Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chlopenní vady a zadýchávání

Srdce a cévy Pavla 5.4.2021

Dobrý den,již rok mě trápí špatne dýchání,není to zadýchání,ale nemohu se zhluboka víckrát za den nadechnout,vždy se mi u toho stáhnou svaly,bolí mě mezi lopatkami a nejde to. Prvotní bylo,když jsem večer seděla, přepadla mě zimnice a nemohla jsem se nadechnout,vzala jsem si Neurol a to mě zklidnilo.Kopec vyjdu bez obtíží.Měla jsem i pískání v uchu,knedlík v krku mam neustále. K tomu se mi přidalo v září 2020 bušení srdce asi tzv.extrasystoly,kdy je to bum pauza bum a ošklivý pocit mnou projede,mam pak vždy strach,ze umřu. Samozřejmě jsem jela na pohotovost a na EKG nic nezjištěno a to jsem u toho měření cítila bušení.Stává se mi to cca 30x za den,kdy to pociťuji,spíše odpoledne,kdy si na to vzpomenu,tak do hodiny to prijde.V noci mi to nebudi.Jsem sledována na kardiu pro srdeční vadu,zprávu z posledního echa přikládám.Jeste se mi objevila seborea v obličeji, léčím kortikoidy,také jsem nikdy neměla. V září mi byl nasazen orgametril pro bolesti prsou. Teď jsem si četla příbalový leták a trochu mam obavy,ze bušení vzniklo z toho léku. Na kardiu mi tvrdí,ze to od me vady není-to bušení. Nicméně mi bylo doporučeno navštívit psychiatra,který mi nasadil antidepresiva,již beru třetí druh, protože mi nesedly předešle léky,bolest hlavy a žaludku. V lednu jsem se rozhodla zajít k psychiatrovi.Nyní beru brintellix 5 mg,již měsíc bez výrazného efektu. Ještě beru na noc na spaní tritico a přes den Lexaurin 1.5 mg,ten mi taky nepomáhá. Žádný doktor mi moc výrazně nepomohl,spíše je ,,otravuji''. Ještě beru ráno půlku nebiletu na vysoký tlak.Může to způsobit ten orgametril? Vůbec už si nevím rady,dost mě to ničí život a už téměř rok nežiji normálně. Ta vada mi taky nepřidala,jsem sledována teprve tři roky. Loni mírne zhoršení na významnou vadu.Jeden doktor říkal,ze bude potřeba brzy operace a druhý,ze taky operace být nemusí.Jsem zoufalá,protoze nevím od čeho to mam,když mám tyto potíže a ještě vadu na srdci.Muzu normálně sportovat? Nyní mám ještě probíhající anginu a antibiotika.Je mi 32 let a chtěla bych ještě miminko. Děkuji za každou radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Pavlo, Vaše obtíže jsou poměrně komplexní, na sebe se nabalující a velmi pravděpodobně po přečtení dotazu se domnívám, že budou velmi souviset se stresem a psychickou tenzí, léčba u psychiatra je vhodná, často bohužel je potřeba vydržet do nastavení té správné kombinace léčiv k úlevě, nevím jestli podstupujete i psychoterapie, to je vhodné také. Lék Orgametril by popsané obtíže způsobovat neměl. Je ale také velmi dobře, že jste byla vyšetřena a jste v péči kardiologa. Středně těžká aortální regurgitace by ale dle mého názoru mohla souviset s potížemi s dechem, vhodné je doplnit plicní vyšetření. Váš dotaz ještě předávám k posouzení kardiologovi, vyčkejte prosím druhé odpovědi. Držím palce

