Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba bolestí zad

Mozek a nervy Jiří 8.2.2019

Dobrý den, mám prosím dotaz na užívání léků APO-GAB 300mg 2-1-2, a BIOFENAC 100mg 1-0-1. Léčím se 5 měsíců s Výhřezem ploténky. Tyto léky užívám. Chodím na kontrolu rehabilitačního cvičení, cvičím doma dle SM Systém Mudr.Smíška, také jsem byl na Dornovce. Pocity se postupně zlepšují, přesto křeče do levé nohy někdy přichází tak jako bolest mezi lopatkami. Bederní páteř dole se zlepšuje, tam bolesti cvičením postupně mizí. Od ledna mi lékař předepsal Magnosolf 365mg/sáček (ráno vypiju).
Můj dotaz je: Fyzioterapeuti doporučijí léky předepsané "nebrat" a hlavně cvičit. POPISKY jsou mooooc podrobné až složité:APO-GAP a BIOFENAC jsou návykové/škodící? Jo a pak.... TEĎ JSEM 1.měs. VYSADIL MILGAMMU N-(je hodně drahá).....neuškodil jsem něčemu? (Bolesti, horko do levé nohy se mi před 4 dny vrátily rozhodilo mi to dosavadní pocity z léčby..). Sdělte mi názor na Biofenac 100 a APOGAP 300
Zpráva v Příloze!

*PZN-Užívám vedle toho např. Vit C, D3, Selen, Ženšen, Q10, Slávku Jedlou. Doplnění informací: Takže když je nebudu brát a cvičit nadále, může to dopadnout dobře. Jinak jsem snad odpovědi porozumněl. Léčbu podporuji přírodními léčivy a cvičit. Operace je až poslední možnost pokud nezabere nic! Ještě mně napadlo zeptat se na magnetoterapii?

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, pane Jiří popisované užívané léky jako je Apo-Gab, Biofenac či Milgamma musíte chápat jako léčiva, která mají především symptomatický efekt, nejsou v podstatě léčbou kauzální (tzn. potlačují nepříjemné příznaky - bolest, ale v zásadě neléčí příčinu onemocnění - poškozenou páteř). Cvičení - protahování, posilování měkkých tkání v okolí páteře je jistě léčbou více kauzální - proti příčině Vašich obtíží. Samozřejmě maximálně kauzální léčbou byl byl neurochirurgický zákrok (ale ten má i svá rizika a proto musí být indikován velmi uvážlivě - zpravidla při selhání konzervativní léčby (léky, cvičení). Nicméně si myslím, že fyzioterapeut Vám může radit co chce - ale bolí to Vás, Vy máte nějaký práh bolesti, také nějakou zátěž, kterou chcete provozovat, apodobně. Proto o tom, zda budete tyto léky užívat či nikoliv musíte rozhodnout především sám - ani neurologa, ani fyzioterapeuta Vaše záda nebolí :). S pozdravem MUDr. Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie, Rehabilitační lékařství‎, Celostní medicína (Psychosomatika) Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Dobrý den,

z nálezu CT vyplývá, že máte dost těžký výhřez ploténky. Pokud nechcete být operován, je potřeba konzervativní léčbu zvolit komplexně.
To znamená nejen rehabilitaci s fyzioterapeutem a cvičení doma, ale také farmakologickou léčbu. Při nálezu oslabení levé dolní končetiny
hrozí riziko ochrnutí, které se operací upravit může, ale nemusí ( pokud nebude konzervativní léčba dostačující)
Léky Apo- Gab a Biofenac v principu eliminují faktory, které zhoršují riziko. Působí proti otoku, proti vždy přítomnému zánětu,proti křečím zádového svalstva. Mimo to také pomáhají efektu cvičení tím,že snižují bolest.
Ani jeden z uvedených léků není návykový,ani nemá nežádoucí účinky.
Vážím si práce fyzioterapeutů, ale nikdy bych pacientům netvrdila něco,čemu nerozumím.
Mimo jiné existují také i jiné možnosti konzervativní léčby - série infuzí, obstřiky nervového kořene pod CT monitoringem.

s pozdravem Noj - neurolog

Související dotazy

Mám problém s bolestí zad mezi lopatkami.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Mám problém s bolestí...
Léčba bolestí zad
Dobrý den,v roce 2015 jsem byla na MR s tímto nálezem: Nález: V...
Léčba bolestí zad
Dobrý den , mám už rok velké bolesti levé nohy zepředu...
Léčba bolestí zad
Mám už téměř rok potíže s krční páteří. Navštívil...
Bolesti zad
Dobrý den, je mi 22 a poslední měsíc se v noci nebo...
Co dál s bolestí zad
Dobrý den,několik let trpím bolestí zad v oblasti beder,před...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba bolesti

Dobrý den, 1 den jsem zároveň užíval 1x tbl ráno léku Melocox 15mg a 1x...

