Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mycoplasma pneumonie

Dětské nemoci Klára 19.1.2017

Dobrý den,
dcera 10. 9. 2016 onemocněla, zpočátku to vypadalo na běžný infekt s kašlem a teplotami nad 38,5. Po týdnu jsme šli k lékařce, udělala odběry, rentgen a kvůli podezření na zápal plic nasadila na sedm dní Klacid 250 mg. Léčba nezabrala - teploty přetrvávaly, proto lékařka usoudila, že šlo o nesprávné antibiotikum a dcera brala 10 dní Cefzil, opět bez výsledku. Mezitím přišly výsledky sérologie, které potvrdily mycoplasmovou infekci (IgA 1,99, IgM 4,62m, IgG 5.64) (odběr 3. 10.)Potíže však stále přetrvávaly. Dcera byla 17.10. odeslána na konziliární vyšetření do do FN, následovala třítýdenní léčba Klacidem 500. Sérologie 8.11.2018 IgA 1,72, IgM 2,41, IgG 4,15.
Potíže stále přetrvávaly = teploty s odpoledním vrcholem nad 38.5, kašel, přidalo se šumění v uchu, bolesti hlavy a bolesti spodní části dolních končetin. Vyloučena infekce ucha, vyšetření na neurologii, na očním. Týdenní hospitalizace ve FN od 6.12. V nemocnici se výrazně zhoršil kašel, zřejmě v důsledku suchého vzduchu, proto mu lékaři při hospitalizaci věnovali největší pozornost, léčeno inhalacemi. Teploty v striktně klidovém režimu spadly na max. 37. Dcera byla propuštěna jako rekonvalescent s doporučením vrátit se do školy. Problémy však stále přetrvávají - bolesti hlavy, na které nezabírají běžně dostupná analgetika, bolesti nohou, hučení v uchu, únava, teploty až horečky s odpoledním vrcholem cca 38,5. Na doporučení Fn jsme absolvovali další kolo vyšetření (MRI hlavy, oční, ORL) s negativním výsledkem. Z nemocnice nás propustili s tím, že pro nás nemohou víc udělat. Poslední odbornost, kam jsme objednaní, je imunologie.
Aktuálně má dcera problémy, které ji výrazně omezují v běžném životě a neumožňují školní docházku v běžném režimu, ale nemá diagnózu a není nijak léčena.
Jaký doporučujete další postup?
Je možné, že vzhledem k neúčinnosti léčby Klacidem, možná z důvodu rezistence patogenu (po podání léku přetrvávaly symptomy v původní podobě) přešla infekce do chronické fáze? Měla by smysl další léčba antibiotiky?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, před dalším kolem ATB terapie by jsem doporučila v rámci plicního vyšetření, kdy primárně byla léčba cílená na plicní mykoplasmata, provést bronchoskopii s bronchoalveolární laváží a následným kultivačním vyšetření se stanovením citlivosti na ATB a poté by jsem až léčila cíleně vhodným ATB. Imunologické vyšetření je také určitě správná volba. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Ordinace U Pandy

Dobrý den paní Kláro!
na Vaši otázku není jednoduchá a ani myslím jednoznačná odpověď, když Vám ani ve fakultní nemocnici již neumí dále poradit. Mykoplazmata mohou býti svízelnými patogeny, přestože většinou si s nimi imunitní systém s podporou makrolidových antibiotik u dětí (Klacid, Fromilid, Rovamycin, Sumamed, Azitrox, atp.) dobře poradí. Bohužel je tato antibiotika neumí zcela zahubit, jen zastavují jejich množení a potom je totiž zcela na fungujícím imunitním systému, aby organismus těchto patogenů zbavil. Na Váš dotaz, jestli infekce přešla do chronické fáze bych odpověděl, že je to možné. Jsou popisovány další příznaky jako teploty, únava, bolesti hlavy, kloubů, poruchy citlivosti atd. Je pravděpodobné, že si její imunita s patogenem neporadila a tak se mohli znovu pomnožit i po dalších ATB. Zcela jistě je na místě právě ono imunologické vyšetření, které by mělo odhalit možnou dysfunkci obrany proti infekcím. Bohužel se s touto nadměrnou zátěží imunitního systému může někdy aktivovat i autoimunitní proces - tedy patologická reakce vůči vlastním tkáním. Tím Vás nechci nijak strašit. Na otázku, jestli má smysl další léčba antibiotiky bych odpověděl, že ano, ale pouze v případě dobré funkce imunitního systému nebo jeho adekvátní léčebné podpory a taktéž efektivní ochrany či obnovy střevní mikroflóry, která je nedílnou součástí imunitního systému: Střevní mikroflóra bude po předchozím podávání ATB celkem 4 týdny zcela jistě ve špatném stavu. Bohužel více se asi nedá k tomuto problému bez znalosti klinického stavu, průběhu, reakce na léčbu a laboratorních výsledků vyjádřit. Stran podpory imunitní systému bych doporučoval podávání kvalitních betaglukanů, které poměrně efektivně podporují obranu vůči infekcím a nejlépe v kombinaci s kolostrem, které zase dodává tělu výživu a již hotové protilátky proti různým patogenům. Každopádně by to celé bylo spíše na osobní konzultaci než na dopisování. Objednat se můžete přes mail: ordinaceupandy@email.cz

