Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nízká hodnota ALP

Vnitřní lékařství Jolana 6.1.2021

Dobrý den, konzultovala jsem u vás již dlouhodobé potíže s bolestí břicha, zad a krví v moči. Nechala jsem si nabrat jaterní testy z důvodu v minulosti prodělané mononukleozy a výsledky přikládám. Mám jen nižší S-ALP na 0,64, prosím o informaci co toto znamená a jestli to může být důvodem mých potíží.

S_Bilirubin celkový µmol/l | |*| | # 6,2 2,0 - 20,5
S_Bilirubin přímý µmol/l 1,1 | |*| | < 5,1
S_ALT µkat/l | |*| | # 0,38 0,05 - 0,75
S_AST µkat/l | |*| | # 0,24 0,05 - 0,65
S_GGT µkat/l # 0,28 | |*| | < 0,63
S_ALP µkat/l | *| | | 0,64 0,66 - 2,20

Děkuji a přeji hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šilarová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Všeobecný praktický lékař, ordinace Milevsko

Dobrý den Jolano. Hodnota enzymu ALP nás informuje o funkci jater a žlučových cest, jde o jeden z testovaných jaterních enzymů. Dále tento enzym souvisí s metabolismem kostí, vitaminu D, vápníku, fosforu, příštítných tělísek a štítné žlázy. Hodnoty tohoto enzymu v těle jsou velmi kolísavé a nestálé, jednorázově zjištěná výchylka mimo normu není určitě důvodem k obavám. Navíc většina onemocnění výše uvedených soustav se projevuje ZVÝŠENÍM hodnoty ALP, ne jejím snížením. Nižší hodnoty podle mě nejsou důvodem k obšírnějšímu vyšetřování, ani si nemyslím, že by souvisely s Vašimi obtížemi se zády. Výjimečně mohou nižší hodnoty ALP poukazovat na sníženou funkci štítné žlázy nebo nízký obsah vitaminu B2 v těle. Požádejte Vašeho praktického lékaře o kontrolu s odstupem několika týdnů a doplnění odběru vit. B12 a hormonů štítné žlázy.
Pokud trpíte bolestmi zad, typicky nad ránem, doporučila bych spíše odběr zánětlivých parametrů, sedimentace, krevního obrazu a možná i antigenu HLA-B27 k vyloučení zánětlivého autoimunitního onemocnění v oblasti páteře.
S pozdravem, Dr. Šilarová

Související dotazy

ALP
Dobrý den, v roce 2014 jsem měla hodnotu biochemie...
Elevace ALP v těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat: včera jsem podstoupila...
Nízká hodnota ALP
Dobrý den, již přes měsíc mám celodenní teploty od...
Zvýšené ALP
Dobry den. Za pisledne tri mesiace mi bolq odobrana...
Zvýšené ALP
Dobrý den,ráda bych se zeptala co může znamenat lehce...
Zvýšené ALP a bilirubin
Dobrý den, rád bych se zeptat, co znamenají zvýšené...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nízká hladina testosteronu

Dobrý den, je mi 23 let. Budu se snažit být stručný. Už od puberty jsem...

Nizká hladina testoteronu při nízkém LH a FSH

Dobrý den Je mi 27. Trpím příznaky nízké hladiny testosteronu už od puberty. Jsou...

Nízká hladina TSH

Snížené TSH v krvi. Dobrý den, je mi 38 let, při preventivní kontrole mi našli...

Nízká hladina železa

Co vás trápí, jak dlouho problém trvá, berete nějaké léky, proběhlo již nějaké...

Nízka hladinu vitamínu A - kam dál ?

Dobrý den, měl jsem nedostatek vitamínu A asi rok. Až mi začal způsobovat...

Nízká hmotnost

Dobrý den Párkrát jsem navštívila poradce pro zdravou výživu, kde mi poradil...

Nízká hmotnost při Crohnově nemoci

DOBRÝ DEN MÁM TAKOVÝ DOTAZ.JE MI 23LET A BYLA MI DIAGNOSTIKOVÁNA CROHNOVA CHOROBA.BERU...

Nízká hmotnost, únava

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Je mi 26 let, měřím 170 cm ale moje váha je...

