Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba boreliosy

Praktické lékařství Jiří 30.6.2016

Dobrý den. Rád bych měl jasno ohledně dávkování antibiotik při léčbě ranného stadia boreliózy. Po odstranění přisátého klíštěte se mi ihned druhý den objevila črvená skvrna. Navštívil jsem lékaře, který konstatoval boreliózu a nasadil mi Doxybene v dávkování 2x100 mg po dobu patnáct dnů, poté kontrola. Při kontrole bylo konstatováno, že ATB zabírají a pan doktor mi předepsal dávky 2x100 mg na dalších deset dnů. Poté, asi za 14 dnů mám jít na odběr krve. Panu doktorovi důvěřuji, léčba je v souladu s doporučením na příbalovém letáku Doxybene, a doporučením Lékařské komory. Jenže červíček hlodá... Na serveru Borelioza.cz jsem se dočetl, že uvedená léčba nemusí být dostatečná a může vést k přechodu nemoci do chronicity. Dle německého doporučení má být dávkování Doxybene 2x200 mg po dobu minimálně 4 týdnů! Jelikož se v případě přechodu do chronického onemocnění jedná o závažnou, někdy invalidizující nemoc, rád bych znal třetí názor. Jak to tedy je s dávkováním? Stačí v mém případě ke spolehlivému vyléčení dávkování Doxybene, které užívám? Za případnou odpověď děkuji a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Ano, váš pan doktor vám dal správnou léčbu, takovou, která se u nás, tj. v ČR považuje za bezpečnou a dostatečnou. Na léčbu borelie existují různá schémata léčby antibiotiky, protože někteří pacienti Doxybene nemohou z důvodu alergie, nebo jiných nemocí. Různá schémata představují i různé typy antibiotik. Po léčbě se krev běžně neodebírá, pacient se považuje za přeléčeného, protože s výsledky krve je to i po léčbě hodně složité. Máte mimořádně pečlivého lékaře, který vám chce krev odebrat. Je to složité proto, že i když je pacient řádně přeléčen, tak krev nemusí dopadnout dobře, krev vypadá jakoby pacient přeléčen nebyl, to je dáno tím, že imunitní systém člověk někdy reaguje pomalu, pomaleji než atibiotika. Jestli borelie přejde do chronicity nebo ne je opět nepředvídatelné. Hodně záleží na vašem imunitním systému. To, že jste přeléčen zabráníte přechodu do chronicity vysokou měrou, ale nic není na sto procent. Vyšetřování protilátek borelií, jejich hodnocení atd. je věc tak složitá, že se to lékaři učí hodně dlouho a zde to nelze stručně vysvětlit. Nezbývá vám nic jiného, než věřit lékaři, nikoliv internetu a zahraničním doporučením nebo začít studovat imunologii člověka.

Související dotazy

Kožní forma boreliosy
Mám dotaz :zda by bylo možné aby u tříletého dítěte...
Léčba lymeské boreliosy
Dobry den, dostal jsem na možnou boreliozu antibiotikum...
Bez krevní léčba
Dobrý den, rád bych se poptal na tento druh léčby....
Léčba rabeprazolem
Dobrý den, doktor mi předepsal apo rabeprazole 20 mg...
Pozitivní IgM boreliosy
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla zjištěna pozitivní...
Kondylomana, roztroušná skleróza a biologická léčba
Dobrý den, byly mi diagnostikovány kondylomata. Zároveň...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba bolesti

dobrý den, manžel je 2 rokem v plném invalidním důchodě.Je mu 45 let. Diagnoza...

Léčba bolestí břicha

Dobry den, mela bych dotaz na prostredky, ktere jsem dostala u nemeckeho lekare...

Léčba bolesti hlavy u dítěte

Dobry den prosi o radu, muj syn 12 let ma velke bolesti hlavy.. Mohu mu dat...

Léčba bolesti kloubů

Dobrý den, paní doktorko, byl jsem Vaším pacientem v nemocnici na Bulovce. Po...

Léčba bolesti při warfarinizaci

Dobrý den pane doktore/paní doktorko, měla bych dotaz ohledně mé maminky. Kvůli...

