Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

Endokrinologie Martina 23.6.2021

Dobrý den, měla bych dotaz na paní endokrinoložku Mudr. Jandíkovou.
Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat na hodnoty štítné žlázy v těhotenství. Jsem 9+2 tt, TSH mám 3,14 a ft4 11,5. Jsou tyto hodnoty v normě, nebo je třeba užívat Euthyrox? Pokud by hodnoty v normě nebyly, jakou dávku Euthyroxu byste doporučila při váze 60kg, 165 cm výška? A mohu dál brát Feminbion 1, který beru už 3 měsíce, nebo mám přejít na Femibion bez jódu? Děkuji, zdraví Martina


1. doplňující informace 28.6.2021:
Dobrý den,
děkuji moc za odpovědi. Ještě bych měla doplňující dotaz na paní doktorku Jandíkovou.
Paní doktorka Gotwaldová i Vy jste mi psaly, že mé hodnoty ft4 11,5 a TSH 3,14 v prvním trimestru jsou v normě. Zároveň mi paní doktorka Gotwaldová poslala článek ze Solenu, kde je uvedena tabulka s dolní a horní hranicí normálních hodnot TSH a ft4 pro první a druhý trimestr těhotenství (ft4 11,3-17,9 a TSH 0,12-2,68 pro první trimestr), u ft4 jsem dle této tabulky ve spodní části normy, TSH mám vyšší než je tento ideál.
Mezi jakými hodnotami (jaká horní a dolní mez) mohu tedy ft4 a TSH ještě mohu považovat za normální v prvním a pak ve druhém trimestru? Mohla byste mi, prosím tyto hodnoty napsat?
Když se mi budou hodnoty držet na dolní části normy, například ft4 těch 11,5, může to mít vliv na nižší inteligenci dítěte než kdyby ft4 bylo např. 15?
Od kterých hodnot už může být negativně ovlivněna inteligence dítěte?
Děkuji moc.

2. doplňující dotaz ze dne 7.7.:
Vážená paní doktorko,
děkuji moc za odpověď, vše co píšete, chápu, spíše jsem chtěla, abyste mi napsala referenční hodnoty TSH a ft4 (norma min a max) pro jednotlivé trimestry těhotenství.
Děkuji moc za Vaši odpověď.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Centrum zdravotních služeb Bechyně

Dobrý den,

dotaz zde v poradně nelze přímo směřovat na konkrétního lékaře, nicméně Váš dotaz přepošlu k zodpovězení specialisty - endokrinologovi. To, zda bude zrovna odpovídat MUDr. Jandíková záleží na tom, jak má rozvrženy služby v poradně.
Jinak čistě podle hodnot, které jste uvedla v porovnání s tabulkovými hodnotami, tak byste byla ještě v normě - viz např. článek zde s tabulkou hodnot: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/10/10.pdf
Ovšem nezáleží pouze takto na tabulkových hodnotách, záleží také na tom, zda máte již nějakou předchozí diagnózu ohledně štítné žlázy se kterou jste sledována již před těhotenstvím, zda jste se léčila již předtím, zda máte nějaké klinické obtíže apod. Pokud ano, tak je nejlépe svůj stav řešit právě s Vaším ošetřujícím endokrinologem.
Pokud nemáte žádné předchozí onemocnění štítné žlázy, na endokrinologii nedocházíte, obtíže nemáte, pak bych brala hodnoty, že jsou v normě a užívala nadále klasicky Femibion 1 s obsahem jódu (jeho potřeba je zvýšená po celou dobu těhotenství i při kojení). Hodnoty TSH a fT4 bych pak nechala za 1-2 měsíce znovu zkontrolovat.

Přeji bezproblémový zbytek těhotenství a hlavně zdravé miminko.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, za předpokladu, že se se štítnou žlázou neléčíte a například nemáte onemocnění štítné žlázy v rodině, hodnoty jsou v pořádku. Jen bych do měsíce provedla kontrolní náběry, zda se hodnoty "drží".
Pokud máte protilátky proti štítné žláze, je předpoklad, že kapacita štítné žlázy nebude stačit a bylo by vhodnější například 1/2 tbl 50ug tyroxinu brát pouze po dobu těhotenství.
V obou případech je velmi vhodné užívat jodid (alespoň 100ug denně) po celou dobu těhotenství a plného kojení. Ať už ve Femibionu nebo jiném přípravku. Při nejistotě doporučuji, aby Vás gynekolog odeslal k endokrinologovi, který ještě doplní sonografické vyšetření, hladinu protilátek a rozhodne, zda raději substituci ano či ne.
Přeji krásné těhotenství,
Jandíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, jedná se pouze o čísla, ve středu budete mít TSH 2 a ve čtvrtek 2,5, v pondělí můžeme mít 3 a další středu opět 2,5. Navíc když půjdete ten samý den do různých laboratoří , hodnoty budou pokaždé mírně jiné. Musíte obě hodnoty brát s nadhledem, navíc obojí podléhá změnám v těhotenství (vazba hormonu fT4 na bílkoviny, kterých je v krvi už od 1.trimestru více). fT4 klesá v těhotenství, ale nejedná se o obraz nedostatku, ale jiné distribuce v krvi. Snížení IQ dítěte bylo prokázáno u dlouhodobě špatných výsledků a hodnot TSH mnohem vyšších, až k 10. Vůbec bych se nestrachovala. Hodnoty udávané v tabulkách jsou také jen orientační, pokud je TSH normální, nikdo neprokázal, že by byl nějaký rozdíl mezi hodnotou fT4 11 nebo 15. Předávkování hormonem štítné žlázy v tabletách má svá rizika, která jsou pro plod horší než mírný nedostatek.
Užívejte jodid 100-200ug denně, pokud máte štítnou žlázu jinak zdravou.
S pozdravem,
Jandíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den paní Martino, dostala jsem Váš dotaz k odpovědi. TSH v 1.trimestru by mělo být pod 2,5 a v 2. + 3. trimestru pod 3. Dolní hranici normy máme většinou 0,27 (ale záleží na laboratoři). V těhotenství řešíme hodnotu TSH, né fT4. S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 29 tt a mám tyto hodnoty hormonů...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Hodnoty štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych znát názor na hodnoty u vyšetření...
Hodnoty hormonů štítn žlázy
Dobrý den, u praktického lékaře mi byly zjištěny tyto...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám...
Hodnota štitné žlázy v těhotenství
Dobry vecer,prosim o radu. Jsem ve 4 mesici tehotenstvi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hodnoty štítné žlázy

