ji totiž díky nim podaří zachytit dříve, než na ni upozorní mrtvice s nebezpečnými zdravotními následky.

Možnost využití přístrojů s měřením EKG v prevenci u nás nabízí Oborová zdravotní pojišťovna.

Domácí testy na covid-19 zaznamenaly v zámoří boom. U nás patří jen do rukou odborníků

Dlouhodobá oblíbenost domácích zdravotních testů vyplývá ve Spojených státech z organizace tamního zdravotnictví – i banální vyšetření je bez štědrého zdravotního pojištění velmi drahou záležitostí a domácí, ač méně přesný test se tedy nabízí jako vhodná alternativa.

U nás není složité se na zdravotní vyšetření prostřednictvím svého lékaře dostat a nechat si tak jeho provedení plně uhradit zdravotní pojišťovnou. Domácí testy jsou tedy jen doplňkem pro chvíle, kdy nám vyšetření není z jakéhokoliv důvodu dostupné.

Zatímco v USA pandemie covid-19 spustila okamžitě silnou poptávku po domácích testech na covid-19, u nás je nutné všechny dostupné testy na přítomnost covid-19 provádět pouze pod dohledem zdravotníků. Navíc každé pozitivní zjištění je třeba povinně hlásit do registrů nakažených. Provedení antigenního testu je momentálně Čechům dostupné zdarma každé tři dny, PCR test je hrazen z veřejného zdravotního pojištění po vypsání eŽádanky praktickým lékařem nebo krajskou hygienickou stanicí.

Duševní zdraví pod tlakem krize pomohou podpořit různé služby

Zvýšené počty úmrtí na komplikace spojené s covid-19 a dlouhodobé následky tohoto onemocnění nejsou jedinou daní, kterou si pandemie na našem zdraví vybírá. Méně zřetelně, ale za to výrazně zasahuje i duševní zdraví. Podle dat Národního ústavu duševního zdraví se během ní třikrát zvýšil výskyt depresí, dvakrát úzkostných poruch a třikrát rizika sebevražd. Pro ty, kteří by se váhali obrátit rovnou na lékaře, jsou k dispozici mnohé služby dostupné online, doporučení na některé české jsme vám přinesli v článku představující koronaaplikace, které má smysl si stáhnout.

Vláda řídící se vědeckými závěry – předpoklad pro dobré zvládnutí epidemiologické situace

Krize odhalila nejen slabosti a přednosti jednotlivců, ale i celých vlád. Ty, které se v ní osvědčily, např. na Novém Zélandu, v Německu nebo Tajvanu, si udržovaly úzké spojení s vědeckou obcí a na jejích zdrojích zakládaly své politické rozhodnutí. To samo o sobě ale nestačilo. Bylo třeba lidem logiku daných rozhodnutí vysvětlit a být v tom maximálně transparentní, aby všichni protiepidemická opatření sami od sebe dodržovali. Když k tomu tyto vlády ještě uměly využít i řadu možností digitální medicíny, jako např. Jižní Korea v trasování nakažených, staly se vzory pro ostatní země. O Česku to bohužel říci nelze.

Když se neosvědčili lidé…

A nebyli to jen lidé z masa a kostí, díky kterým se podařilo krizi ustát. Pomocnou (ač robotickou) ruku podala v pandemii také umělá inteligence. V mnoha zemích robotické systémy nabídly asistenci přetíženým zdravotníkům a omezily jejich vystavení nákaze. U nás například práci laborantům analyzujícím vzorky při testování na covid-19 ulehčil robot Pipeťák. Podobné pomoci můžeme jistě očekávat v budoucnu stále více. Co kdyby urgentnost vašeho zdravotního problému místo lékařky, která kvůli neodbytně vyzvánějícímu telefonu neustále přerušuje vaše vyšetření, posoudil chatbot?