Léčba bolestí zad

Dobrý den , mám už rok velké bolesti levé nohy zepředu stehna ,přes koleno až...

Léčba bolestí zad

Mám už téměř rok potíže s krční páteří. Navštívil jsem svého obvodního lékaře,...

Léčba bolestí zad

Dobrý den,v roce 2015 jsem byla na MR s tímto nálezem: Nález: V etáži L5 -...

Léčba bolesti zad

Zdravím Vás a prosím o radu. Moje maminka má v noci bolesti zad a v klidu ji...

Léčba bolestí zad

Dobrý den, mám prosím dotaz na užívání léků APO-GAB 300mg 2-1-2, a BIOFENAC...

Léčba boreliózy

Dobrý den , zhruba před třemi týdny jsem začal mít zvýšenou teplotu a lehkou...

Léčba boreliozy

Dobrý den jedna se o moji přítelkyni byla ji diagnostikovana borelioza nevím...

Léčba boreliózy

Dobrý den, před 5 týdny jsem měl klíště, udělal se mi malý pupínek, který trval...

Léčba boreliózy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor. Mám zjištěnou boreliózu od března...

Léčba boreliózy


Léčba boreliózy

Dobrý den, už 4 roky mě trápí ohromná únava, která mi v posledních měsících...

Léčba boreliózy

Dobrý den, už 4 roky mě trápí ohromná únava, která mi v posledních měsících...

Léčba boreliozy

Dobrý den, na léčbu boreliozy jsem dostala DoxyHEXAL na 30 dní 1x denně. Je...

Léčba boreliozy

Dobrý večer,mé 18ti leté dceři byla asi před deseti dny potvrzena borelioza,dostala...

Léčba boreliózy


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Erytrasma

Dobry den. Asi pred pul rokem se mi objevil v trisle cerveny flek, ktery me...

Nález v prsu

dobrý den chci se zeptat mám dvě bulky v levém podpaží větší a na pohmat bolestivé...

Močení

Dobrý den, mám trochu širší problém s penisem. V dubnu jsem byl u urologa zjistil...

Brnění obličeje a uší


Divný pocit na jazyku

Dobrý deň prajem rád by som sa opýtal či je to normálne alebo mam niečo s jazykom...

Panenská blána

Dobrý den chtěla jsem den zeptat bude mi za pár dní 15 jsem panna a můj zkušený...

Bolest v podkolenní jamce

Dobrý den, můj manžel na delsí dobu, asi měsíc, bolest v podkolenní jamce u...

Vliv antidepresiva na kognitivní funkce


Sinistroskolióza, napřímená krční lordóza

Dobrý den. Nedávno jsem byl na rtg krční páteře s tímto výsledkem: sinistroskolioza,...

Bouchnutí do lícní kosti

Dobrý den před pár dny mě syn nechtěně praštil hlavou do lícní kosti.Bolí mě...

SYSTÉMOVÝ LUPUS-ANTIKONCEPCE

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám systémový lupus ale chtěla bych brát antikoncepci...

Svedeni kuze na predlokti

Dobrý den pani doktorko,chtěla bych vás požádat o radu. Manžela svedi kůže na...

Pád miminka z postele na zem

Dobrý den, chtěla jsem se zepta jesli se něco může stát mé dceři ( 5. měsíců...

Bolest při polykání

Dobrý den pane doktore, chtěla by jsem se Vás zeptat na svůj problém. Asi týden...

Poranění menisku

Jsem po artroskopii menisku. Byl poškozen artrozou. Prvních 14 dnů bylo všechno...

Ředění krve a Alkohol


Tep v břiše

Dobrý den, nevím čím to je, ale všimla jsem si, že mi zničehonic od včerejška...

Otok pod levým prsem

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o Váš názor. Již několik měsíců mám "otok"pod...

Volna tekutina v male panvy

Dobry den,prosim vas o radu.dneska jsembyla na ul vysetreni ohledne toho ze...

Som v 12 týždni tehotenstva, zistili mi TSH 0,035 mIU, S-antiTPO 0,67


Reklama