Nízká hmotnost/délka

Dobrý den, můj desetiměsíční syn má poměrně malou váhu i délku-7,3kg/70cm. V...

Nízká hodnota afp

Dobrý den, je možné, aby nadměrná fyzická zátěž 12. hodin před odběrem triple...

Nízká hodnota ALP

Dobrý den, již přes měsíc mám celodenní teploty od 37 st. - 37,8 st. Na odběrech...

Nizka hodnota AMH

Dobry den, po LPS v novembri minuleho roka mi diagnostikovali endometriozu....

Nizka hodnota FT4 a planovani ditete

Dobry den. Pred tremi lety jsem mela hodnotu TSH 5,2, ale alergolog me na endokrinologii...

Nízká hodnota glykémie

Dobry den, zkousela sem si zmerit hladinu cukru v krvi a mela sem 2,2 a pritom...

Nizká hodnota leukocytů

Dobrý den. Syn 7 let byl propuštěn z nemocnice, kde byl na vyšetření kvuli opakujícím...

Nízká hodnota neutrofilní segmentu

Dobrý den, mám strach z leukémie, je mi 31 let. Můžete mi prosím napsat zda...

Nízká hodnota TSH

Dobrý den paní doktorko, Jsem v 16.tt a dnes mi byl oznámen nízký výsledek...

Nízká hodnota TSH

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 16.tt a při krevních testech mi bylo zjištěno...

Nízká hodnota TSH v těhotenství

DOBRY DEN, dnes mě má gynekoložka upozornila a nízkou hladinu TSH a sice...

Nízká hranice trombocytů

Dobrý den, jsem dárce krve a krevní plazmy. Na transf. stanici mi bylo v červnu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mírná bolest kolem ledvin po požití alkoholu

Dobrý den včera jsem užil nadměrné množství alkoholu a dnes mám mírnou bolest...

Krev ve zvratcích

Dobrý den, mám takový problém. Nestává se mi často, že bych zvracela - během...

Bolest ramene

Dobrý den. Mám bolest pravé paže od ramene směrem k lokti. Nedám ruku za záda...

Deprese

Dobrý den, trápí mě tyto problémy, úzkosti , deprese, bolesti hlavy, žaludeční...

Popis EKG

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, přítel byl na preventivní prohlídce vyšetření...

Krev v oku

Dobry vecer, jiz nekolik dni mám v oku rozlitou krev, nebo spise takovy krvavy...

Trávení jídla

Dobrý den, můj dotaz asi nebude obvyklý, nicméně bych se chtěl zeptat, jak...

Návrat ke cvičení po operaci karpálního tunelu

Dobrý den, vážená poradno, připravuji se na fyzické testy, a už zhruba 8 měsíců...

Zlomená nebo jen naražená kostrč?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se rozezná zlomená kostrč od naražené,...

Fibromyalgie

Již od vánoc trpím stěhovavými bolestmi zad, měkkých tkání na dolních končetinách...

Zakopla jsem o lavici

Dobrý den, omlouvám se, ale v pátek jsem byla v kostele, a když jsem vstávala,...

Cervene fleky na stehnech

dobry den, asi 14 dni mam na prednich stehnech cervene fleky. Foto prikladam....

Bolest varlete a dolní končetiny

Mám asi 1 rok zvětšené pravé varle. Při jeho prohmatání necítím bolest. Ale...

Fibromyalgie

Dobrý den. V roce 2017 mi byla odoperovana štítná žláza pro papilarni karcinom....

Pálení kolem pupíku uvnitř

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, dlouhodobě žiju v zahraničí a lékařská...

Nechráněný sex před menstruací

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o radu, po sexu jsme včera zjistili, že...

Svrab

Dobrý den, včera mi zjistili svrab. Udělaly se mi červené pupínky, které příšerně...

Pálivá bolest pod žebry

Dobrý den, poslední tři ny mám problém s pálivou bolestí pod žebry.. je to...

Bolest bederní páteře,kyčlí,přechází do nohou až k chodidlům.

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu.Necelý rok mě trápí bolesti bederní...

Pobyt v zakouřené v místnosti v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 27.tt a zajímá mě, zda může krátkodobý jednorázový pobyt...

Reklama