Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ca prostaty a následná léčba

Urologie Josef 6.3.2017

Dobrý den,
prosím o odpověď s dotazem,mám po operaci rakoviny prostaty-PSA 150-3.2016.Momentálně po roce léčby mám PSA 0,181-1.2017
Snad je to na dobré cestě,můj onkolog mě léčí firmagonem do břicha a tabletou -tím samým zaroveň(cca rok).
Začali mě ale bolesti zad-bedra-ploténky-snažím se po operaci nádoru prostaty v březnu 2016 stále žít jako před tím,pohyb jako revizní technik - je poměrný,el.zařízení,chůze,manuel.práce v domácnosti.

Trápí mě ovšem záda,může to být vliv i vypálení nezhoubného nádoru v konečníku v posledních měsících?(kolonoskopie)Dýchal jsem plyn proti bolesti.
Jsem unavený poté a nemám sílu v chůzi, dále po roce léčby Firmagonem mě bolí kosti.
PET v lednu 2017 centrum napsalo,že nikde nic nanašli.



Celkově se rozchází můj onkolog s názorem Protonového centra na Bulovce-kde by nástavbu Firmafon v práškách přerušili již na podzim 2016 a ozařovali celý měsíc každý den při PSA 0,181.

Dle mého onkologa ovšem musím Firmagon brát i nadále(denně prášek a každý druhý měsíc mi odebírá krev ke zkoušce).Myslím si,že se to nedá do budoucna vydržet,užívám i tablety na bolest kostí

Jaký by byl Váš názor.

Děkuji vřele.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

Dobrý den, vzhledem k bolestem v oblasti zad a anamnézy rakoviny prostaty by jsem zvážila ještě provedení scintigrafie skeletu, popřípadě MRI k objasnění příčiny bolestí, jinak co se týče následné léčby po operaci CA prostaty Váš dotaz přepošlu k zodpovězení urologovi, který toto zhodnotí a nejlépe Vám poradí, s pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie Pracoviště: Ambulance nemocnice Znojmo

Dobrý den, určitě jste po radikální operaci prostaty? Ne pouze po vyřezání části prostaty aby jste mohl močit? Chápu to spíš tak, že léčba rakoviny spočívala v kombinaci Firmagonu a ozařování. S Firmagonem by jste měl zatím pokračovat i po ukončení ozařování, možná i celoživotně - to se uvidí podle vývoje rakoviny. Ty Vaše celkové potíže mohou vyplývat z této léčby, ale je nutná i nadále

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie Pracoviště: Ambulance nemocnice Znojmo

Dobrý den, bolesti zad by neměly být ani od prostaty ani od kolonoskopie. Bylo by vhodné poradit se s ortopedem nebo neurologem.
Na únavě může mít zásadní podíl Vaše hormonální léčba Firmagonem - dochází tím k chemické kastraci a zastavení produkce testosteronu. Žádný testosteron se rovná zásadním změnám ve Vašem těle (mino jiné i slabost, únava atd..).
Co se týká délky léčby Firmagonem - není mi z dostupných informací jasné, jestli jste teda nějaké to ozařování prodělal. Pokud jste byl zářen standardní metodou jinde než v Protonovém centru, tak by jste měl Firmagon užívat nadále.
Protonová léčba je však stále nestandardní a nevím přesně jak v Protonovém centru pacienty léčí a jaké mají postupy. I v případě, že jste měl protonovou léčbu, tak bych na základě Vašich výsledků s Firmagonem pokračoval.

Související dotazy

Ca prostaty
Dobrý den, můj manžel měl v 43 letech operaci karcinomu...
Léčba prostaty vakuovou pumpou
Jde také léčit prostata vakuovou pumpou
Susp. ca prostaty a zvýšena teplota
Dobrý den, mému tatínkovi (57 let) byla před 14ti...
Onkomarker ca 72-4
dobrý den chci se zeptat mám Ca 72-4 na úrovni 23 a...
Ca prostaty
Dobrý den, měl bych následující dotaz. Absolvoval...
Léčba prostaty a nízký tlak
Vážený pane doktore, ještě čiperný tatínek (85) užívá...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ca děložního čípku

Dobrý den. Jsem 2.5roku po konizaci cipku, 2 roky po operaci triselne kyly laparoskopicky....

Ca děložního hrdla

Dobrý den, měla bych dotaz prodelala jsem HPV vir CIN III, ktery je ambulante...

Ca endometria

Dobry den pane/pani doktorko,mam kvam velkou prozbu chtela jsem se zeptat na...

Ca in situ děložního hrdla

Dobrý den, je mi 26 let a jsem po konizaci a kyretáži děložního hrdla. Diagnoza...

Ca pankreatu

Dobrý den. Můj otec má diagnostikován nádor na slinivce. První CT vyšetření...