Telemedicína – cesta krizí i z krize

Bez současných digitálních vymožeností bychom si komunikaci v minulém roce asi stěží dokázali představit. A platí to, i co se týče péče o naše zdraví. Lidé totiž se začátkem karantény nepřestali trpět zdravotními obtížemi, potřebovali je s odborníky konzultovat navzdory nařízené nebo doporučené izolaci. Z každého sebedrobnějšího vyšetření se tak stalo dilema, zda za těchto podmínek navštívit zdravotnické zařízení. Lidé sice dostali pokyn kontaktovat svého lékaře telefonicky, brzy se však ukázalo, že to nestačí.

Fungování českých ambulancí bylo na začátku pandemie postaveno jen na dvou vratkých pilířích – eReceptu a eNeschopence, které brzy doplnila eŽádanka propojující praktické lékaře, hygienické stanice a odběrová místa při testování na přítomnost covid-19.

Jak se říká, nouze naučila Dalibora housti. A to rychleji, než by se podle rigidity českého systému úhrad zdravotních výkonů dalo očekávat. Pojem telemedicína totiž úhradové vyhlášky do tohoto roku neznaly, už během jara ale české zdravotní pojišťovny začaly proplácet úkony prováděné na dálku pomocí videohovorů. Částečně to bylo z toho důvodu, že úhrada telefonických hovorů a e-mailové komunikace s pacienty byly dosud pouze paušálně rozpočítány do tzv. kapitační platby, plynoucí praktickým lékařům za každého v ordinaci vedeného pacienta, samostatně ale hrazeny nebyly.

V současnosti existuje celkem 10 proplácených telemedicínských výkonů, tedy těch prováděných díky technologiím na dálku, které mohou využívat nejen praktičtí lékaři, ale i ambulantní specialisté, kliničtí psychologové, psychiatři a logopedi.

Jedná se o řešení, která sice přechodně pomohou v době pandemie, ale zdaleka nevyužívají všech možností telemedicíny (např. z její tzv. asynchronní větve). Přitom telemedicína může v dlouhodobém měřítku vést k udržení dostupnosti nejmodernější zdravotní péče tím, že ji pomůže lékařům lépe rozvrhnout, delegovat, umožní její lepší koordinaci a zabrání tak přetížení zdravotníků. Dokladem, že je to skutečně v českém kontextu třeba, je vysoký počet (8) návštěv lékaře ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi.

V neposlední řadě telemedicína posílí zájem lidí o prevenci, lidé se tak v menší míře budou na lékaře obracet, až když pocítí následky nemoci. A právě podpora prevence je prioritou služby uLékaře.cz nejen v tomto roce.

Telemedicínu totiž budeme potřebovat i po pandemii, pandemie nám jen dala možnost si její možnosti ozkoušet takříkajíc v ostrém provozu. Po jejím širším využití v praxi volá mimo jiné Světová zdravotnická organizace (WHO).

Čtěte také:

Znáte možnosti e-zdravotnictví? Využijte je i mimo pandemii

Investice do digitálního zdraví v posledních letech setrvale rostly, pandemie růst akcelerovala

Nárůst zájmu o nástroje telemedicíny se projevil na celém světě, například v USA vzrostl v minulém roce podíl uživatelů telemedicíny z 11 na 76 %, ve Francii již během prvního týdne v březnu poskočil z 0,1 % na 28 %. Růst v tomto odvětví byl patrný již před příchodem pandemie (v USA mezi lety 2014–2018 o 624 %), která ho pouze urychlila.

U nás v uplynulém roce vznikla řada nových telemedicínských služeb a ty stávající na masivní zájem odborné i laické veřejnosti reagovaly rozšířením svým služeb a novými utilitami, jako například i uLékaře.cz.

Vývoj minulého roku se odrazil také v investicích do digitálního zdraví a rok 2020 byl v tomto ohledu rekordní – už ve 3. čtvrtletí dosáhly tyto investice 9,4 miliardy dolarů, což je více než za celý rok 2018 (8,1 miliardy dolarů). V Česku je jistě možné sledovat obdobný trend, přesná čísla ovšem zatím nejsou k dispozici.