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Pavlo, chápu, že Vás znepokojuje nález na ECHO a sledování na kardiologii, ale vězte, že se nejedná o žádnou tragédii. Chlopenní vady, které máte, Vaše obtíže spíše nezpůsobují. Levá komora má normální ejekční frakci, kořen aorty není rozšířený, chlopenní vady se v čase nemění, nejsou více než středně významné, spíše málo významné, tedy je indikováno pouze jejich sledování. To je dobrá známka, pokud se dlouhodobě vady nemění, je pravděpodobné, že se ani v dohledné době nebudou zhoršovat, i když samozřejmě sledována byste měla být nadále, u malého procenta lidí se vada postupně stane významnou a je potřeba ji řešit. Ani pro takové pacienty vada není žádnou tragédií, současná kardiologie/kardiochirurgie si umí poradit - pouze je potřeba, aby pacient přišel včas a případný výkon se dobře načasoval. Je ale velmi pravděpodobné, že se žádná kardiochirurgická intervence nikdy provádět nebude, určitě není indikovaná nyní a pravděpodobně ani v dohledných letech nebude. Příčinou takových chlopenních vad bývá vrozená abnormalita. Spíše dříve bychom uvažovali i nad revmatickou horečkou (opakované/těžké angíny). Pokud jste ale nikdy vážněji nestonala, tak bych vady označila nejspíš jako vrozené. Případné těhotenství není přítomností Vašich chlopenních vad nijak limitováno. Ani sport a další aktivity. Jediné, co se po Vás chce, je, abyste chodila na pravidelné kontroly a případně se ohlásila při nově vzniklých obtížích s dechem typu námahové dušnosti. Ohledně ostatních obtíží - opravdu popis imponuje jako celkový "pocit dyskomfortu" spíše než jako somatické onemocnění, i když samozřejmě poslech lékařem, základní krevní odběry (vyloučit anemii, iontovou dysbalanci), případně spirometrie a rtg hrudníku by neměly chybět - velká očekávání bych ale neměla, spíše se nic nenajde. Nespoléhala bych na pomoc psychofarmak, i když to v žádném případě neznamená, že se nyní máte vzdát péče psychiatra a jeho léků - to ne. Ale, zvláště pokud nepociťujete, že by Vám léky pomáhaly, bych neměla příliš očekávání a hledala jiné/další možnosti. Konkrétně bych se snažila zapojit sama - zlepšit životní styl, váhu, stravování, spánek, odpočinek, zamyslete se nad vhodnou pohybovou aktivitou - pravidelným sportem, věnujte se nějakému koníčku atd. Uvažte péči psychologa, pokud byste takové spolupráci byla nakloněna, mohla by pro Vás být užitečná. Poprosím naše sestřičky, aby Vás kontaktovaly a nabídly Vám možnost pomoci s objednáním k psychologovi. Okrajově ohledně seborey v obličeji - to sice není moje profesní doména, ale obecně se kortikoidy na obličej pokud to není nezbytně nutné nepoužívají. Seborea se celkem efektivně dá řešit promaštěním (kuchyňský olivový olej na 30 min.) a následným odstraněním odloučené kůže - to byste si ale musela být jistá, že se jedná o seboreu. Pokud ne, raději se poraďte s lékařem (praktikem a/nebo dermatologem). S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Rossova operace, srdeční vada
Dobrý den, je mi 15 let a mám vrozenou srdeční vadu...
Vrozená vada srdce
Dobrý den, mám vrozenou srdeční vadu - transpozice...
Zadýchávání
Dobrý den je mi 23 let a pracuji docasne ve fabrice...
Zadýchávání
Dobry den, chtel jsem se zeptat jestli byste mi doporucil...
Chlopenní vada, sport
Dobrý den, je mi 60 roků, ráda sportuji - jezdím hodně...
Gerbodeho vada
Paní doktorko dobry den....diagnostikovali mi Gerbodeovu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chloe

Dobrý den, používám HA chloe už 3 roky a stále po ní přibíram a mám bolesti...

Chloe

Dobrý den, nedávno jsem četla, že antikoncepce chloe (kterou užívám) je oproti...

Chloe

Dobrý den,mam takovou otazku brala sem asi 4 roky antikoncepci chloe,po rozchodu...

Chloe a antibiotika

Dobrý den. Užívám antikoncepci Chloe. Od soboty 19.3. užívám neaktivní bílé...

Chloe a ospen

Dobrý den,již sem si četla Vaše předchozí odpovědi že antibiotika ospen mohou...

