Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

HSV-2

Gynekologie Lucie 17.3.2018

Dobrý den, můj dotaz se týká primoinfekce HSV-2. Je pravděpodobné, že bych se od přítele (který je séropozitivní, ale výsev genitálního oparu zatím neměl, mám tedy na mysli přenos v důsledku asymptomatického vylučování viru) nakazila až nyní, kdy ejakuloval „do mě“, nebo je logičtější, že jsem se od něj nakazila už dříve (jsme spolu cca půl roku), kdy jsme se sice milovali bez kondomu, ale praktikovali jsme přerušovanou soulož, takže sperma skončilo „mimo“? Vím, že přerušovaná soulož není prevencí proti pohlavně přenosným chorobám, vlastně bych z osobních důvodů byla radši, kdybych se nakazila už někdy během onoho půl roku a ne až teď. Ale říkám si, že se asi HSV-2 nachází ve spermatu ve větším množství než třeba v preejakulátu (nevím, jestli jsou nějaké další tělní tekutiny, prostřednictvím nichž je pravděpodobné se infikovat během pohl. styku), takže je dost možné, že jsem se celého půl roku nenakazila, až tedy teď. A je nějaký rozdíl – co se rizika přenosu týče – v tom, jestli partner vyvrcholí přímo do mojí vaginy, nebo „jen“ na ni? Je pravděpodobnost přenosu nižší, když do styku s kontaminovanou tekutinou přijde jen zevní část genitálií? Jak to všechno je? Je mi jasné, že mi nikdo neřekne, kdy a jak jsem se nakazila, ale zkrátka ta pravděpodobnost mě zajímá. Předem velice děkuji za odpovědi. Hezký den, L.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pohlavně přenosné nemoci je skupina nemocí, kterých šíření je úzce vázáno na sexuální zvyklosti a chování. Tato onemocnění se přenáší sekrety sliznic, krví, slinami či spermatem. Co se HSV týče, platí že až 75 % infekcí je asymptomatických, bezpříznakových a nakažení jedinci jsou jenom přenašeči. Lokální příznaky mizí po dvou týdnech, kdy virus prostupuje skrz nervy do nervových ganglií, zde zůstává v latentní fázi a reaktivuje se při oslabení jedince. DNA tohoto viru můžeme prokázat v tekutině z puchýřků nebo ve stěrech z vřídků, ne ve spermatu samotném (nebo zcela vzácně), proto dle mého řešíte zbytečně věci kolem přerušované souloži, preejakulace, spermatu jako takového. Podstatné je, že infekci máte a je potřeba se k tomu řádně postavit, k léčbě se obvykle podle tíže používá Acyklovir lokálně či celkově. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

HSV-2
Dobrý den, na podobný dotaz mi už odpovídala MUDr....
HSV
Dobrý den, včera sem psala k Vám do poradny dotaz ohledně...
HSV-2 očkování
Dobry den. chci se zeptat zda je k dispozici vakcina...
HSV infekce
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyšetření protilátek proti...
Aktivní HSV
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mam aktivní HSV IgM...
HSV
Vážená paní doktorko, chtěla bych vás porosit o interpretaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

HST a zlomenina patní kůstky


HSV


HSV


HSV


HSV


HSV 1,2


HSV a darování krve


HSV a darování krve


HSV infekce


HSV v těhotenství


HSV-2

Dobrý den, na podobný dotaz mi už odpovídala MUDr. Horáková, přesto by mě zajímal...

HSV-2 očkování

Dobry den. chci se zeptat zda je k dispozici vakcina proti HSV-2 a jaka je orientacni...

HSV,EBV,CMV

Dobrý den,po interupci mi zjistili kritické hodnoty těchto virů.Jak dlouhá je...

Http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bolest-kolen-cervena-kolena-atd-123738

Dobrý den Pane Doktore v předchozí zprávě jsem se Vás ptala na červená kolena...

Https://www.gynlink.cz/

Doplnění dotazu - Dobrý den, s kamarádkou jsme zkusili napsat o informace jedné...

Hu

Dobrý den, svou pubertu jsem strávila se sluchátky na uších, hlasitost samozřejmě...

Hubenost

Dobrý den. je mi 15 let a jsem hrozne hubený. Meřím asi 165-170 cm a vážím 48...

Hubenost

Dobrý den, vcera jsem Vám psal, že mám problém, že jsem velmi hubený, a poslala...

Hubenost

Netloustnu když pořád jim, ale jim hodně jídla a porad netloustnu vazim porad...

Hubenost

Dobrý den, jsem velmi hubený, na hrudníku mi jsou vidět všechna žebra a nohy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kopřivka u kojence

Dobrý den, dva dny máme opakovaně takovéto flíčky na kůži, máme to převážně...

Metastázy na mozku, nádory

Dobrý deje mám dotaz na mi ho strejdu zjistili mu asi před dvouma týdny metastastazi...

Bolest kolene

Dobrý den, již asi týden pociťuji bolesti v koleni při chůzi do schodů, z kopce...

Křeč v lýtku

Dobrý den, včera mne chytla obrovká křeč do lýtka. Začala pod kolenem a šla...

Bolesti kolene

Dobry den, jiz tyden me boli prave koleno. Na zadni strane a z boku. Ani nevypada...

Mierna bolesť v ľavom semenníku

Mám problém, že ma mierne boli ľavý semenník a niekedy aj v podbrušku. Bolesť...

Bolest kolene bez úrazu

Dobrý den, asi před půl rokem mě z ničeho nic začalo bolet prave koleno při...

Bakterie v moči

Dobrý den, v předoperačním vyšetření před plánovným odstraněním štítné žlázy...

Růst

Dobrý den , je mi 15 let , a chtěl bych se zeptat , jestli se dá zrušit růst...

Bolesti kolene

Dobrý den. mam prosím dotaz na bolest v koleně. Při chůzi se objevuje bodavá...

Svalovec

Dobrý den paní doktorko, promiňte, že Vás obtěžuji svým dotazem. Můj dotaz...

BRNĚNÍ CELÉHO TĚLA

Dobrý den,už několik dní mě trápí brnění celého těla při usínání.Pokaždé to...

Nevolnost z hladu


Zánět vaječníků

Dobry den, odjizdim v utery do Indie a dostala jsem v patek od pani doktorky...

Hraniční hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, na endokrinologii mi paní doktorka řekla,...

Triamcinolon E mast

Prosim,zda se da koupit v lekarne i bez receptu.Dekuji.

Svědění kolem konečníku a pochvy

Dobrý den, mám pres den svědění konečníku ale i svědění kolem pochvy, mohli...

14 dní trvající menstruace, bolesti břicha, nevolnost

Dobry den, uz 14. den mam menstruaci, stale dost silnou, a zatim nevypada ze...

Vřídky na stydkých pyscích

Mám u pochvy pár tvrdých vridku. jeden až 1cm, dva jsou tmavé az černé jinak...

Těhotenství

Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu narodil syn. Pri operaci...

Reklama
Zavřít