poprosím o zhodnocení mých výsledků TSH..6050, ft4 14,80, anti TPO-497,094,...

Hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, již jsem psala na Vaši poradnu. Jsem ve14 tt. Mám za sebou zamlklé...

Hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych znát názor na hodnoty u vyšetření štítné žlázy: TSH-...

Hodnoty štítné žlázy

Chci se zeptat zda vysoké dávky Letroxu pri Hypotyreoze nemůžou uškodit? Beru...

Hodnoty štítné žlázy

Dobrý den prosím vás jsou tyto hodnoty v normě? Děkuji

Hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, u mého 6-ti letého syna byla zjištěna zvýšená...

Hodnoty štítné žlazy

Dobry den, do maja som brala posledneho 1,5 roka propycil na hypertyreozu sz....

Hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, nedávno byl v místě mého bydliště preventivní odběr na štítnou žlázu...

Hodnoty štítné žlázy a možné těhotenství

Dobrý den, v říjnu 2012 jsem prodělala zamlklé těhotenství (již jedno dítě mám...

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 12 týdnu těhotenství, funkce mojí štítné žlázy není optimální,...

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den,v 5 týdnu těhotenství hodnota 2,2 Ths,preventivně beru letrox 50,nebyla...

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, v 5/6 týdnu těhotenství jsem byla na odběrech štítné žlázy,beru preventivně...

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko. Jsem v 17tt a při vyšetření mi vyšly tyto hodnoty: TSH:5,517...

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 29 tt a mám tyto hodnoty hormonů štítné žlázy: TSH 3,8...

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den paní doktorko. V 17tt byly mé hodnoty štítné žlázy: TSH:5,517 (ref.mez...

Hodnoty tepu

Dobry den chcel by som sa spytat aky je puls pri zaspavani a pri zatazi mam...

Hodnoty testosteronu

Dobrý den. Nechal jsem si udělat preventivně krevní testy jako samoplátce, mimo...

Hodnoty testů

Dobrý den, pan gynekolog mi dělal velké krevní testy z důvodu, že dlouho nemůžeme...

Hodnoty Thc

Dobrý den ,chci se zeptat jsem 4 měsice po porodu a oběvily se mi ty to problémy...

Hodnoty Thyroglobulinu TU v krvi

Dobrý den. Mám dotaz na hodnoty po celkovém odstranění štítné žlázy pro pap....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínky na noze

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu o jaký problém se přesně jedná. Včera...

Předávkování ???

Dobrý den je mi 13 let a dnes jsem si vzala 5 prášků xyzalu 5 prášků ibalgunu...

Tepání aorty

Tápání v břiše. Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na jednu věc, je mi 23 let...

Užívání Paralenu a Nurofenu

Dobry den , jak casto muzu male podavat paralen a nurofen? Doktorka rikala stridat,...

Pupínek na stydkém pysku

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat na sydkem pysku se mi udělá taková jakoby...

Vřídek na šourku

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi před měsícem se mi na šourku...

Lék Meloxicam-Teva

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně náhrady za lék Meloxicam-Teva 15mg, jsem...

Alergie na Amoksiklav

Dobrý den. Předevčírem jsem dobral balíček antibiotik Amoksiklav 1mg. Dnes se...

Preejakulát a otěhotnění

Dobrý den, tento dotaz tu byl už nesčetněkrát, ale zajímalo by mě, jestli je...

Červené fleky pod nehty

Dobrý den, objevily se mi zvláštní červené nehty pod nehty, viz. přiložená...

Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Povlak na jazyku a kouření

Dobry den, Asi od června me trápí povlak na jazyku. Nikdy predtim jsem tento...

Růst penisu

Dobry den chtěl bych se zeptat mam 14 let za 2 měsíce budu mít 15 let puberta...

Zvýšené jaterní testy - možné příčiny?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás, protože jsem si všimla, že jste na podobné...

Zvrtnutý kotník - přetrvávající potíže

Dobrý den, Před 4 týdny jsem si zvrtla kotník. Ten mi během chvíle otekl...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Předávkování léky

Můj dotaz je jestli existuje lék na předávkování lékem říká se tomu asi antidotum...

Znaménka a pihy

Dobrý den, přítel mi našel na zádech velmi podivné znaménko. Je to v pořádku?

Zkažený sýr v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, resp. ujistit. Jsem ve 30. tt a snědla...

Oranžové zbarvení dlaní

Dobry den, jiz priblizne rok sleduji občasné bezdůvodné skvrny v dlanich, ktere...

Reklama