Související dotazy

Pneumonie
Dobrý den, od pondělí beru Augmentin 1 g, nepocítil...
Pneumonie
Dobrý den , asi před týdnem byl u mě diagnostikován...
Infekce mycoplasma pneumonie
Dobrý deň, mám 40 rokov a asi pre 2-3 rokmi som začala...
Pneumonie
Dobrý den pán doktor, neviem si už rady so svojím...
Mykoplasma pneumoniae
Je možné, aby se mykoplasma pneumonie projevila až...
Mycoplasmosa pneumonie
Dobrý den, před měsícem jsem měla teplotu přes 38,5...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, od února mám obtíže s dýcháním, píchání na plicích, problémy při...

Mycoplasma pneumoniae

Dobry den. Byla mi zjistena mycoplasma pneumoniae igg,iga,igm. Jsem objednana...

Mycoplasma pneumoniae

Dceři 3,5 r. byla potvrzena Mycoplasma pneumoniae. Celá rodina jme podstoupili...

Mycoplaśma pneumoniae

Dobrý den, mému synovi byla před rokem zjištěna Mycoplazma pneumoniae. I přes...

Mycoplaśma pneumoniae

Dobrý den, mému synovi byla před rokem zjištěna Mycoplazma pneumoniae. I přes...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, prosím vás o radu má dcera (7 let)asi před měsícem prodělala toto:...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, dne 7.1.2015 mi bylo zjištěno na plicním, že jsme prodělala zápal...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, asi tak měsíc jsem marodil, než mi zjistili mycoplasma pneumoniae...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, momentálně se léčím s Mycoplasma pneum. A jsem údajně negativní po...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den. Mohla bych poprosit o konzultaci mého zdravotního problému? Je...

Mycoplasma pneumonie EBV Staph.aureus prolaktin

Dobrý den, mám DMO,v polovině 12/2013 jsem byla na kontrolní odběru krve a...

Mycoplasma v tehotenstvi

Dobry den, jsem ve 22tt a nemam zadne problemy. Gynekolog mi ale delal stery...

Mycoplasmata

Dobrý den, byla mi stěry zjištěna Ureaplasma urealyticum a gardnerella, dostala...

Mycoplasmosa pneumonie

Dobrý den, před měsícem jsem měla teplotu přes 38,5 C, bolesti hlavy, kloubů....

Mycoplazma

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor. Před 2měsíci mi diagnostikovali...

Mycoplazma genitale

Dobry vecer,pani doktorko ,pisu na dotaz cislo 344365. Odkaz zde: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/mykoplazma-genitalium-344365 Je...

Mycoplazma pneumoniae

Dobrý den, nechala jsem si udělat kompletní vyšetření krve a moči jelikož se...

Mycoplazmata

Dobrý den, chci se zeptat. Mám už delší dobu problémy. Jsem unavený, každé ráno...

Mycoplazmu ureaplazmu a chlamidie

Dobrý dem pane doktore je možní se tím to nakazi chráněným stykem nebo raději...

Mycosyst

Dobrý den na chronické vaginální mykózy jsem dostala já i přítel tablety Mycosyst...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Hrb na zádech

Dobry den, Je mi 23 let. Mám dost velký problém, dříve jsem nechodil zrovna...

Rakovina spodiny ústní

Dobrý den ,příteli zjistili rakovinu spodiny ustni a krku. Spodiny ústní cT1cN0M0...

Vysoká sedimentace, nádor ?

Dobrý den, prosím poraďte mi mám vysokou sedimentaci 120 zjištěna bakterie v...

Pískání v uších, zavratě, bolest v podžebří

Dobrý den. Mám více problémů a tak bych se Vás prosím zeptal, jak mám postupovat....

Extrakce kovů


Brnění pravé strany obličeje, umrtvovací vložka zubu

Dobrý den, mám od konce prosince v zubu umrtvovaci vložku s kortikoidy, bohužel...

Paréza hlasivek, infekční onemocnění

Pareza Hlasivky. V poslednim kvetnovem tydnu me postihla drobna virozka, kterou...

Rakovina stydké kosti

Dobrý den, má maminka 60 let, se starala o umírajícího manžela a už pociťovala...

Magneticka rezonance

Dobry den, da se podstoupit toto vysetreni (MR) s rovnatkama ci nikoliv???

Vdechnutí mouchy


Káva po obědě

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně kávy po obědě. Nedržím žádnou dietu, ale...

Pupínky kůže varlat a penisu


Zánět močových cest a průjem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám nyní zánět močových cest a doprovází ho...

Rakovina tlusteho streva

Dobry den, Lecim se s crhnovou chorobou v term. Ileu (nyni v klidove fazi)...

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, posledních 14 dní mě trápily průjmy sice jsem chodil na záchod...

Přeříkávání a ALS

Dotaz na neurologa. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na stránkách Alsa.cz,...

Patnáctiletá preventivní prohlídka


Koleno po artroskopii


Ředění krve a Alkohol


Reklama