Léčba bolesti

dobrý den, manžel je 2 rokem v plném invalidním důchodě.Je mu 45 let. Diagnoza...

Léčba bolestí břicha

Dobry den, mela bych dotaz na prostredky, ktere jsem dostala u nemeckeho lekare...

Léčba bolesti hlavy u dítěte

Dobry den prosi o radu, muj syn 12 let ma velke bolesti hlavy.. Mohu mu dat...

Léčba bolesti kloubů

Dobrý den, paní doktorko, byl jsem Vaším pacientem v nemocnici na Bulovce. Po...

Léčba bolesti při warfarinizaci

Dobrý den pane doktore/paní doktorko, měla bych dotaz ohledně mé maminky. Kvůli...

Léčba bolestí zad

Dobrý den , mám už rok velké bolesti levé nohy zepředu stehna ,přes koleno až...

Léčba bolestí zad

Mám už téměř rok potíže s krční páteří. Navštívil jsem svého obvodního lékaře,...

Léčba bolestí zad

Dobrý den,v roce 2015 jsem byla na MR s tímto nálezem: Nález: V etáži L5 -...

Léčba bolesti zad

Zdravím Vás a prosím o radu. Moje maminka má v noci bolesti zad a v klidu ji...

Léčba boreliosy

Dobrý den. Rád bych měl jasno ohledně dávkování antibiotik při léčbě ranného...

Léčba boreliózy

Dobrý den , zhruba před třemi týdny jsem začal mít zvýšenou teplotu a lehkou...

Léčba boreliozy

Dobrý den jedna se o moji přítelkyni byla ji diagnostikovana borelioza nevím...

Léčba boreliózy

Dobrý den, před 5 týdny jsem měl klíště, udělal se mi malý pupínek, který trval...

Léčba boreliózy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor. Mám zjištěnou boreliózu od března...

Léčba boreliózy


Léčba boreliózy

Dobrý den, už 4 roky mě trápí ohromná únava, která mi v posledních měsících...

Léčba boreliózy

Dobrý den, už 4 roky mě trápí ohromná únava, která mi v posledních měsících...

Léčba boreliozy

Dobrý den, na léčbu boreliozy jsem dostala DoxyHEXAL na 30 dní 1x denně. Je...

Léčba boreliozy

Dobrý večer,mé 18ti leté dceři byla asi před deseti dny potvrzena borelioza,dostala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok z penisu

Dobry den chcem sa spytat ked mam v klydnem stave penis cez den i v noci tak...

Polyp v děloze

Dobrý den, před 3 týdny mi byl (nebo mel byt) pod narkozou odstraněn polyp v...

Mazové žlázy na penisu


Červené fleky na žaludu


Tepání v noze

Dobrý den, mám tepání v koleni už 14 dní a nepřestává, je skoro v kuse a je...

Bolest pravé paže, která přechází až k rameni


Lepkavá kůže na penisu

Dobrý den, mám problém s kůží na penisu. Byl jsem na kožním, dostal tam mastičku...

Plíseň na jazyku

Dobrý den, mám žlutý jazyk a chci se zeptat jestli to může být z kouření, když...

Dřívější menstruace při antikoncepci


Gynekologická prohlídka u panny

Dobrý den, prosím o radu. Mám 16-tiletou dceru, která je panna. Asi půl roku...

Přibírání na váze.

Dobrý den, pane doktore. Můj dotaz se týká mé neustále vzrůstající váhy. V lednu...

Voda v děloze

Dobrý den, moje dcera přišla z prevntivní prohlídky od gynekologa s tím, že...

Potíže po kontaktu s mrtvým ptákem

Dobrý den, vubec nevím jak to napsat pokusím se ale nevím zda vše popíši tak...

Nasazení čepu - bolest

Dobrý den, před dvěma dny jsem byla u svého zubního lékaře, se kterým jsem...

Fimóza a sex

Dobrý den pane doktore, mám fimózu a chtěl bych se zeptat, jestli i s fimózou...

Bolesti a necitlivost palce po bodném poranění

Bodla jsem se nožem mezi palec a ukazovák ruky,měla jsem tepenné krvácení a...

Opakované gynekologické záněty

Dobrý den, již 5 let se léčím s opakovanými bakteriálními či virovými gynekologickými...

Penis

Dobrý den, před několika týdny se mi objevil na žaludu červený flek, trochu...

Zduření na krku u štítné žlázy


Plice

Dobry den tak teda sem sel na vysetreni a dostal sem hadicku do plic protoze...

Reklama