Chlopen

dobrý den chci se zeptat mám lehký prolaps mitrální chloplně s regurticací lehkou...

Chlopen

dobrý den chci se zeptat mám lehký prolaps mitrální chloplně s regurticací...

Chlopeň

dobrý den, již týden mě trápí myšlenka na mojí diagnozu a tou je , lehký prolaps...

Chlopen

dobrý den , mám dva výsledky z echa...jedno je lehký prolaps mitrální chloplně...

Chlopenní vada, sport

Dobrý den, je mi 60 roků, ráda sportuji - jezdím hodně na kole - 100 a více...

Chlorella

Dobrý den, mám roztroušenou sklerozu - mohu užívat chlorellu?

Chlorella

Dobrý den, četl jsem, že vit. doplňky z řas obsahují obyčejně dost těžkých kovů...

Chlorella

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Koupila jsem si Chlorellu od značky Medicol....

Chlorella

Berem lieky na f20 invega a chcem skusit detoxikovat telo. Skusil som chlorellu...

Chlorella

Dobrý den chtěl bych se zeptat pokud užívám chlorellu s laktobacilem a jim k...

Chlorella a antikoncepce

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda je možné současné užívání hormonální...

Chlorella a autoimunitní zánět šž

Dobrý den, mohu užívat chlorellu, pokud mám autoimunitní zánět štítné žlázy,...

Chlorella a Gynex

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné užívat zároveň doplněk Chlorella...

Chlorella a infekcia

Moze uzivanie cholera negativne ovplivnit priebeh chronickej boreliozy alebo...

Chlorella a ječmen

Dobrý den, co si myslíte o chlorelle a ječmeni? Má chlorella vliv na trávení...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cysta vaječníku

Dobrý den, jsem 6 týdnů po subcervikální hysterektomii, vaječníky mi ponechali....

Bolest klitorisu


Bolest na hrudi vpravo

Dobrý den. Prosím o Váš názor / radu. Jsem muž 33 let. Začalo mě bolet na hrudníku...

Léky na odvodnění organismu na předpis

Dobrý den. Ráda bych se touto cestou zeptala, jestli existují nějaké léky...

Křeče v podbřišku a průjem

Dobrý den, mám dotaz. Už čtyři dny mám po jídle křeče v podbřišku a musím si...

Závrať, bolest hlavy, pískání v uších

Dobry den, uz tyden pocituji lehke motani hlavy, do toho se pridava taky bolest...

Těp,ťutani v levém uchu.

Zdravím, občas slyším neco jako těp nebo nějaké ťukaní v levem uchu, je to dost...

Modřiny vznikající bez příčiny

Dobry den,jmenuji se Helena Milerova,mam70 let,mam problem......dělaji se...

Nateklý čípek v krku


Bolest zadní části hlavy


Bulka pod kůží v ušním lalůčku

Dobrý den, před asi dvěma týdny jsem si v ušním lalůčku nahmatala maličkou tvrdou...

Absces řitní krajiny

Dobré ráno pane doktore,prosím chtěl jsem se jen zeptat-jsem po zákroku abscesu...

Pohlavní nemoci na wc

Dobrý den, mám dotaz ohledně toho, co se dá chytnout z wc prkénka. Stala se...

Bolest v oblasti hráze

V sobotu jsem cítila jakoby svědění a jemné pálení v oblasti.. jakoby mezi pochvou...

Akné a retinoidy

Dobrý den, mám dotaz, douzivala jsem retinoidy na akné ( curacne) -isotretinoin,...

Třes rukou, mravenčení po těle, únava, permanentní stres

Dobry den je mi 26 let od lonskeho rikna jsem byl v pernamentnim stresu pote...

Genitální opar


Vykašlala asi 3x trochu hlenu s krví


Od února 2019 několikrát praskla žilka v pravém oku

Je 69 let. Jsem momentálně zoufalá, neboť mi od února 2019 několikrát praskla...

Bolest v obl. umbilikální

Dobrý den, mám problém z bolestí pupiku a nechci se hned hnát k doktorce a...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.