Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

HSV-2

Lucie 18.3.2018 redakce uLékaře

Dobrý den, na podobný dotaz mi už odpovídala MUDr. Horáková, přesto by mě zajímal ještě další názor. Týká se primoinfekce HSV-2 (ještě nevím, jestli jsem se nakazila). Je pravděpodobné, že bych se od přítele (v důsledku jeho asymptomatického vylučování viru) nakazila až nyní, kdy ejakuloval „do mě“, nebo je logičtější, že jsem se od něj nakazila už dříve (jsme spolu cca půl roku), kdy jsme se sice milovali bez kondomu, ale praktikovali jsme přerušovanou soulož, takže sperma skončilo „mimo“? Vím, že přerušovaná soulož není prevencí proti pohlavně přenosným chorobám, vlastně bych z osobních důvodů byla radši, kdybych se nakazila už někdy během onoho půl roku a ne až teď. Ale říkám si, že se asi HSV-2 nachází ve spermatu ve větším množství než třeba v preejakulátu, takže je dost možné, že jsem se celého půl roku nenakazila, až tedy teď. A je nějaký rozdíl – co se rizika přenosu týče – v tom, jestli partner vyvrcholí přímo do mojí vaginy, nebo „jen“ na ni? Je pravděpodobnost přenosu nižší, když do styku s kontaminovanou tekutinou přijde jen zevní část genitálií? Jak to všechno je? Vím, že sperma k nákaze HSV-2 není bezpodmínečně nutné, ale teoreticky: Je riziko přenosu zásadně vyšší v případě pohl. styku bez ochrany, kdy dojde k ejakulaci, než když jsou podmínky stejné, až na to, že k ejakulaci nedojde? Je mi jasné, že mi nikdo neřekne, kdy a jak jsem se případně nakazila, ale zkrátka ta pravděpodobnost mě zajímá. Předem velice děkuji za odpovědi. Hezký den, L.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, dotaz jsem Vám již komplexně zodpovídala, zde původní odpověď:
Pohlavně přenosné nemoci je skupina nemocí, kterých šíření je úzce vázáno na sexuální zvyklosti a chování. Tato onemocnění se přenáší sekrety sliznic, krví, slinami či spermatem. Co se HSV týče, platí že až 75 % infekcí je asymptomatických, bezpříznakových a nakažení jedinci jsou jenom přenašeči. Lokální příznaky mizí po dvou týdnech, kdy virus prostupuje skrz nervy do nervových ganglií, zde zůstává v latentní fázi a reaktivuje se při oslabení jedince. DNA tohoto viru můžeme prokázat v tekutině z puchýřků nebo ve stěrech z vřídků, ne ve spermatu samotném (nebo zcela vzácně), proto dle mého řešíte zbytečně věci kolem přerušované souloži, preejakulace, spermatu jako takového. Podstatné je, že infekci máte a je potřeba se k tomu řádně postavit, k léčbě se obvykle podle tíže používá Acyklovir lokálně či celkově.

K přesnějšímu zodpovědění Vaších dotazů: HSV-2 virem jste mohla být infikovaná již léta, bezpříznakový průběh je typický až u 75% primoinfekcí, nelze říct, že Vás nakazil současný partner. Nelze říct, zdali je větší riziko při ejakulaci do pochvy či mimo, spíše bych řekla, že to s tím vůbec nesouvisí, virus ve spermatu či preejakulátu není, protože virus prokazujeme v tekutině z hepretických puchýřku, případně ve stěru na sliznici s výsevem oparu, proto z tohoto pohledu je rizikové samotné zavedení penisu do pochvy a kontakt sliznic. S pozdravem, Dr. Horáková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

HSV
Dobrý den, včera sem psala k Vám do poradny dotaz ohledně...
HSV-2 očkování
Dobry den. chci se zeptat zda je k dispozici vakcina...
HSV-2
Dobrý den, můj dotaz se týká primoinfekce HSV-2. Je...
HSV infekce
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyšetření protilátek proti...
Aktivní HSV
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mam aktivní HSV IgM...
HSV
Vážená paní doktorko, chtěla bych vás porosit o interpretaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

HST a zlomenina patní kůstky


HSV


HSV


HSV


HSV


HSV 1,2


HSV a darování krve


HSV a darování krve


HSV infekce


HSV v těhotenství


HSV-2

Dobrý den, můj dotaz se týká primoinfekce HSV-2. Je pravděpodobné, že bych...

HSV-2 očkování

Dobry den. chci se zeptat zda je k dispozici vakcina proti HSV-2 a jaka je orientacni...

HSV,EBV,CMV

Dobrý den,po interupci mi zjistili kritické hodnoty těchto virů.Jak dlouhá je...

Http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bolest-kolen-cervena-kolena-atd-123738

Dobrý den Pane Doktore v předchozí zprávě jsem se Vás ptala na červená kolena...

Https://www.gynlink.cz/

Doplnění dotazu - Dobrý den, s kamarádkou jsme zkusili napsat o informace jedné...

Hubenost

Dobrý den. je mi 15 let a jsem hrozne hubený. Meřím asi 165-170 cm a vážím 48...

Hubenost

Dobrý den, vcera jsem Vám psal, že mám problém, že jsem velmi hubený, a poslala...

Hubenost

Netloustnu když pořád jim, ale jim hodně jídla a porad netloustnu vazim porad...

Hubenost

Dobrý den, jsem velmi hubený, na hrudníku mi jsou vidět všechna žebra a nohy...

Hubenost

Dobrý den je mi 12 a vážím 32kg a měřim 154cm. Mám podváhu to je jasné nevíte...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá bílá tečka na dolní dásni

Dobrý den, asi před dvěma dny se mi udělala bílá tečka na dolní hraně dásně....

Zánět loktu

dnes ráno jsem se vzbudila a bolel mě zničeho nic loket....postupně mi lehce...

Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi

Dobry den. Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi,neni nijak...

Bulka v ústech


Nemocná srdeční chlopeň

Dobry den.Meho pritele ceka do tri dnu operace chlopne.Jiz je asi tyden v nemocnici...

Pupínek na penisu a klíště

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda-li na přiložených obrázcích je klíště nebo...

Na pravé bradavce (skoro na špičce, ne dvorci) mám bily pupínek

Dobry den, jiz nekolik tydnu, mozna dva tri mesice, jsem mela na prave bradavce...

Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka

Dobrý den. Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka. Někdy je slabší, při chůzi velmi...

Znaménko


Lze příznaky PP zaměnit s vážnější nemocí?

Dobrý den, od srpna loňského roku trpím problémem, který všemi příznaky odpovídá...

Bolesti v konečníku

Dobrý den, je mi 28 let a již 3 týdny cítím střídavě tlak a neurčitou bolest...

Bolest dlaně v dolní časti

Dobrý den pane doktore, přes rok mám problémy s pravou rukou. Při nevhodné...

Azbest, skelná vlákna a jiné hrůzy :)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat- předesílám, že jsem hypochondr a asi se...

Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


Tlak v tříslech, varleti, pálení v podbříšku

Dobrý den, již 3 měsíce i když nepravidelně mě trápí tento problém. Začalo...

Poškození menisku


Spánek tříletého dítěte

Dobrý den, potřebovala bych radu od nějakého odborníka. Mám syna, kterému je...

Bolest žeber a hrudní kosti


Bolest a otok kotníku

Dobrý den před 3 týdny mě začal bolet kotník,myslel jsem si že to mám z bot...

Depo provera


Inzerce
×