Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hubnutí při onem. štítné žlázy

Endokrinologie Pavlína 22.4.2018

Dobrý den,
už cca rok se léčím se zvýšenou činností štítné žlázy. Brala jsem Thyrozol 10 mg (na začátku jeden prášek ráno, po půl roce půl prášku denně plus vitamín B6). Od prosince/2017 neberu žádné prášky.
Od srpna 2017 mám předepsaný redukční jídelníček s deficitem se kterým bych měla pomalu hubnout, bohužel jídelníček ani po takové době na mě nemá vliv (ani půl kg). Trpím také na časté průjmy (na ty doktor řekl, že to se štítnou žlázou nemá nic společného.
V příloze zasílám výsledky z února. Jestli hodnoty, které mi vyšly z krve mohou za držení váhy? A jak byste radili dále postupovat, aby se váha hnula. A jestli je v pořádku, že i když je první hodnota úplně mimo rozsah, že jsem bez prášků?
Jinak neberu žádné další prášky a nemám žádné další potíže. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

otázka váhy je vždy na jedné straně daná příjmem energie (strava) a jejím výdejem (pohybová aktivita). Pokud je správně nastavena redukční dieta a váha nadále neklesá, je potřeba se zamyslet nad pohybem - o sportovní aktivitě se ve Vašem dotazu vůbec nezmiňujete. Průjmy mohou mít mnoho různých příčin, se štítnou žlázou bych je do souvislosti taktéž nedávala.
Jinak medikace stran hodnot hormonů štítné žlázy je zcela dle zvážení endokrinologa. Nejdůležitěší je v podstatě hladina fT4 (účinný hormon, který štítná žláza produkuje), kterou máte v normě. Kontrolu máte zase opět po 3 měsících, v plánu je operační řešení. Medikaci tedy nechte v rukou odborníka.
Stran hubnutí doporučuji vyhledat zejména odbornou nutriční konzultaci. Nevím, od koho máte sestaven jídelníček a s kým hubnutí probíráte. Je bohužel mnoho firem, které se tváří profesionálně, ale poradce stran hubnutí tam dělají zcela medicínsky nevzdělaní lidé, event. i obecně nezvdělaní lidé, pouze s pochybným školením stran jídelníčku a diety. Nežli tedy navštívíte nějakou poradnu, zajímejte se o kvalifikaci výživových poradců, jejich zkušenostech, dejte na recenze. Poradce by s Vámi měl také nejen zkonzultovat stravu jako takovou, ale právě i běžné denní aktivity a Vaše sportovní aktivity, které musí být zahrnuty do výpočtů. Stran složení doporučuji pestrou a vyváženou stravu, ne žádné vyhraněné diety jako např. ketodieta, paleo strava, strava dle krevních skupin, nízkosacharidová, nízkotučná apod. Vřele také doporučuji stránky STOB.
Přeji úspěšné redukování váhy a bezproblémovou operaci.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, TSH v pořádku není. Je otázka kolik byla hodnota TSH při užívání thyrozolu - pokud stoupá, tak dobrá...ale kontrolu bych udělala dříve, než za 3 měsíce. Pokud je stejná nebo klesá, je dost možné, že GB toxikoza neustoupila. Bohužel pokud by jste spěchala na těhotenství, určitě jistější je štítnou žlázu odstranit. Pokud ještě rok počkáte, doporučovala bych spíš razantnější dávkování Thyrozolu (až 3 tablety denně) s postupným snižováním až do doby kdy TRAK (známka aktivity GB toxikozy neklesne na minimum - 2,48 je dobrá hodnota, ale není ze záznamu zřejmé, jak je hodnota stará, může opět docházet ke zvyšování).
GB toxikoza je velmi "nevychované" onemocnění a je často nevyzpytatelné. Často se i po léčbě může vrátit při větším stresovém vypětí organismu, například speciálně po porodu.
Průjmy se opravdu vyskytují často při toxikoze, v tuto chvíli se nedá úplně jistě říci, že za ně štítná žláza nemůže ( stále trvá snížení TSH).
Ohledně váhy...rok jste byla na léčbě, při které jsou hormony štítné žlázy utlumovány (nejprve byl váš metabolismus nastartován toxikozou a pak tlumen a zpomalován léčbou). Bude trvat, než se opět vzpamatuje. Každopádně, když něco půl roku nefunguje, je to nastavené špatně. A bohužel je teď hlavně potřeba metabolismus nastartovat, tedy dostatek pohybu (ovšem až ve chvíli, kdy je štítná žláza prokázána za zdravou...což bych zatím neřekla).
Doporučila bych nyní kontrolu odběrů v nejbližší době k posouzení dynamiky výsledků (ikontrolu TRAK, zda nestoupá) a podle toho nasadila Thyrozol zpět, nebo ještě vyčkávala (případně operovala).
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Hubnutí a onemocnění štítné žlázy
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli je normální hubnout...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Onemocnění štítné žlázy
Dobry den, chci vědet jakou mam formu štítné žlázy,...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hubnutí a vysoký krevní tlak

Dobrý den mám takový problém že nemůžu přibrat měřím 195 cm a vážím 80 kg a...