Zdroje:

https://medicalfuturist.com/winners-and-losers-of-2020-in-digital-health/

https://medicalfuturist.com/covid-19-was-needed-for-telemedicine-to-finally-go-mainstream/

https://www.svetchytre.cz/a/p4giL/telemedicina-v-cr-aneb-kam-nas-posunul-covid

https://www.svetchytre.cz/a/pmrFG/digitalizace-zdravotnictvi-je-diky-covidu-aspon-na-puli-cesty

https://medicalfuturist.com/can-your-smartwatch-send-you-to-the-hospital/

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/odbornici-zadny-test-na-covid-neni-urcen-pro-domaci-pouziti/1991488

https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/01/Dopady-krize-způsobené-koronavirem-SARS-CoV-2-a-duševního-zdraví-populace-ČR.pdf

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/medicina-na-dalku/r~a7e8686c6a0711eb842f0cc47ab5f122/v~sl:72ed1134a505bcc4e022903bbe7f7e74/

Doporučujeme

Čtěte více

Změřte si nitrooční tlak

Každý, kdo občas navštíví očního lékaře, určitě zažil nepříjemnou proceduru,...

Zmije si nejčastěji počíhá na chlapce do patnácti let

Procházky přírodou, zvláště nyní, na jaře, jsou určitě velmi příjemné. Může...

Zmírněte bolest kloubů pomocí homeopatik, stačí si vybrat podle konkrétních potíží

Bolesti pohybového aparátu jsou příznakem řady nemocí. Homeopatickou léčbu však...

Zmírněte potíže při Bechtěrevově chorobě: 5 zlatých pravidel

Skladba jídelníčku může u lidí s Bechtěrevovou chorobou významně ovlivnit, jak...

Zmírněte trápení s alergií a astmatem. Vyzkoušejte homeopatii!

Počty lidí, kteří bojují s nějakým typem přecitlivělosti, neustále narůstají....

Zmrazování embryí je vůči zárodkům šetrné

Zmrazení embryí, takzvaná kryokonzervace, je metoda umožňující uchovávat embrya...

Zmrazte si plodnost. Kryokonzervace vajíček je snadná

Chcete být šťastnou, zdravou a úspěšnou ženou mající rodinu a děti? Nejste zdaleka...

Zmrzlé rameno „rozmrazí“ homeopatika

Tzv. syndrom zmrzlého ramene je velmi limitujícím problémem a jeho léčba je...

Zn.: Hledám práci pro svoji mysl

Je to těžké, ba přímo nemožné se jí zbavit. Doprovází vás na každém kroku nebo...

Zná ji každý šestý muž. O rakovině prostaty se přesto mluví málo

Je až s podivem, jak málo pozornosti se věnuje předcházení rakovině prostaty....

Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle

Mnoho lidí si myslí, že potit se je možné jen při větší fyzické námaze nebo...

Známe ideální vybavení příruční lékárničky – inspirujte se!

Mít s sebou na cestách vše důležité na ochranu svého zdraví je nutností. Bez...

Známe nápoj, který vám zvedne náladu. A nejde o alkohol!

Hledáte řešení, jak zvládat každodenní stres, bojujete se slabou vůlí při odvykání...

Znamená soukromé centrum pro léčbu neplodnosti automaticky nadstandard?

Za rok se narodí v českých porodnicích kolem devadesáti tisíc novorozenců. A...

Znáte 10 hlavních příčin předčasného úmrtí po celém světě?

Tisíce lidí na celém světě denně předčasně umírají na nemoci, kterým bylo možné...

Znáte dobře viníky osteoporózy?

Řídnutí kostí je všeobecně známá nemoc přisuzovaná především starším ženám....

Znáte historii akromegalie a její léčby?

Onemocnění akromegalií je staré jako lidstvo samo. Popisy akromegaliků se objevují...

Znáte hodnoty svého cholesterolu? A víte, co pro vás tato čísla znamenají?

Vašeho lékaře zajímá vaše lipidové spektrum. O co jde? Jednoduše se chystá změřit...

Znáte možnosti e-zdravotnictví? Využijte je i mimo pandemii

Koronavirová krize prověřila možnosti elektronického zdravotnictví. Chronicky...

Znáte nejčastější onemocnění štítné žlázy?

Když není v pořádku štítná žláza, odrazí se to většinou na fungování celého...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#