Ca prastatae, klasifikace: cT1cNxMx, GS 2+3

Dobrý den, dg:N40, muž, 58 let, po rebiopsii prostaty zjištěno Ca prastatae,...

Ca prostaty

Dobrý den, můj manžel měl v 43 letech operaci karcinomu prostaty, dnes je...

Ca prostaty

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Absolvoval jsem biopsii prostaty...

Ca prostaty

Dňa 28.11.2016 roboticky asistovaná prostatektomia. Zhrnutie : Nízko diferencovaný...

Ca prostaty

Dobrý den. Mám diagnostikován karcinom prostaty, Gleasonovo skóre 7(3/4)....

CA prsu - neoadj. CHT - bolest v podpaží

Dobrý den, léčím se s rakovinou prsu a jsem po druhém cyklu neoadjuvantní chemoterapie...

Ca rektosigmatu s generalizací do jater

Dobrý den paní doktorko, pane doktore, při nedávno provedené kolonoskopii u...

Ca št.žlázy

Dobrý den, byl mi náhodně nalezen uzel ve štítné žláze se zjištěním papilárního...

Ca štítné žlázy

před 12 lety jsem prodělala ca šztítné žlázy s nálezem papilární ca.každý rok...

Ca štítné žlázy a tmavé kruhy pod očima

Dobrý den, mé dceři (19let) byl v 09/2015 diagnostikován ca štítné žlázy (papilární...

Ca-fobie a hlen ve stolici

Dobrý den, paní doktorko. Asi před dvěma měsíci jste mě uklidňovala, když jsem...

Ca-P metoda

Dobrý den paní doktorko, prosím o vysvětlení metody CA-P ke stanovení hladiny...

Ca-P metoda

Dobrý den paní doktorko, prosím o vysvětlení metody CA-P ke stanovení hladiny...

Ca19-9 - hodnota 25,62

Dobrý den, na neurologii pro nespecifické občasné bolesti bederní páteře mi...

Caj

Dobry den, muze mit bylinny caj co obsahuje salvej, hermanek atd mit vedlejsi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tlak na hrudi

Dobry den, minuly tyden jsem byla u doktora s bolesti zad mezi lopatkama a tlakem...

Holčička 7 a půl měsíce dnes měla brčálově zelenou stolici

Dobrý den, má holčička 7 a půl měsíce dnes měla brčálově zelenou stolici. Od...

HIV nebo angína ?

Dobrý den, měl jsem těsně před začátkem nového roku sex s prostitutkou, dva...

Ledvina s vyklenutou konturou

Při vyšetření na nefrologii mám uvedeno ve zprávě - levá ledvina s vyklenutou...

Červené pupínky

Mám dotaz ....asi tak před měsícem se mi na pravem i levém rameni udělali červené...

Bolest po vytržení zubu

Dobrý den,byl mi vytržen zub 6dole. Nebolel,ale praskl mi okolo plomby,prasklina...

Cukrovka

Dobrý den, minulý týden zemřel bratr mého otce (69 let), vlastně můj strejda,...

Bolest v zádech

dobrý den boli mě a píchá pod levou lopatkou otočím tělem nebo hlavou jen trošku...

Z krku vychází hnilobný zápach

Dobrý den, již delší dobu trpím pocitem cizího tělesa v krku a dalšími příznaky....

Alkohol a zvýšené jaterní testy

Dobrý večer, vím že je to hrozné ale po velikém množství alkoholu...mam takovéto...

Dlouhotrvající rýma

Dobrý den začátkem dubna jsem jezdila na rehabilitaci ze zády a od té doby jsem...

Biseptol a kyselé

Dobrý den, po akutním zánětu ledvin (hospitalizace 5 dní, 12 dní atb Zinnat,...

Onkomarkery v gynekologii

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé maminky. Byla na vyšetření u svého gynekologa...

Boláky na genitáliích

Dobrý den, před cca 4 dny mě poštípal zřejmě komár do genitálií. Udělaly se...

Kousnutí hmyzem

Dneska jsem přišel z lesa a měl jsem něco černého u levého trisla tak jsem to...

Bolest břicha na pravém boku a průjem

Dobrý den, jsem objednaná na operaci žlučníku, k občasnému píchání na právě...

Mravenčení

Dobry den, cca týden pozoruji divné mravenčení končetin, občas obou noh (pod...

Odlišné zbarvení kůže dolních končetin

Dobrý den, chci se prosím zeptat na dolní končetiny. Asi tak před 4 měsíci...

Obava z rakoviny

Dobry den. Asi 2-3 tydny zpatky se mi pod pravym uvhen v dulku objevila malinka...

Motání hlavy

Dobrý den, poprvé se mi stalo, že při rychlé chůzi do kopce s holemi pro NW...

Reklama
Zavřít