Hubnutí a zpevnění

Dobrý den, rozhodla jsem se zhubnout. Jsem mladá je mi 17 let. Měřím 166 a vážím...

Hubnutí bez příčiny, nevolnost

Dobrý den, je mi 18 let a už nějakou dobu mám problém se svou váhou. Během 5ti...

Hubnutí dcery

Dobrý den,moje dcera má 16 let a naše rodina prochází obdobím před rozvodem.Manžel...

Hubnutí do plavek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nějakou dietu, která by mi pomohla se zbavit...

Hubnutí kojence po nasazení příkrmů

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na hubnutí kojence po nasazení...

Hubnutí nechtěné

Pěkný večer, mám problém s hubnutím (10kg za 2 měsíce) a bolestí žaludku a...

Hubnutí po porodu

Dobrý den, jsem 6 týdnů po porodu, od začátku nekojím plně, jen takové pokusy...

Hubnutí po porodu

Dobrý den, jsem 4 měsíce po porodu. Kojila jsem pouze 2 měsíce. Další 2 měsíce...

Hubnutí před operací

dobrý den , před měsícem mi prasklo v koleni a konečná diagnóza je prasklý...

Hubnutí při onkologickém onemocnění.

Dobrý večer! V roce 2010 ablace prsu, 11/2012 zjištěny kostní metastázy. V 3/2013...

Hubnutí při sportu

Dobrý den, už od deseti let vrchlově sportuji. V rodině nemám obézní, ani nijak...

Hubnutí při užívání léků

Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout pri onemocneni ledvin-...

Hubnutí s antikoncepcí

Dobrý den, HA beru 3 rokem a od té doby jsem zpozorovala výrazný nárůst váhy....

Hubnutí s diuretikem

Dobry den, ty prasky se jmenuji Moduretic. No ja byla u dietolozky a ona sama...

Hubnutí s doplňkem stravy

Dobrý den, už delší dobu se snažím hubnout a moc se mi to nedaří. Piju min...

Hubnutí s léky + TV

Dobrý den, mám dva dotazy: 1) beru na astma léky Singulair potahované tablety 2)...

Hubnutí u polycystických vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká by byla vhodná redukce hmotnosti při...

Hubnutí z nejasných příčin

Dobrý den, manžel během půl roku zhubl o cca 5kg. Stravuje se stejně jako dosud,...

Hubnutí, akovina slinivky?

Dobrý den, můj problém se týká váhy. V pátek jsem se vážil a měl jsem jako klasicky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok nártu

Dobrý den, srdečně Vás zdravím a rád bych se u Vás informoval. Občas mi natíká...

Mirtazapin Sandoz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na co všechno jsou tabletky MIRTAZAPIN SANDOZ...

Bolest achilovky

Dobrý den hraju fotbal a v poslednich dnech me neskutečně začla bolet achilovka...

Otok loketního kloubu

Asi před třemi týdny jsem se uhodil (o strom) do lokte. Rána nebyla nijak silná,...

Panenská blána

Dobrý den, s přítelem máme problém. Je mi 15 a přítelovi 17 let. Už jsme spolu...

Karcinom prsu u matky

Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci diagnostikována rakovina...

Cukání v krku

Dobrý večer. Mám problém cukání v krku blíž ke klíční kosti. Třeba při stresu...

Zánět mandlí


Červené fleky v tříslech

Červené fleky v tříslech viz foto co to může být . Vůbec to nepálí a nebolí....

Warfarin

Dnes jsem se dozvěděla, že když beru valfarin po operaci chlopně,tak nesmím...

Zduřelá špička penisu a občasná tupá bolest varlat

Děkuji za odpověď na můj příspěvek. Můžete prosím definovat případnou pohlavní...

Je bezpečné používat vakuovou pumpu?


Co by jste mi tedy doporučili na zvětšení penisu ?


Roztažení pochvy

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem, na který se bohužel nemáme možnost jinde...

Palenie chodidiel

Dobrý deň, som 75 ročný pacient liečiaci sa na benígne zväčšenie prostaty, na...

Psychické ataky

Dobrý den, chci se zeptat, jeli mozné, ze po konzumaci alkoholu vyvolání psychického...

Stav po užítí Escapelle pilulky

Dobrý den, 30.6 jsem měla pohlavní styk s přítelem. Práskl nám kondom. Do hodiny...

Chronický zánět děložního čípku

Dobrý den, má doktorka mi řekla, že mám chronický zánět čípku. Nyní je únor...

Vysvětlení nálezu z RTG srdce a plic

Dobrý den, prosím o vysvětlení mého nálezu z RTG srdce + plic, kam jsem byl...

Co jsou to globule?

Dobrý den, moje kamarádka se přede mnou zmínila, že si musí do lékárny pro globule...

Reklama
Zavřít