Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba antibiotiky v těhotenství

Infekce Iva 30.9.2020

Dobrý den,
mám dotaz na boreliózu. Dnes tj. asi 14.den po přisátí klíštěte se mi na místě udělal typický dvoubarevný flek. Nemohu na sto procent vyloučit těhotenství, avšak je to málo pravděpodobné. Jak je vhodné dále postupovat? Moje doktorka mi řekla, že standartní léčba antibiotiky je s těhotenstvím kontraindikována a pokud budu těhotná pak mne pošle s boreliózou na infekční. Ráda bych co nejjistější přeléčení (plánuji těhotenství). Existují i spolehlivé léky pro těhotné? Nebude vhodnější počkat na vyloučení těhotenství (cca za 6 dní) nebo je nutné začít léčbu co nejdříve? Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Ivo,

v prvé řadě je třeba ověřit, zda se opravdu jedná o tzv. erythema migrans (flek od borreliózy), nebo o cokoliv jiného - vhodné by bylo přiložení fotografie. Typické erythema migrans může mít různé varianty, většinou však nikdy nesvědí, prostě nic "nedělá". Pokud by vyrážka svědila, pravděpodobně se bude jednat např. o alergickou reakci po zákusu klíštěte. Jestliže bychom předpokládali, že jsou antibiotika opravdu nutná, není (dle mého názoru) pravdou, že jsou v těhotenství kontraindikována. Jedním z doporučených antibiotik je zde klasický penicilín, který je možno užívat po celou dobu těhotenství. Pokud se tedy jedná o typický projev erythema migrans, není důvod čekat na vyloučení těhotenství. Dotaz ještě pro ověření předávám infektologovi (vyčkejte na odpověď).

S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, děkuji za dotaz. Souhlasím s kolegou Cíchou. Je třeba ověřit, zda se jedná o boreliózu, a za druhé, antibiotická léčba je při potvrzení boreliózy indikována v každém případě. Těhotenství není kontraindikací podání antibiotik, jen je třeba zvolit vhodná. Doporučuji v každém případě infektologické vyšetření. Infektolog posoudí lokální nález na kůži a bude indikovat správná ATB, pokud se k tomu rozhodne. Hezký den.

Související dotazy

Antibiotika v počátku těhotenství
Beru 5.dnem antibiotika Klacid SR, dnes jsem si udelala...
Antibiotika
Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho zůstávají v těle...
Ofloxacin v těhotenství
Dobrý den, jsem v 8. týdnu těhotenství, mám to čerstvě...
Syfilis v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat k podané odpovědi...
Těhotenství?
Dobrý den, pane doktore nebo paní doktorko. Chtěla...
Nepotvrzené těhotenství
Dobrý den . Byla jsem pokousana cizím psem a tak mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba antibiotiky

Dobrý den. Mám zánět močových cest, který léčím antibiotiky Amoksiklav. Doberu...

Léčba antibiotiky

Dobrý den, rada bych se zeptala, jestli se lék Doxybene 100 mg dá užívat častěji...

Léčba antibiotiky

Dobrý den, dostala jsem Deomyxymykoin na 10 dní. Mám ho užívat rano a večer....

Léčba antibiotiky

Dobrý den, mám jen obecný dotaz - může bakteriální infekce časem odeznít sama,...

Léčba antibiotiky


Léčba antibiotiky


Léčba antibiotiky


Léčba antibiotiky a zánět močových cest

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat zda je možné dostat zánět močového mechýře...

Léčba antibiotiky Klacid


Léčba antibiotiky po operaci


Léčba antibiotiky, povlak jazyka a zánět žaludu

Dobrý den, před 8 týdny jsem navštívil privátní klub, kde v rámci svlékacího...

Léčba antidepresivy


Léčba antidepresivy

Dobrý den, Chci se zeptat beru měsíc frontin 0,25 půlku někdy celej ,na úzkosti...

Léčba antidepresivy

Dobrý den, už rok a půl užívám Asentru na panickou poruchu, brala jsem 50mg,...

Léčba antidepresivy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: v únoru jsem kvůli úzkostem začala užívat...

Léčba antidepresivy a nízký krevní tlak


Léčba antidepresivy a sex

Dobrý den.Již několik let užívám antidepresiva na panickou poruchu.Užívám Olwexia...

Léčba arteriální hypertenze

Dobrý den, užívám delší dobu jen jedny prášky a to na tlak PRESTANCE 5mg/5mg....

Léčba artrózy

Moje maminka (70 let) již dlouho trpí na altrózu kloubů. Už více jak 10 let...

Léčba artrózy

Dobrý den, prosím Vás jaký želatinový hydrolyzát doporučíte pro seniory, již...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brnění DK

dobry den, chci se zeptat na dva problemy. 1) je mozne, aby se dostavilo...

Neustálý strach

Dobrý den, předem Vám chci poděkovat za Váš čas a názor. Před 7 měsíci jsem...

Bolest dásně

Dobrý den, 3 dny mě bolí spodní dáseň. jedná se o stálou bolest. Včera jsem...

Zažloutlé bělmo

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, čeho může být příznak zažloutlé bělmo. Mam...

Otok obličeje


Antidepresiva - escitalopram teva

Dobrý den, poprosil bych Vás o radu. Praktická lékařka mi předepsala na celkové...

Viróza?

Dobrý den,byla jsem v pátek hospitalizovaná s průjmem a zvracením,řekli my při...

Zánět pochvy

Dobrý den. Dostala jsem od své gynekoložky Polygynax na přeléčení streptokoka...

Bolest hýždě

Dobrý den, rozhodla jsem se, že Vám napíši, protože už jsem bezradná, zoufalá...

Lupani pri polykani bez bolesti

Dobry den, par mesicu zpatky me bolelo v krku obzvlaste pri polykani. Behem...

Opakovaná infekce vedlejších nosních dutin


Odchlípnutý nehet na palci

Dobrý den, již delší dobu pozoruji, že se mi nehet na levém palci na ruce mění....

Bolest při sexu

Vážený pane doktore, Chtela bych se zeptat, při sexu cítím bodavou bolest v...

Bolest v dolní části nohou (holeně) při běhu

Při běhání nebo jízdě na kolečkových bruslích mě po krátké chvíli začnou silně...

Dlouhotrvající zahlenění

Dobrý den, už více jak 2 roky mě trápí ustavičné zahlenění, které mě nutí...

Potíže s vyprazdňováním při cestování.

Zdravím. Je mi.18 let a přestěhovala jsem.se za přítelem na Slovensko. Začala...

Pervitin v anamnéze

Dobrý den, Chci se stat vojakem z povolání bohužel v minulosti jsem ze spíše...

Bolesti po hysterektomii

Dobrý den, mám 10 dní po hysterektomii a to laparoskopicky s ponecháním vaječníků....

Zoloft vedlejší účinky


Bílá skvrna na penisu

Dobrý den, mám hned dva problémy a zajímalo by mě jestli to není nic vážného....

Reklama